Фенове на "Левски" и ЦСКА: Политиците търсят провокация с митинга в деня на мача

OFFNews 15 ноември 2013 в 15:21 14620 20

футбол
футбол

 

Ултрасите на "Левски" и ЦСКА се обявиха против провеждането на политическия митинг на БСП и ДПС в района на Орлов мост точно в деня на Вечното дерби - 16 ноември.

Запалянковците на ЦСКА от фракцията "Офанзива" и тези от Националния клуб на привържениците на "Левски" излязоха с писмени позиции и обявиха, че насрочването на митинг точно на мястото, където те се събират преди мача, търси политическа провокация и ескалиране на напрежението.

"Отговорността за евентуален неприятен развой на събитията ще тежи единствено и само на организаторите на партийния митинг, както и на тези, разрешили провеждането му", пишат цесекарите във фейсбук групата си.

"Призоваваме политиците да не тласкат България към гражданска война, а да покажат национално отговорно поведение", заявяват на свой ред левскарите.

Пред OFFNews фенове коментираха, че маршрутът на запалянковците и на митинга нарочно е начертан така, че да има допирна точка. Двубоят е насрочен за 15:15 ч в събота на Националния стадион, а митингът - за 12 ч - със сборен пункт Орлов мост и езерото "Ариана". По традиция обаче феновете на ЦСКА започват да се събират часове преди срещите. Пред ключови двубои полицията отцепва района около стадиона така, че двете агитки да не се засичат.

"Искат да се възползват от нас и да ни изкарат част от грозния цигански катун, който наричат митинг", пише потребител във Фейсбук. "Ппросто не се подавайте на провокацията можем да ги псуваме и освиркваме колкото си искаме", добавя друг.

Ето пълния текст на позицията на феновете на ЦСКА от "Офанзива":

"Категорично се обявяваме против това едно от емблематичните места за събиране на привърженици на ЦСКА - Орлов мост, да бъде използвано за сборен пункт на партиен митинг, и то в деня на Вечното дерби. Явно определени личности и организации се стремят да политизират утрешния мач, а в последствие ще се опитат и да правят изводи и заключения на база това какво ще се случи или няма да се случи при събирането на двете събития. Припомняме на всички, от които зависи разрешението за провеждане на подобни мероприятия, че последствията от струпването на две големи групи хора, с разнородни политически убеждения, не могат да бъдат предвидени. Отговорността за евентуален неприятен развой на събитията ще тежи единствено и само на организаторите на партийния митинг, както и на тези, разрешили провеждането му.

През последната седмица "Офанзива" беше замесена некоректно от някои медии в коментари на политически събития. Категорично заявяваме, че нашата организация не е политически обвързана с никого и никога няма да си позволи да агитира в полза на определена партия или формация. Всеки наш член има свои политически възгледи и е свободен да участва в политиката, като това по никакъв начин не обвързва групата в нейната цялост. Искаме отсега нататък името на ”Офанзива” да се свързва само и единствено с ЦСКА София.

 

Позицията на Националния клуб на привържениците на "Левски":

Привържениците на ЛЕВСКИ се обявяват категорично против политическото противопоставяне между управляващите партии и т.нар. опозиция от ГЕРБ. Намираме поведението на политиците за повече от безотговорно и неморално. Нещо повече – убедени сме, че с действията си партиите, обладани от икономическо-олигархични кръгове, целят умишленото предизвикване на масови безредици, които разбира се, ще бъдат показани в близки кадри на живо по телевизиите. Обявеният от ГЕРБ митинг срещу кабинета в Пловдив и отговорът на БСП и ДПС „да си примерят електората” с Борисов като струпат в центъра на София докараните от провинцията хора в деня на Вечното дерби, е равно на национално предателство. Нека най-после управляващите в тази държава и измамната опозицията дадат един адекватен отговор на въпроса – защо го правите, при положение че никой не може да предвиди какво може да се случи при провеждането на двете събития. От една страна - митингът на управляващите е предвиден да се проведе на мястото, на което се събират феновете на ЦСКА, а от друга - докараните с автобуси хора от провинцията биват изсипвани в района на Министерството на земеделието и по бул. „Тодор Александров”, където се събират привържениците на ЛЕВСКИ. Заявката на БСП, че ще осигури 50 000 човека в подкрепа на кабинета означава, че из целият град ще има маршируващи „електорални единици”. Това превръща столицата в „буре с барут”, чийто евентуален взрив би бил с унищожителни размери. Официалното говорене на управляващите и изтеклите в медиите „опорни точки” говорят за един грозен сценарий. За какво става въпрос? БСП и ДПС настояват, че справедливите протести на гражданите са подклаждани от ГЕРБ, а Борисов пращал платени „агитки”, които да предизвикват „метежи”. В същото време управляващите популистки водят в София „електорат”, в голямата си част от цигански и турски произход. Няма защо да се лъжем. Истината е, че сред публиката и на ЛЕВСКИ и на ЦСКА има хора, които откровено не харесват представителите на двата етноса. Очертаващата се ситуация е изключително рискова, защото най-безобидна размяна на няколко реплики може да доведе до неконтролирани последици. А след тях ще слушаме политически изводи, заключения и отказ от поемане на отговорност. Призоваваме политиците да не тласкат България към гражданска война, а да покажат национално отговорно поведение. Ние, организираните клубове на привърженици на ЛЕВСКИ, сме против подобни конфликти и ще направим всичко възможно да избегнем подготвяната провокация. Кой (?) обаче може да даде пълни гаранции, че до ексцесии няма да се стигне? Уважаеми политици, обърнете внимание на думите ни, защото последиците наистина могат на бъдат фатални, а отговорността изцяло ваша.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!