Георгиева: Ксенофобията към бежанците в България е автогол пред ЕС

Милен Енчев 31 октомври 2013 в 17:20 3163 7

Иронията е, че нашите ксенофобски настроения към сирийските бежанци усилват ксенофобските настроения към българите и румънците в Европейския съюз. Така днес българският еврокомисар Кристалина Георгиева коментира отношението към имигрантите в страната на форум в София, посветен на Арабската пролет.

България ще бъде подпомогната по няколко линии от Европейския съюз, за да се справи с бежанския си проблем, каза еврокомисарят по хуманитарната помощ. Освен финансовата помощ, която ще бъде отпусната на страната за поддържане на бежански центрове и др., в България ще бъдат изпратени и общо 100 експерти от различни европейски страни, които да помагат в процеса на регистрация на имигрантите. На 17 октомври е подписано споразумението с правителството за прием на експертите.

Сценариите за изхода от сирийската криза засега не са розови, така че в близко бъдеще се очакват нови вълни бегълци от близкоизточната държава, посочи Георгиева. В България обаче сирийците са миниатюрна част от общо 2.2 милиона души, напуснали държавата - от общо 50 000 сирийци, потърсили до момента убежище в Европейския съюз, повече от половината са в Германия и Швеция, припомни тя.

Само в Ирак сирийците, настанени в бежански лагери, са 200 000 души, каза бившият външен министър Николай Младенов, който сега е специален представител на генералния секретар на ООН за Ирак. Същевременно в размирната държава ежемесечно около 1000 иракчани умират при терористични атаки, каза той. „Тя, трудно, с наша помощ, се справя с 200 000 бежанци. Никой не може да ме убеди, че една страна от Европейския съюз не може да се оправи с 10 хиляди души, бягащи от режима“, каза Младенов.

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови