Фандъкова настоя, Борисов спря строежа на Златен век

OFFNews Последна промяна на 04 април 2019 в 14:48 5980 3

Строежът на небестъргача "Златен век" спира. На среща при министър-председателя Бойко Борисов кметът на София Йорданка Фандъкова отново заяви, че разрешението за строеж на сградата „Златен век“ в столичния квартал „Лозенец“ е изтекло.

Фандъкова поиска от министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова да бъдат предприети действия по спиране на строителството на сградата. Министър Аврамова информира премиера Борисов, че след окончателното приключване на проверката на ДНСК са констатирани съществени отклонения при строителството, които дават достатъчно основания за спиране на строежа.

На базата на всички факти и обстоятелства по приключилите проверки на ДНСК и Столична община, и докладваното от министър Петя Аврамова и от кмета Йорданка Фандъкова, премиерът Бойко Борисов разпореди на ДНСК да действа съобразно своите компетенции и строежът да не продължава. 

На среща при министър-председателя Бойко Борисов (Boyko Borissov) днес го информирах за становището на Столична община, че разрешението за строеж на сградата „Златен век“ в кв. „Лозенец“ е изтекло.

На среща, организирана от премиера Борисов, поисках от министъра на регионалното развитие и благоустройството г-жа Аврамова спиране на строителството на сградата. Убедена съм, че строителството не трябва да продължава, докато съдът не се произнесе еднозначно за валидността на строителните книжа.
Министър Аврамова ме информира, че днес приключва проверката на ДНСК на обекта. Констатирани са съществени отклонения в строителството, които дават достатъчно основания за издаване на констативен акт и спиране на строителството, написа Фандъкова на страницата си във фейсбук. 

По-късно от ДНСК съобщиха: 

Във връзка с извършени проверки на сградата „Златен век“ с възложител „Артекс Златен век“ ООД гр.София, проведени на 20.03. и 26.03.2019 г. по документи и на място се констатираха следните отклонения при строителството: Сградата е на етап груб строеж. Вместо предвидените с одобрения инвестиционен проект от главния архитект на Столична община две двойни асансьорни клетки в които ще бъдат монтирани по два подемника за автомобили, на място е изпълнена стоманобетона плоча, без да са реализирани отворите за монтаж на асансьорните уредби. В подземните три нива на строежа на коти – 4,53; -7,63 и -10,75, съгласно проекта по част „Конструкции“ са извършени строителни дейности, чрез които са закрити конструктивни елементи– ограждащи стоманобетонови стени, колони и шайби, което възпрепятства извършването на огледа им преди съставянето на акт образец 14 за приемане на конструкцията.

В нарушение разпоредбите на законна (чл.154, ал. 1, т.5 от ЗУТ) без издадено разрешение за строеж, в съседния УПИ III-411, собственост на същия възложител, е изпълнен изкоп с неукрепени откоси, с дълбочина около 15 м. Сградата не е обезопасена със строителни мрежи по цялата фасада, с което се създават предпоставки за възникване на инциденти. Съставен е констативен акт е основание за започване на административна производство по реда на чл. 224, ал. 1, т.1 и т.2 от ЗУТ за спиране на строителството на обекта. Съгласно изискванията на закона, след връчването на констативния акт и след изтичане на необходимия срок на възражение, ще бъде издадена заповед за цялостно спиране на строежа, до отстраняване на констатираните нарушения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1245

2

rrr11

04.04 2019 в 18:24

Хайде вече Мирянови да ходят да правят компания на Баневи. Прекалената наглост рано или късно се наказва.

13355

1

aviatora

04.04 2019 в 14:56ЦВЪКИ МИНАВА КЪМ РОДНИ РИТУАЛИ

Цвъцко редовно закусваше във Вашингтон.
И понеже трапезата беше богата по американски-преяде.
Само че преяждането му се отрази много нездравословно.
Сега минава на гладна стачка.
Като мен преди няколко месеца.
Но, причините са други.
Цвъки тръгва по други ритуали. Те са свързани не с американски, а с български ритуали.
Българският ритуал се нарича панихида.
Но Цвъки няма да нагъва курбан, мезета, питиета и мезонети на ритуала.
Той ще лежи кротко по гръб в едно дървено ложе със скръстени ръце /за първи път, но и завинаги/ и няма да разбере, че около него хората ядат и пият за последен път с него.
Бог да го прости!
Ако може, разбира се.
И той не е всевластен.
Особено там, където е стъпал руският ботуш и американците те канят на закуска.