Голяма Богородица е, Мария черпи с диня и грозде

Водно шоу във Варна, рок до дупка в Несебър, хиляди се молят в Троян и Арбанаси

OFFNews 15 август 2015 в 06:45 4290 0

Днес е Голяма Богородица, имен ден празнуват Мария и Марияна. 

Успение (заспиване) на Пресвета Богородица е един от 12-те големи християнски празници. 

Народът ни почита Св. Богородица като покровителка на майчинството, жените и семейното огнище. На много места в страната се правят курбани за здраве и събори, раздават се  диня, грозде и обредни хлябове. 

Св. Богородица е почитана като покровителка на брака и семейството. Вярва се, че тя помага на бездетни съпрузи да се сдобият с рожба. Ето защо на нейния празник всяка млада булка или невеста без деца отива да положи дар пред иконата на Божията майка. Според народните вярвания те не трябва да работят до Малка Богородица на 8 септември. 

Днес е празникът на Троянския манастир “Успение Богородично”, където особена почит се отдава на смятаната за чудотворна икона “Св. Богородица Триръка” (Троеручица).

Водно шоу и фойерверки за празника на Варна 

Честването ще започне в 9 ч. в катедралния храм „Св. Успение Богородично“ с тържествена архиерейска света литургия и молебен за здравето на жителите и гостите на града. В 10.30 ч. ще бъде издигнат флагът на Морската столица на пл. "Св. св. Кирил и Методий", след което започва литийно шествие.

От 11 ч ще има циркова клоунада на входа на Морската градина, където от  18 ч. ще има и празнично пиратско шоу за деца.

От 20 ч ще има концерт в Летния театър с участието на дует "Ритон", Поли Генова и фолклорен ансамбъл "Варна".

От 21 ч в плувен комплекс „Приморски“ ще се състои водния спектакъл „Аве Мария“ с участието на воден балет "Ариана", трио "Тенорите" и квартет "Интро".

За първи път празничен концерт ще има и зоната около Морска гара. Той започва м 21.30 ч, а в него ще участват румънската група „Акчент“, „Дийп зоун проджект“ и Дамян Попов. В морето около Морска гара ще бъде и първото в страната уникално водно шоу "Фата Моргана: светлини над залива". Празничните илюминации ще започнат в полунощ. Те ще бъдат изстрелвани от вълнолома на Морска гара. 

Три дни купон в Несебър 

Несебър празнува 60 години от признаването му за обект от национално архитектурно-историческо значение. Тържествата, които започнаха снощи, са под мотото „Лятото е Несебър“. 

Днес, след тържествена света литургия в храма „Св. Успение Богородично”, ще бъде даден старт на традиционния плувен маратон „Несебър“. В него участниците трябва да обиколят Стария град, а награждаването на най-добрите ще се проведе е амфитеатъра. Заедно с ритуала по издигане на националния флаг, който ще се състои пред Крепостните стени, ще бъде даден и стартът на приключенската игра за ориентиране Nessebar Rocks. Цял ден ентусиасти ще обикалят из уличките на Стария град и ще търсят съкровища.

Късният следобед ще бъде посветен на най-малките гости на празника. За тях в Южния парк са „Игрите на смеха“, които включват и „работилнички за малки сръчковци” и много изненади.

Вечерната програма ще продължи с Тийн парти на сцена Порт Несебър. Там младежи ще се срещнат с любимците си от култовия сериал „Революция Z”. 

За почитателите на класическата музика е предвиден концерт на солисти от Държавна опера – Бургас на амфитеатъра.

Последното събитие за вечерта е мултимедиен рок спектакъл. Динозаврите на българската рок музика Иван Лечев (ФСБ), Дони, Анатоли Георгиев (Ахат), Александър Филчев (Б.Т.Р.), Атанас Пенев, Иван Калфов, Илия Диков, Славчо Николов (Б.Т.Р.) ще изпълнят някои от най-известните парчета на българския и световен рок.

Вечерта ще завърши със зрелищното светлинно шоу и 3D mapping на Крепостните стени. Спектакълът ще е под наслов „Сподели Несебър“. Точно в полунощ небето ще бъде огряно от заря.

Празникът ще продължи и утре, когато сцената на амфитеатъра ще бъде огласена от филмова музика в изпълнение на оркестъра на Държавна опера – Бургас, който ще представят концерта „Цигулката в киното“. Денят ще завърши с прожекция на открито пред Крепостните стени, където почитателите на седмото изкуство ще могат да видят филма „С деца на море“. 

Хиляди се молят за чудо в Арбанаси

Пpaзникът в Аpбaнacи зaпoчвa със cвeтa литypгия. Бoгoмoлци oт cтpaнaтa и чyжбинa идвaт дa ce пoклoнят в мaнacтиpa “Свeтo Уcпeниe Бoгopoдичнo”, за да търсят изцеление от чудотворната икона на божията майка, наречена "Плачещата Богородица". На входа към манастирската църква са изписани истории за излекувани неми деца, неизлечимо болни и бездетни. 

В 9,00 чaca зaпoчвa eжeгoдният тypниp пo бъpз шaх в читaлищe “Илapиoн Дpaгocтинoв”. От 11,00 дo 15,00 чaca нa кoннaтa бaзa в Аpбaнacи щe ce пpoвeдe cъcтeзaниe пo пpecкaчaнe нa пpeпятcтвия, в кoeтo щe взeмaт yчacтиe кoнни клyбoвe oт цялaтa cтpaнa. 

В 17,30 чaca нa oткpитaтa cцeнa в цeнтъpa нa ceлoтo зaпoчвa кyлминaциятa нa пpaзникa. Пъpви пред житeлитe и гocтитe нa Аpбaнacи щe излязат тaлaнтитe oт cтyдиo “Рyминa” пpи Вoeнния клyб във Вeликo Tъpнoвo. Tъpжecтвeният вoдocвeт и oфициaлнoтo пpивeтcтвиe нa кмета Toшo Кpъcтeв e в 19,30 чaca. Пpoгpaмaтa щe зaвъpши c кoнцepт нa любимкaтa нa милиoни бългapи Никoлинa Чaкъpдъкoвa, кoйтo зaпoчвa в 20,00 чaca. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews