Георгиева: Ксенофобията към бежанците в България е автогол пред ЕС

Последна промяна на 31 октомври 2013 в 17:20 2635 7

Иронията е, че нашите ксенофобски настроения към сирийските бежанци усилват ксенофобските настроения към българите и румънците в Европейския съюз. Така днес българският еврокомисар Кристалина Георгиева коментира отношението към имигрантите в страната на форум в София, посветен на Арабската пролет.

България ще бъде подпомогната по няколко линии от Европейския съюз, за да се справи с бежанския си проблем, каза еврокомисарят по хуманитарната помощ. Освен финансовата помощ, която ще бъде отпусната на страната за поддържане на бежански центрове и др., в България ще бъдат изпратени и общо 100 експерти от различни европейски страни, които да помагат в процеса на регистрация на имигрантите. На 17 октомври е подписано споразумението с правителството за прием на експертите.

Сценариите за изхода от сирийската криза засега не са розови, така че в близко бъдеще се очакват нови вълни бегълци от близкоизточната държава, посочи Георгиева. В България обаче сирийците са миниатюрна част от общо 2.2 милиона души, напуснали държавата - от общо 50 000 сирийци, потърсили до момента убежище в Европейския съюз, повече от половината са в Германия и Швеция, припомни тя.

Само в Ирак сирийците, настанени в бежански лагери, са 200 000 души, каза бившият външен министър Николай Младенов, който сега е специален представител на генералния секретар на ООН за Ирак. Същевременно в размирната държава ежемесечно около 1000 иракчани умират при терористични атаки, каза той. „Тя, трудно, с наша помощ, се справя с 200 000 бежанци. Никой не може да ме убеди, че една страна от Европейския съюз не може да се оправи с 10 хиляди души, бягащи от режима“, каза Младенов.

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.11 2013 в 17:58

Ако дойде любимата ти атака на власт, което за всеобща радост на всички български патриоти няма да се случи, но да приемем, че е възможно, ще надойдат вкупом на тълпи руските сволочи и всякакви черкези, чеченци дагестанци, черкези и прочие горцы, та сирийците ще ни се видят като швейцарци в сравнение с тях.

04.11 2013 в 19:59

Чакай сега малко да помисля...
От една страна имаме руснаци, които масово купуват имоти и се преселват трайно в България. Като поживеят известно време тук, кандидатстват и получават българско гражданство.
От друга страна турските комшии ни заливат с всякакви мюсюлмански имигранти.
На мен повече ми прилича на нова, макар и скрита, руско-турска война, отколкото на бежанска вълна.

04.11 2013 в 10:02

То така де, но да се мъчиш да емигрираш в чужда държава, или поне да издоиш каквито еврофондове е възможно, докато същевременно не позволяваш на емигранти да дойдат в твоята и със зъби и нокти се "браниш" от жени и деца, побегнали от войната, някак не благоприятства добрия ти имидж пред света и ЕС...

01.11 2013 в 12:00

Бежанците отдавна са над 20 000,а другата година,ако не дойде Атака на власт,ще станат-200 000 и
тогава ще е късно-щом веднъж вземат статут,завинаги ще останат на наша издръжка.Хайде,българи,
по-бързо се изселвайте/и измирайте/,тук земята е нужна за други.

01.11 2013 в 09:05

"Никой не може да ме убеди, че една страна от Европейския съюз не може да се оправи с 10 хиляди души, бягащи от режима“, каза Младенов.
Ай сиктир, това го кажи на другите държави, които са заявили, че ще приемат от 50- 5000 души.
Или целта ти е България да сатне като Ирак - Същевременно в размирната държава ежемесечно около 1000 иракчани умират при терористични атаки, каза той.
Мръсни, продажни боклуци.

31.10 2013 в 18:37

Маце, нали си там нещо вътрешна у брюкселско, а първо се пребори с европейската ксенофобия към българите, пък после се занимавай с тукашните ядове. Щом си толкоз по-европейка, отколкото българка.
Аман от изкудкудякали чиновнички пред пенсия. Мести си папките където ти плащат, и не си ври гагата където не ти е работа. Не си от политиката, проста чиновничка си - знай си мястото. Че да вземе някоя божия мълния пак да ти улучи самолета, а ти пак да не знаеш що ти се е разминало.
Как истинска калинка.

31.10 2013 в 18:36

Ксенофобските настроения към българите и румънците в Европейския съюз са много преди псевдо"бежанската" вълна от Сирия, (кри)Сталина Георгиева.