Бил ли е Бойко Рашков незаконно член на настоятелството на Пловдивския университет

Александра Маркарян 25 май 2023 в 08:00 5190 0

Бойко Рашков

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Депутатът от ПП-ДБ в 49-ото Народно събрание Бойко Рашков в пленарната зала на парламента, 18 януари 2023 г.

Към всяко висше училище се създава съвет на настоятелите. Съветът на настоятелите подпомага висшето училище за осъществяване на ефективно и прозрачно управление и за предоставяне на качествено образование и обучение.

Съветът на настоятелите се състои от 8 членове - дарители на висшето училище, личности с активна обществена позиция, представители на работодатели, на съсловни, браншови и професионални организации, представители на студентския съвет, на общината, в която е седалището на висшето училище, и на министъра на образованието и науката.

Не могат да бъдат членове на съвета на настоятелите: президентът, вицепрезидентът, народни представители, министри, ...

Закон за висшето образование, чл. 35а, ал. 1 до ал. 4, т. 1

„За първи път през 2020 г. в Пловдивския университет се избра Съвет на настоятелите. ... Малко колеги разбраха – аз лично случайно преди около месец, че в състава на Съвета на настоятелите на университета по предложение на ректора е избрана известна от последните години публична личност, за която общественото мнение е силно разделено. Не е съвсем ясна причината за тази селекция, поне за мен – дали е дарител или личност с активна обществена позиция – така, както предвижда законът, но това не е най-важното. По-сериозният въпрос тук е липсата на реакция в продължение на близо две години - след май 2021 г. и досега - при възникнала очевидна законова несъвместимост по смисъла на чл. 35А, ал. 4 от Закона за висшето образование между качеството член на съвета на настоятелите на Пловдивския университет и заемането от това лице последователно на длъжностите министър и народен представител, включително и към настоящия момент.“

Думите са на доцент Теодора Филипова - филолог и юрист, преподавател по трудово и осигурително право в Юридическия факултет на Пловдивския университет. Казва ги публично - на пресконференция, проведена на 11 май 2023 г. (Видео с цялата пресконференция публикува сайтът Plovdiv24.bg, може да го гледате ТУК.) В края на изложението си и в отговор на въпрос от журналист (10-ина секунди преди 18-ата минута от началото) тя обявява и името на въпросната публична личност: Бойко Рашков.

Бойко Рашков е юрист с диплома от Софийския университет и доцент по наказателно-процесуално право в УНСС. Директор на Националната следствена служба от средата през 90-те години на миналия век, депутат от БСП (2001-2005), зам.-министър на правосъдието (2008-2009), председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (2009 и 2013-2018).

На 12 май 2021 година Бойко Рашков става вицепремиер и министър в първото служебно правителство с министър-председател Стефан Янев. И тук – видно от думите на доц. Филипова – настъпва директното закононарушение, което – пак по думите ѝ – продължава в деня на пресконференцията, две години по-късно.

В този двугодишен период Бойко Рашков е последователно вицепремиер и министър на вътрешните работи във второто служебно правителство на Стефан Янев (септември-декември 2021 г.), министър на вътрешните работи в редовното правителство с премиер Кирил Петков (декември 2021-август 2022 г.), депутат от „Продължаваме промяната“ в 48-ото и сегашното 49-о Народно събрание.

Нито като министър, нито като народен представител той има правото да участва в университетско настоятелство.

Според от думите на доцентката по право и от сайта на университета към 18 май 2023 г. г-н Рашков е член на настоятелството. Това потвърждава и сайтът на Пловдивския университет.

Нещо повече, видно е, че тази част от сайта е променяна на 21 март 2022 г. - така поне е изписано в долния десен ъгъл, но името на г-н Рашков е запазено.

Присъствието на г-н Рашков в съвета по това време е директно нарушение на цитирания по-горе текст от Закона за висшето образование, затова се обърнахме писмено за разяснение към ректора на Пловдивския университет и към господин Бойко Рашков.

От името на преизбрания на 22 май ректор проф. Румен Младенов ни отговори пиар агенцията Mega Communication.

„Г-н Бойко Рашков не е член на Настоятелството на ПУ „Паисий Хилендарски“ от 13 май 2021 г. по предложение на членове на Академичния съвет на ПУ „Паисий Хилендарски“, изрично, за да се съобразим със Закона за висше образование“ – се казва дословно в текста от агенцията.

По телефона ни беше казано, че името му просто не е било премахнато от списъка в продължение на две години вероятно от недоглеждане. Проверка на сайта ден след изпращането на въпросите ни до ректора показа, че „Бойко Рашков“ вече не фигурира сред имената на членовете на Съвета на настоятелите.

13 май 2021 г. е точно ден, след като Рашков става служебен министър.

Дневният ред на заседанията на академичните съвети на университетите и висшите училища обаче обичайно не се определя в деня на самите заседанията, би било изненадващо това да се е случило дори предния ден. Обичайно той се разпраща до членовете на АС поне седмица по-рано.

За да се уверим, че наистина съществува, помолихме писмено да ни бъде изпратено копие от решението, с което Рашков е отстранен от настоятелството. По телефона ни бе казано, че предоставянето на решение на АС би било прецедент, че няма такава практика и че нямаме разрешението да цитираме дамата, с която разговаряме.

Настоявайки, изискахме копия от решението и от стенограмата от заседанието, на което то е взето, на основание Закона за достъп до обществена информация. Срокът за предоставянето на обществената информация, поискани със заявления по ЗДОИ, е 14-дневен и не е изтекъл. Изпратихме заявлението на 22.05.23 г.

На въпросите ни доцентът по право и депутат Бойко Рашков не е отговорил. Изпратихме ги на 18 май 2023 година до публично обявения му имейл в сайта на Народното събрание.

Поради възникналото противоречие между думите на доц. Филипова и обслужващата Пловдивския университет пиар агенция, потърсихме и доц. Филипова. Тя ни увери, че преди да даде пресконференцията, е проверила решенията на Академичния съвет от 2020 г. насам и е видяла решение за избора на г-н Рашков като член на Съвета на настоятелите, но не и решение за освобождаването му.

Възнаграждение

Поинтересувахме се за още две неща: защо Пловдивският университет, с който Рашков не е свързан, или поне няма публично известна такава връзка, избран в настоятелството му и получава ли/получавал ли е възнаграждение като негов член.

"Що се отнася до г-н Бойко Рашков, то той е бил член на настоятелството в качеството си на дългогодишен преподавател – доцент по наказателно-процесуално право в ЮФ на УНСС и ръководител на катедра „Наказателно-правни науки“ в същия университет, както и преподавател в ЮФ на ВСУ "Черноризец Храбър" - ни отговориха от пиар агенцията на първия въпрос.

След втория ни увериха в следното:

"Нито един член на Съвета на настоятелите на ПУ „Паисий Хилендарски“ не получава възнаграждение от бюджета на университета, в т.ч. и г-н Бойко Рашков. По закон ролята на настоятелите е да подпомагат висшето училище за осъществяване на ефективно и прозрачно управление и за предоставяне на качествено образование и обучение. В този смисъл, те имат обществена функция в живота на университета, където всички решения се вземат от ръководството на ПУ и Академичния съвет".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови