Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

BBC: Новият випуск български лекари се стяга за чужбина от 1 януари

OFFNews 20 ноември 2013 в 15:13 5589 21

Лекар, Снимка: БГНЕС
Лекар, Снимка: БГНЕС

Около 80% от придобилите медицинска специалност млади лекари в България планират да емигрират в западна страна, където имат шанс за далеч по-добри доходи. Това съобщи британската обществена медия BBC днес, цитирайки неотдавнашно проучване на Медицинския университет в София и анкетирайки няколко наскоро завършили млади лекари.

От 1 януари 2014 г. българските специалисти вече ще имат право да работят във всяка страна от Европейския съюз, тъй като в края на тази година отпадат временните ограничения в някои държави от ЕС за работещите от България и Румъния. И въпреки представителното проучване на ВВС, което установи, че в двете държави няма настроения за мащабни преселения на работещи хора във Великобритания и други страни, които ще отворят трудовия си пазар, младите лекари в България правят изключение.

Дипломиращите се български медици активно търсят реализация в западна Европа – основно в Австрия, Германия и Великобритания, където имат шанс да получават 10 пъти по-добро заплащане отколкото в България.

„Вече имам покана да специализирам във Виена, така че заминавам, разбира се“, споделя пред британската медия новодипломираният лекар Камен Димитров. И добавя: „Може да се върна в България след обучението си, но вероятно ще остана във Виена или ще се прехвърля във Великобритания“.

При колегите му ситуацията е аналогична. Лекарите Владимир Башлийски и Радислав Наков, негови приятели, споделят, че също планират да се прехвърлят в чужбина. Башлийски казва, че се е насочил към британска болница в Бирмингам. „Много мислих за избора си. Но не искам да остана в България. Не виждам никаква светлина в тунела. Надявам се да я намеря в Бирмингам или Лондон, или пък в Белгия или някъде другаде“.

Същото споделя и 34-годишен лекар, работещ като съдов хирург в частната болница „Токуда“ в София. „Не искам да се боря повече. Искам просто да замина. Тъжно е, това е капитулация, но ще замина за Великобритания“, казва той.

България е с най-ниските заплати в цяла Европа и лекарската професия не прави изключение. Младият хирург от „Токуда“ изкарва около 950 евро месечно (около 800 британски паунда), давайки 24-часови смени. За същата позиция в британска болница той би изкарвал по около 60-70 хиляди паунда годишно, писа BBC.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews