Божков давал рекeта 'из рЪка в рЪка'. 1 млн. може да се събере в джоба на сакото

Европейската прокуратура е разпитала бизнесмена на 8 март, преди това дал писмени показания пред българската полиция

Даниела Добрева 24 март 2022 в 14:55 7032 1

Снимка БТА/Христо Касабов

Готов съм да се върна в България, но нашата прокуратура създава огромни спънки и не мога да напусна Дубай. Ако тя махне "червената точка" от Интерпол, на следващия ден се връщам, обеща отново хазартният бизнесмен Васил Божков на специална видеопресконференция. На нея той даде повече подробности за рекета, на който според него е бил подложен и незаинтересоваността на прокуратурата истината да излезе наяве.

Божков обяви, че не разбира защо вътрешният министър Бойко Рашков го причислява към организирана престъпна група заедно с бившия премиер Бойко Борисов, финансовия му министър Владислав Горанов, пиара му Севделина Арнаудова и ексшефа на бюджетната комисия Менда Стоянова. Защото:

"Не може един човек да е пострадал, да е ограбен, правата ми да са нарушени и да бъде ОПГ с Борисов. Ако беше така, нямаше да бъда в Дубай. Ако бях ОПГ, бизнесите ми щяха да съществуват. Не знам как другите пострадали ще погледнат на думите на Бойко Рашков и дали някой ще посмее да се оплаче от тук нататък. Когато се оплачеш, че си пострадал, те те слагат в ОПГ като престъпник", посочи бизнесменът.

Той напомни, че е бил рекетиран в продължение на 4-5 г. и не е могъл да се противопостави по никакъв начин заради огромния натиск и заплахите, че ако не се подчинявал, бизнесът му е щял да бъде унищожен. Което накрая се е случило.

"Всички обвинения срещу мен са измислени. Един човек казал, че чул от друг, който чул от трети. Политиците се обслужват с тези 500 млн. лв., които търсят от мен. Няма 500 млн. лв. загубени за хазната. Има закон, който е променен, за да бъда изнудван. Не дължа нищо на хазната. Не дължа данъци, дори няма съдебно решение, че компанията ми дължи данъци. Ако са пропуснати тези 500 млн., виновен е органът, който е определял таксите, които трябва да се плащат. Чинно сме си плащали таксите, които е определила Комисията по хазарта", декларира Божков.

Европейската прокуратура

Васил Божков каза, че е бил потърсен от Европейската прокуратура и е бил разпитан на 8 март, но отказа подробности, защото обещал да не го прави. Бизнесменът твърдо наблегна на факта, че не се крие в Дубай. За разлика от ведомството на Лаура Кьовеши не е бил търсен от нашата прокуратура, въпреки че е получила сигнала му преди 2 г., който бил препратен в Специализираната прокуратура. В обясненията си пред Европрокуратурата не е посочил нищо по-различно от написаното в сигнала. Преди това е дал писмени сведения на полицията, но не си спомня на коя дата, и са последвали арестите на Борисов, Горанов и Севделина Арнаудова. 

За действията на спецпрокуратурата той обясни, че последвала проверка къде са отишли парите, които е теглил. Отговорил, че е обяснено в подадения вече сигнал. Данъчните питали прокуратурата и тя пак "лъже", че при тях няма такъв сигнал. Той обяви, че не е търсен от "никакви български власти" - нито от прокуратурата, нито от изпълнителната власт, извън полицията. 

Схемата на подкупа - из рЪка в рЪка

Божков направи цветист разказ за начина, по който е предавал парите, за да съществува хазартният му бизнес. Първо бил извикан от Бойко Борисов в резиденция "Бояна", който му обещал да го покровителства, но му казал: "трябва да помагаш". Бившият премиер го пратил при Менда Стоянова (по онова време шеф на бюджетната комисия в парламент) - тя свършила възложената ù от Борисов работа да промени закона. Последвало препращане към Владислав Горанов да съобщи окончателната сума. 

"Всичко отиваше при Влади (Владислав Горанов), за да го занесе при Бойко и да го разделят. Как са делили парите помежду си, делили ли са не знам, но никой не се е оплакал, че аз не съм си изпълнявал това, което те са поискали", каза Божков.

От думите му се разбра, че е давал "и на Влади, и на Севда". На бившия министър се отчитал с 20% от печалбата или около 1 млн. лв., а на пиарката - когато са трябвали пари на Бойко Борисов или на ГЕРБ, но сумите били значително по-дребни - 10 000, 50 000 ту в евро, ту в лева. Бизнесменът обаче отрече да е плащал в кюлчета.

Нещата вървели с непрекъснат натиск за пари. 

Васил Божков потвърди, че парите са давани "из рЪка в рЪка", но отказа да съобщи дали има уличаващи материали за това. При Владислав Горанов ходил много често с пачки, скрити в джобовете на сакото или якето.

"Половин или 1 млн. могат да се съберат в джобовете на едно сако, без да личи, че носиш нещо, а тези на якето са още по-дълбоки. Просто влизаш вътре, палиш си пурата, оставяш нещата... Здравей, как си. Довиждане, всичко хубаво. Това е", обясни схемата той и препоръча на журналистите да си направят експеримент дали пачките могат да се съберат така, ако са в едри купюри.

Списъкът "Магнитски"

Божков, който попадна в списъка на САЩ за санкционирани по закона "Магнитски", обясни, че той засяга хора за нарушаване на човешките права, рекет, корупция, а той не отговаря на тези условия.

"Нито имам власт, нито съм бил прокурор, нито съм бил генерал, нито съм бил премиер-министър. По случая работят адвокати, нещата ще бъдат изяснени и аз ще бъда изваден от списъка", посочи шефът на "Нове холдинг".

На въпрос дали е сътрудничил на американските власти Божков отговори отрицателно. На американските власти е дал много повече сведения, за да бъде изваден от списъка на санкционираните. 

За Делян Пеевски друг път

Васил Божков отказа да отговаря на въпроси за участието на депутата от ДПС Делян Пеевски в посочените схеми, от които е потърпевш. Само обеща да изнесе интересни факти за Пеевски за друга пресконференция. 

За ФК "Левски"

Според Божков Бойко Борисов го е натиснал да "вземе" "Левски".

"Забележете от кого го вземах - от хора на Бойко и Шиши (Делян Пеевски). Знаете как станаха нещата с Нова телевизия, там има записка. Този договор не можеше да бъде развален по никакъв начин. Ако исках да го разваля, трябваше да платя сумата докрай", коментира Божков.

Той допълни, че ролята на Пеевски в този сюжет е периферна. От думите му се разбра, че в сигнала до прокуратурата има намесени и други хора и запита:

"С кого съм подписал паметна записка? Бойко Борисов на кого се оплаква? Кирил Домусчиев, не можете ли да четете?". 

Другите от сведенията

Като друг участник в схемата на рекета Васил Божков посочи бившия вицепремиер в третия кабинет на Борисов Валери Симеонов. Неговата роля определи така:

"Той (Валери Симеонов) изпълнява поръчки на ГЕРБ. Бойко се обади на Дани Кирилов (бивш шеф на правната комисия в парламента) да замотае проектозакона за ограничаване на рекламата."

Когато Божков решил да продаде бизнеса си, пуснали Валери Симеонов да променя закона за рекламата. Имал оферти за 51% от бизнеса си, но когато разбрали, ликвидирали бизнеса му и му измислили 19 обвинения. Напомни и за картините. 

Божков бе категоричен, че никой не го е предупредил да напусне страната. Акцията срещу него започнала, докато е в Дубай и не е могъл да се върне, защото са го арестували. 

Познанства

Васил Божков каза, че не познава премиера Кирил Петков, но познава Бойко Рашков, когото не е виждал от 25 години. 

Според него новите партии искат да се възползват от статуквото и да правят същото. Затова е казал, че са партии на подмяната, а не на промяната. Страната е зле благодарение на 12-годишното управление на Борисов, затова трудно ще се справят. Освен това новите управляващи нямат необходимите опит и знания за това, смята бизнесменът.  

Божков категорично отрече да е финансирал протестите, защото му трябвали пари да живее в Дубай. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови