Характеристики на косачките за трева

OFFNews 30 май 2024 в 10:00 11771 0

Снимка GettyImages

През топлите сезони прекарваме все повече време в градината или на двора. На тези места се забавляваме със семейството и приятелите си или си почиваме сами. Затова поддръжката на откритите пространства с тревиста площ започва да има все по-висок приоритет. Как обаче да изберем косачка за трева, с която да правим това лесно, бързо и ефикасно? Не се притеснявайте, ние ще ви съдействаме с насоки.

Косачката за трева е най-добрият приятел на двора, защото го поддържа в отличен вид. А когато го прави, без това да ви коства прекалено много усилия, тогава се превръща и във ваш приятел. При избора на уред за косене е важно да съобразите всички аспекти на нуждите си с характеристиките на всички предлагани модели. Ето шестте най-важни неща, на които да обърнете внимание:

Тип на косачката

Първият аспект е избор на типа на уреда, а вариантите са три основни – машина, робот или трактор. В първия случай вие управлявате машината през цялото време. Във втория – тя се задвижва сама и няма нужда да участвате активно през цялото време в навигирането ѝ при работа. В третия вариант имате косачка, която наподобява и която управлявате подобно на количка за голф. Такова решение е удачно, ако ви се налага да обработвате много големи тревни площи, докато първите две ще ви вършат работа за по-малки.

Тип на задвижването

Тук отново трябва да имате предвид площта, за да прецените правилно дали да се спрете на модел за бутане, или на самоходен.

Тип на захранването

Предлагат се няколко опции, като първата и най-елементарна е ръчната, т.е. вие сте захранващата сила за този тип косачка. Другите варианти са бензин, акумулатор или включване към електропреносната мрежа. Всеки тип има своите плюсове и минуси – захранването от електропреносната система може донякъде да ограничава отдалечаването на уреда, а и не би било финансово изгодно за прекалено големи площи. Бензиновите и акумулаторните косачки пък трябва да бъдат зареждани или захранвани, преди да се използват.

Площ, за която ще се използва

Стигаме и до един от най-важните фактори, а именно за повърхността на работа. Или иначе казано – за колко голяма площ търсите новия си уред. Някои модели са идеални за пространства до 350 м2 Предлагат се обаче и варианти за големи площи, надхвърлящи 1000 м2 .

Мощност на косачката

Показателят, който играе ключова роля косачката изобщо да се движи и да работи на пълния си капацитет. Колкото по-мощна е, толкова по-големи площи ще обработва и с толкова повече обороти се движат остриетата и т.н. Мощността може да бъде под 300 W за едни и да достига до 2000 W за други модели косачки.

Минимална и максимална височина на рязане

И накрая, помислете колко е висока тревата, която искате да косите. Поддържате ли редовно тревната площ или нямате възможност за чести действия и затова търсите нещо за по-висока и пораснала зеленина? Какъвто и да е случаят, има решение за всеки. Когато се налага косене на трева с по-ниска височина, имате на разположение модели, които могат да се справят с под 10 см. Ако пък търсите нещо за високи треви – разгледайте възможностите с максимално рязане над 50 см.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх