ИК Лозенец: Неудовлетворени сме, строежът на Златен век спря, но само временно

OFFNews Последна промяна на 05 април 2019 в 15:50 2113 0

По решение на Министър председателя Бойко Борисов, строежът на улица Златен рог, известен като Златен Век, беше спрян. Ние от Инициативен комитет Лозенец приветстваме тази крачка в правилната посока! Но далеч не сме доволни и не смятаме въпроса за приключен, пишат в своя позиция от Инициативен комитет "Лозенец". 

В текста им се казва: 

От прессъобщението на Министерски съвет става ясно, че строежът е спрян временно. Сред причините за спиране не се споменава дори изтекло строително разрешение. Единственото, което се прави, е да се засилят мерките, които ДНСК предприе след последната си проверка – вместо спиране на строителството само за подземния етаж, сега се спира за целия обект. Защото има несъответствия. Не защото разрешението за строеж е изтекло, както казаха пред медиите и Кметът на Столицата, Главният архитект, та даже и шефът на ДНСК. Това не се споменава никъде. Това за нас е крайно неудовлетворително и разминаването във формулировката води до разликата дали след корекции може или не може да се продължи строителството. Изказването на министър Аврамова потвърди това опасение като посочи, че нарушенията са в подземните нива и в съседен терен. Не това пита обществото вече две седмици.

Въпросът е има ли валидно разрешение за строеж или потвърждавате, че е изтекло. 

Подобно предизборно хвърляне на прах в очите на хората допълнително уронва вярата в добросъвестността на институциите. Ако целта е просто да се намали напрежението преди изборите, то това не помага за постигане на добър краен резултат. 

Обръщаме внимание, че строителството и днес продължава въпреки трусовете в цялата държава. Констативният акт на ДНСК има 7-дневен срок за възражения преди издаване на заповедта за спиране на строителството. Действията на инвеститора показват, че той няма намерение да се съобрази с този акт.

Все още не сме получили отговор на въпросите:
1. Защо след като всички институции, включително и парламента казаха, че строителното разрешение на Златен Век не попада под действието на поправката „Артекс“, защо до този момент не са взети мерки по издаване на заповед за премахване на незаконно построеното?
2. В кой нормативен акт е посочено, че заповедите за съществени изменения на строеж (по чл. 154 от ЗУТ) удължават срока на завършване на строителството? Тази теза беше представена от арх. Несторов на пресконференцията на 28 март.
3. Защо, ако наскоро приетата поправка Артекс има обратно действие за Златен Век, не се прилага също така и новият Общ устройствен план на град София? Също закон, също заварено положение!
4. Защо ДНСК е извършило редица проверки и едва сега открива тези супер сериозни нарушения, които са достатъчни, за да спрат строителството на сграда 2ра категория? И защо няма наказани служители за това, че по време на първите проверки не са открити тези съществени нарушения?
5. Има ли риск с обжалване от страна на инвеститора на заповедта за спиране на строителството изобщо да не се стигне до влизане в сила на заповедта за спиране и всичко да се окаже краткотраен пиар?
Каним всички институции, свързани с този казус, да направят и следващата крачка в правилната посока:
1. Да спрат строителството на сградата окончателно. Сградата може да бъде завършена едва след преработка и одобрение на нов проект, който да отговаря на настоящето законодателство и строителни норми, включително по отношение на ограниченията за максимална височина от 26м (8-9 етажа).
2. Да издадат заповед за премахване на незаконно построените етажи и намаляване на височината на сградата до размерите, предвидени в закона.
3. Да се поиска оставката на шефа на ДНСК архитект Иван Несторов и на заместник-министъра на МРРБ Валентин Йовев.

Нека не позволяваме на закона да бъде зависим от личната воля и умения на един човек. Нека да накараме институциите да работят съгласно закона!

Поради това, ние от инициативен комитет „Лозенец“ оставаме в пълна готовност за нови протестни действия, докато ДНСК не си встъпи в задълженията по закон и не прекрати строителството на „Златен Век“ окончателно. Междувременно Комитетът ще използваме момента на облекчение с временното спиране на строежа, за да подновим и институционалния си натиск за изпълнение на закона:
Ще търсим официалната позиция на Парламента и ресорните комисии за приложимостта на прилаганите от ДНСК трактовки на законите
Ще обжалваме всички заповеди по казуса „Златен Век“, издадени след 19.11.2017г, когато по всеобщото мнение изтича разрешението за строеж. За целта ще подадем нов сигнал до прокуратурата, за да може да се установи, дали тези заповеди, издадени за изтекло разрешение за строеж, са нищожни или не.
Подготвяме и втора жалба – срещу фирмата на г-жа Мирянова, която в качеството си на строителен надзор на обекта е пропуснала да отбележи, че разрешението за строеж е изтекло и по този начин е нарушила задълженията си по чл. 168 от ЗУТ. Очаквайте внасянето на жалбите на 9 февруари (вторник) от 12.00ч.
Обмисляме сигнализиране на Европейската комисия за нерегламентирана държавна помощ спрямо Артекс инженеринг тъй като чрез неизпълняване на закона се осигурява неправомерно 100 млн. лв. печалба на частна компания.
Вече проведохме среща с Омбудсмана на Република България и г-жа Манолова пое ангажимент да заведе дело към ВАС за тълкувателно становище относно приложението на член 154 от ЗУТ и дали той удължава действието на разрешителното за строеж.
Тъй като нямаме доверие, че ДНСК и МРРБ ще си свършат работата по този казус, целта ни е останалите отговорни институции да дадат в своите компетенции формалните отговори дали разрешението за строеж на Златен век е валидно или не. И съответно дали трябва да се прекрати окончателно строителството.
Ние от Инициативен комитет Лозенец ще продължаваме да се борим държавата да работи според законите, които сама си е гласувала. Смятаме, че поне това трябва да се очаква от страна - член на ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови