Quantcast

BBC: Новият випуск български лекари се стяга за чужбина от 1 януари

OFFNews Последна промяна на 20 ноември 2013 в 15:13 4664 21

Лекар, Снимка: БГНЕС
Лекар, Снимка: БГНЕС

Около 80% от придобилите медицинска специалност млади лекари в България планират да емигрират в западна страна, където имат шанс за далеч по-добри доходи. Това съобщи британската обществена медия BBC днес, цитирайки неотдавнашно проучване на Медицинския университет в София и анкетирайки няколко наскоро завършили млади лекари.

От 1 януари 2014 г. българските специалисти вече ще имат право да работят във всяка страна от Европейския съюз, тъй като в края на тази година отпадат временните ограничения в някои държави от ЕС за работещите от България и Румъния. И въпреки представителното проучване на ВВС, което установи, че в двете държави няма настроения за мащабни преселения на работещи хора във Великобритания и други страни, които ще отворят трудовия си пазар, младите лекари в България правят изключение.

Дипломиращите се български медици активно търсят реализация в западна Европа – основно в Австрия, Германия и Великобритания, където имат шанс да получават 10 пъти по-добро заплащане отколкото в България.

„Вече имам покана да специализирам във Виена, така че заминавам, разбира се“, споделя пред британската медия новодипломираният лекар Камен Димитров. И добавя: „Може да се върна в България след обучението си, но вероятно ще остана във Виена или ще се прехвърля във Великобритания“.

При колегите му ситуацията е аналогична. Лекарите Владимир Башлийски и Радислав Наков, негови приятели, споделят, че също планират да се прехвърлят в чужбина. Башлийски казва, че се е насочил към британска болница в Бирмингам. „Много мислих за избора си. Но не искам да остана в България. Не виждам никаква светлина в тунела. Надявам се да я намеря в Бирмингам или Лондон, или пък в Белгия или някъде другаде“.

Същото споделя и 34-годишен лекар, работещ като съдов хирург в частната болница „Токуда“ в София. „Не искам да се боря повече. Искам просто да замина. Тъжно е, това е капитулация, но ще замина за Великобритания“, казва той.

България е с най-ниските заплати в цяла Европа и лекарската професия не прави изключение. Младият хирург от „Токуда“ изкарва около 950 евро месечно (около 800 британски паунда), давайки 24-часови смени. За същата позиция в британска болница той би изкарвал по около 60-70 хиляди паунда годишно, писа BBC.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.11 2013 в 07:59

Винаги съм казвал че да продължава да е жив толкова години в България комунизма са виновни точно антикомунистите, ако крадяха или бяха тъпи колкото комунетата отдавна да се е сринал комунизма.
Всъщност в момента точно комунягите ще се самоунищожат, защото ако дълго време "менажерите" бяха на принципа "Нахрани кучетата и не пипай нищо", специалистите си вършеха работата и нещо криво ляво се създаваше. Най-големите поражения ги нанесоха комуняго - милиционерите, не стига че са най-долнотопробното издание на БКП, а ми взеха и че си повярваха че не са просто изтривалка а че даже са фактор.
Медицината е в окаяно състояние, младите лекари няма къде да практикуват за специалност защото като навсякъде така и в болниците властват узверели кумондели и не дават възможност за развитие дори на собствените си вълчи събратя, така че дори и да не искат младите лекари ще напуснат страната.
В последните години ИТ технологиите са едно съществено перо в приходите на БГ, но основно са от кол центрове и оутсорсинг, което трудно би се нарекло развитие, особенно в инженерно направление, но това са специалисти говорещи няколко езика но с основен английски. С отварянето на пазара на труда в Англия пред тях ще има истински възможности за развитие и вече с натрупан опит, дори на ниски позиции в международни фирми, ще си намерят лесно работа, така че ако лекарите ще са максимум около 1000 то ИТ специалистите ще са няколко десетки.

21.11 2013 в 00:02

за което признавам си имам вина :)

21.11 2013 в 00:02

Нещо много си впечатлителен бе Великов, не знаех, че от невинното споменаване на твоя десктоп така ще ти втасат лайната :) И да, не ми дреме особено на кура за данъчните постъпления в момента. Предпочитам румънците. Но ти никога няма да станеш голям милиционер като татко си ( в смисъл на тлъст и потен фатмак). Ти пак ще си си тлъст и потен но даже и до фатмак нема да стигнеш. Всъщност от ограничения ти речник и тесният ти светоглед изплува образа на 40-тина годишно уплашено и плешиво хлапенце което си мечтае да се върне в страната на пионерските лагери и дънките панака. Сори велики балканецо - свърши се тая.

20.11 2013 в 21:49

Какво се праиш на дръж ми шапката? Тия неща ти ги разправяше, не ме карай сега да ти ги вадя и цитирам дословно. Ако си мислиш, че другите не помнят какво са яли снощи и така само ще плещиш... ма та цялата ти работа такава. Да ти берат гайлето тия дето ти плащат. Но е редно и другите да знаят що за рядък екскремент си.
Относно полицейщината - ти беше тоя дето се опитваш да сплашваш, зная вика какво има на "десктопа ти". Кон-дом :) :) :) :) :) Спуках се от смях. Та кой се опитва да заплашва?
И последно. Оставям те да си допиеш там шльокавицата. Пиша го за 3 ти път. Забелязвам, че винаги, когато си притиснат с факти и си поставен на тясно до стената поради собствената си глупост, обръщаш нещата към мъжкото онождане. Толкова неистово и винаги към една тема. Винаги и само към това! Със сигурност е тъмна гадна история от детството ти, със сигурност е фамилна история. Според мен е твърде късно, но може да потърсиш специализирана помощ. Знае ли човек. Take care, man...

20.11 2013 в 21:29

Много крем ядеш.

20.11 2013 в 20:41

Сега кое си е верно верно си е - минахме в Румънско но освен кешовица от данъците държавата печели и по много други начини от такива хора. Ама ти явно си толкова обсебен от сексапила ми, че се хващаш за метафорите - нищо де и това е някаква стъпка. А това с "мекопишкото" е просто трик от детската градина, аз да се хвана, да го надървя и да ти го отпоря в гъза. После ти ще спиш доволен а аз ще седя в някой бар и ще се чудя над една двойна мъка без лед как пропаднах до толкова, че да еба пробити милиционери като тебе. И като си си покрил монитора с ковьорче плетено от баба ти на една кука не мисли, че много те пази. Айде лека вечер и не ми се сваляй толкова явно - пада ти цената.

20.11 2013 в 19:34

Това е добре - по-малко медицинска помощ за гнусните комунистически уроди - повечето от тях са на преклонна възраст и имат повече нужда от медицинска помощ от младите.

20.11 2013 в 18:27

Не бойте се, сега като се напълним с високообразовани сирийци, афганистанци, сомалийци, алжирци, и пр. , те ще ви лекуват, освен, че ще ви подобрят демографията.

20.11 2013 в 18:18

Брези,много ги разбираш нещата бе.Болниците в Германия не са на твоето мнение по отношение квалификацията на българските лекари.И не,няма да си седят на задниците в България,освен ако не издигнете телените огради.Май много ти се иска.Освен доходите в Германия лекарите са хер/фрау доктор а не докторче.Включително българските

20.11 2013 в 16:55

Кой нормален лекар ще остане да работи в тая комунистическа клоака? Все по-зле ще става тук, лека полека ще се върнем в първобитно-общинния строй. Като е прост и зомбиран, шибаният народ ще си търпи последствията.