Бил ли е Бойко Рашков незаконно член на настоятелството: отговорът на Пловдивския университет

Александра Маркарян 07 юни 2023 в 10:28 4414 2

Бойко Рашков

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Депутатът Бойко Рашков говори от трибуната в пленарната зала на Народното събрание, 5 януари 2023 г.

Бил ли е доцентът по право Бойко Рашков незаконно член на Съвета на настоятелите на Пловдивския университет в продължение на две години, докато е бил вицепремиер, министър и депутат?

Този въпрос постави OFFNews на 25 май, след като кандидат-ректорът и юрист там доц. Теодора Филипова обяви на 11 май, че това е факт през двете години (май 2021-май 2023 г.), включително към деня на пресконференцията ѝ.

Нито като министър, нито като народен представител той има правото да участва в университетско настоятелство. Забраната е вписана в Закона за висшето образование.

Присъствието му в настоятелството потвърждаваше самият сайт на висшето училище, но в отговор до OFFNews от обслужващата ПУ пиар агенция отрекоха. "Г-н Бойко Рашков не е член на Настоятелството на ПУ "Паисий Хилендарски" от 13 май 2021 г. по предложение на членове на Академичния съвет на ПУ "Паисий Хилендарски" изрично, за да се съобразим със Закона за висшето образование" - написаха от Mega Communication.

13 май е точно ден, след като Рашков става вицепремиер и министър в първото служебно правителство с министър-председател Стефан Янев, назначено от президента Радев.

По телефона от агенцията ни увериха, че името му просто не е било премахнато от списъка с членовете, публикуван на сайта, в продължение на две години вероятно от недоглеждане. Дамата, с която разговаряхме ни отказа копие от съответното решение на Академичния съвет от 13 май 2021 г., защото това щяло да е прецедент. Не ни разреши и да я цитираме.

Породилите се съмнения ни подтикнаха да изискаме от ректора проф. д-р Румен Младенов на основание Закона за достъп до обществена информация както копие от решението на АС, така и от стенограмата от заседанието, на което е взето то.

Отговорът

В отговор получихме препис-извлечение от протокол №28 от заседание на Академичния съвет, проведено на 28 март 2022 г. От него е видно, че едва тогава (след 10-месечна политическа дейност на Рашков) членовете на Съвета са били известени, че "считано от 13.05.2021 г. г-н Бойко Рашков не взема участие в заседанията на АС и работата на Съвета на настоятелите в съответствие с правните норми и ограничения".

От протокола не става ясно откога Рашков не взема участие в заседанията. Видно е, че той не е освободен, а просто не участва, въпреки че текстът на закона е изрично ясен, че не трябва да е член, а не просто да не участва в заседания. Видно е, че - за разлика от освободения по собствено желание Ивайло Пенчев - Рашков не е подал, или поне такова нещо не е отразено тук, заявление за освобождаване. Разбира се също, че той е участвал и в заседанията на Академичния съвет.

В момента Бойко Рашков е депутат от "Продължаваме промяната". Той беше такъв и в предишното 48-о Народно събрание.

В обсъждания двугодишен период Бойко Рашков е последователно вицепремиер и министър на вътрешните работи във второто служебно правителство на Стефан Янев (септември-декември 2021 г.), министър на вътрешните работи в редовното правителство с премиер Кирил Петков (декември 2021-август 2022 г.) и депутат.

На 18 май OFFNews изпрати въпроси до г-н Рашков чрез служебния му имейл в Народното събрание. Не сме получили отговор от него.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1973

2

autogentile

07.06 2023 в 12:52

12 години на никой не му правеше впечатление на какво прилича държавната администрация, сега изведнъж станахте големи буквалисти за организация, която дори не е държавна структура- “псевдо-журналисти”.

12078

1

edin slep

07.06 2023 в 11:49

Ох, ами като е забравил за това, да си понесе последствията.