Българин на съд заради Фейсбук група

OFFNews 25 март 2014 в 10:17 17525 8

На 26 март Пловдивският районен съд ще заседава по делото срещу Константин Ангелов.

Той е обвиняем заради създаването на Фейсбук групата „Игнорирай SCI-спаси приятел“, събрала информация за финансовата пирамида „Сейв къмпани интернешънъл“ ООД. Тъжител е един от собствениците на SCI - пастор Светослав Петров, който се почувствал се засегнат като физическо лице от коментари и колажи, представящи го като глава на пирамидата.

Съобщение за началото на делото бе публикувано в същата група в социалната мрежа. От него става ясно, че тъжбата е била заведена няколко месеца, след като Комисията за защита на потребителите се е произнесла, че „в действителност е налице една пирамидална структура, организирана от „Сейв къмпани интернешънъл“ ООД, чиято основна цел е включването на все повече потребители към създадената мрежа“, а SCI „прилага нелоялна заблуждаваща търговска практика по смисъла на чл. 68ж, т. 14 от Закона за защита на потребителите, тъй като е създала, използва и насърчава пирамидални продажби, чиято основна цел е... включването на други потребители в системата за продажби, при които потребителят плаща, за да участва, като получава възможност да възстанови заплатената сума чрез привличане на други потребители.“

В съобщението в групата се казва:

Чрез драстичната стъпка да упражни натиск чрез българската съдебна система, пастор Петров прави пореден ход за сплашване и смачкване на инакомислещите и унищожаване на всякаква информация за SCI, различна от предварително одобрената от него.

Това не е първият път, в който собствениците на „Сейв къмпани интернешънъл“ ООД се опитват под заплаха от съд да цензурират неприятно за тях съдържание във Фейсбук. Напомняме, че Фейсбук е платформа за свободно споделяне и има достатъчно механизми, чрез които да бъде филтрирана нежеланата информация. Филтрирана, не унищожена. „Игнорирай SCI- спаси приятел“ е група, в която членуването е по желание, а присъствието на хиляди хора доказва, че има и нужда, и полза от нея.

Уважаеми дами и господа,

Годината е 2014 и отдавна мина времето, в което да имаш собствено мнение се преследва от закона. Особено когато зад мнението ти са се обединили повече от 8000 човека. Особено когато мнението ти толкова дълбоко разтърсва субектите, за които се отнася, че създава фиксации и провокира сериозни ответни действия. Такова мнение не може да бъде безпочвено. Безпочвените мнения умират от самосебе си, не се задушават с принудителни мерки. Сериозна компания, каквато SCI твърди, че е, не може да бъде разклатена от неверни твърдения и дребнотемие. Не би трябвало да обръща внимание на лъжливи коментари от лица без тежест в обществото, освен ако коментарите всъщност не откриват действителни факти, останали незабелязани за други.

Фактът, че в Сряда (26.Март) започва дело (НЧХД № 757/2014год.) срещу създател на Фейсбук група, говори, че през цялото време „Игнорирай SCI- спаси приятел“ е била на прав път. Не смятаме, че сме извършили нещо нередно, споделяйки вижданията си по въпроса и собствения си опит от досега ни с компанията и вярваме, че пълната информация само може да е от полза на този, който е решил да се захване с нещо ново.

Уважаеми дами и господа,

Ние не Ви каним, за да изберете страна на сляпо в този спор или да ни подкрепите. Молим Ви да обърнете внимание на случая и ако за Вас представлява интерес и имате възможност, да заповядате на 26.03.2014. г. в 15:30 ч. пред сградата на Пловдивски районен съд.. Вярваме, че този абсурден акт на заглушаване свободата на словото и налагане на цензура, ще разтърси с арогантността си българското общество. Времето, в което българите са били наказвани за разказване на вицове или пародиране силните на деня, е отдавна отминало. Днес всеки един от нас има право да се съмнява, да не харесва и да изказва мнение. Всеки един от нас има право да мисли. Затова ние, членовете на „Игнорирай SCI- спаси приятел“, заставаме зад Константин Ангелов в тази битка на Давид с Голиат, както сме го направили и натискайки бутона „Присъединявам“ във Фейсбук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови