България е проклет Мордор - реакции след оттеглянето на отец Кортези

OFFNews 10 март 2017 в 15:35 40927 29

Паоло Кортези

Снимка Христо Христов, desebg.com

Паоло Кортези

Изтеглянето от България на енорийския католически свещеник от Белене Паоло Кортези предизвика остра гневна реакция в социалните мрежи.

Отецът бе изтеглен от Католическата църква, след като стана жертва на заплахи и обвинения по повод хуманен акт - свещеникът предложи подслон на бежанско семейство от Сирия. Срещу това обаче се опълчиха хора от дунавския град, общинари и кмета Милен Дулев и сирийците решиха да напуснат града. В знак на протест отецът обяви гладна стачка, а Католическата църква спря помощите, които традиционно отпуска за хората в Белене.

Изключително гневен бе бившият игумен на манастира в село Кладница край София отец Рафаил. Свещеникът бе отстранен на таен епархийски съвет в края на миналата година.

"Изтеглят го. България, българите и българщината, изгониха още един достоен човек. Още един загуби битката с българските злоба, тъпота, простащина и патриотизъм. България не е място където достоен човек може да оцелее. Проклет Мордор, прокълнато място където само с изключителни усилия, минавайки през огън е възможно да се съхраниш като Човек, какъвто те е създал Бог. Територия на злите, обявили война на Бог, и на Човека и Човещината. Страна която вече сама себе си е осъдила, така жестоко, както и Бог не би я осъдил, ако Му беше позволила да я помилва", написа отец Рафаил във фейсбук.

Остър коментар публикува в социалната мрежа и Димитрин Вичев, съпредседател на Движение Обществен натиск: 

"Огън да я гори тази държава! Проклети да са тези комунистически, фашистки, нацистки и руски патрЕотарски скотове. Мафиотска държава с овластени простаци и бандити начело. Не заслужаваме като народ и страна НИЩО хубаво да ни се случва! Нямам съмнение, че Бог ще отвърне очи от нас и ще ни се случи нещо лошо. Природно бедствие или война. За да страдаме, за да бягаме, за да плачем безпомощни и отчаяни. За да се отрезвим. Но ще бъде много, много късно..."

Председател на Форума за арабска култура Руслан Трад също не остана безучастен.

"Отец Паоло напуска България. Него в коя графа ще го вкараме? Предател? Пропагандатор? Антибългарин? Някои народи не заслужават хората, които историята им дава днес и в миналото. Нашият политически елит и мутрите са си напълно в реда на нещата и ще си живеем с тях завинаги.

Няколко общински съветници и местни кметове успяха да всеят страх и омраза с едно щракване на пръстите. Те няма да бъдат санкционирани, нито държавата ще се намеси да спази законите си, защото те са държавата. Както обичаме да казваме апатично: "тука е така", написа Трад.

Социоложката Ружа Смилова припомни, че срамното изгонване на отец Кортезе идва в деня, в който отбелязваме спасяването на българските евреи.

“В същия ден, в който отбелязваме спасяването на българските евреи, прогонваме католически свещеник, направил много добрини на българите и България, но и "дръзнал да приюти" сирийски бежанци, изпълнявайки вместо нас човешкия ни дълг.

Кои сме ние и имаме ли нещо общо с достойните ни предци?

И не, не е необходимо непременно да си "вярващ", за да уважаваш и подкрепяш общочовешките ценности. Достатъчно е просто да бъдеш човек", написа тя.

Кандидат-депутатът от "Нова Република" в Пловдив Владимир Славенски:

"10 март 1943г, митрополит Кирил към пловдивските евреи - "Където сте вие, там съм и аз". 10 март 2017г - отец Паоло е изгонен от страната заради това, че следва божиите повели. Открийте разликите и помислете има ли роля комунизма за сегашната обществена култура."

А лидерът на дясното обединение Радан Кънев написа:

"През 1944г., едни от първите жертви на политическото насилие са католическите и евангелистки свещеници.
Скоро след това, диктатурата започва организиран погром и срещу Православната вяра. Стотици свещеници са избити през първите дни, хиляди поемат мъченически път към ... Белене.

Това насилие има последици, непоправими и до днес. Изкоренени са вековни традиции и ценности, разрушени са семейства и общности...

Християнските свещеници, миряните, вярващите хора, цялата Църква са противници на диктатурата и насилието и преди 09.09.1944г., имат огромна роля за спасяването на българските евреи.

Днес честваме спасяването на евреите. И пак днес, в България има хора, които тръгват по пътя на комунистите - пътя на преследването на вярата, на прокуждането на свещеници, на насилието над човечните...

Убеден съм, че вярващите българи - православни, католици, евангелисти, мюсюлмани - ще застанем в защита на доброто, на вярата, на общочовешките ценности."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

44

Denis Rizanov

12.03 2017 в 09:37

Този НЕТРЕЗВЕН представител на католич.църква НЕ Е ИЗГОНЕН, а страхливо напусна по тъмни доби, покри се като крадец, ОПРАВДА СЕ, ЧЕ НАЧАЛНИЦИТЕ МУ БИЛИ НАРЕДИЛИ. Страхливец, който не намери сили да застане очи в очи с довчерашните си енориаши, НА КОИТО СПРЯ ПОМОЩИТЕ И ЗАТВОРИ ЦЪРКВАТА ЗА БОГОСЛУЖЕНИЯ. На всички описани в дописката им пожелавам - чемодан, вокзал и Брюксел! Както и да се прекръстват се едни и същи нищожества стоят зад имената, безпомощни грантаджии (на руски - мурзилки :) ), които без поредната дажба за плюенето си ще останат гладни и съдрани.

25665

42

Victimized

11.03 2017 в 14:40

Гледате ли демократите как почват да цитират библията, за да са в крак с хуленето по руснаците не знайно защо, след като нямат никакво отношение към случая ..... И вследствие на това със зъби и нокти драпат да заселват хора с коренно различна култура от нашата, култура която е в остър конфлик с вижданията именно на западно надупените, ирония ли бе да го опишеш ...
И в цялата тази дъндания, пропускат, че съдбата на бягащите от война я определиха точно западните ни партньори, които между другото искат Европа на различни скорости, НО квоти за бежанците....... Така най-бедната и мизерстваща държава в Европа, трябва да отделя огромен бюджет за сърбането на попарата надробена от "големите началници"......
Католиците да отделят 2/3 от парите на Ватикана, и 1/3 от имотите им и да заселват всички бягащи, като са толкова мераклии........

12450

41

Alicante

11.03 2017 в 00:57

Оооо, благодаря Ви! Всички, които защитавате Родината и правото й да има собствено мнение, респективно жителите на град Белене. Не знаех за този случай, но като прочетох истеричните сатанински заклинания на този "поп" падре или педре(те там имат големи традиции в падрефилията) и ми стана много чудно - това може ли да излезе от устата на "Свещеник"? Що за изчадия говори така? И после видях, че има и други мислещи хора :) Има андежда ... Колкото до скимтенето на падрето и шайката му защитници - той не е бил гонен - неговите началници са го изтеглили (Радане, четеш ли - демагог с демагог? ;) ) Местното население има права и собствено мнение, но те йезуитите не са свикнали така - те са ходили да покръстват диваци в миналото и очакват и тук да е така - тяхната дума да е закона. Да, ама НЕ! :)

26179

40

ELPIDA

10.03 2017 в 23:17

"... Елпи ми напипа струната..."

Въпреки,че не е бразилка по бикини, а българка по монокини...

Все пак,малко се размиха сгъстените бои в сайта , поне един човек се зарадва и затрептяха тихо, тихо емоционалните фибри...
Благодаря, Професоре.

26179

38

ELPIDA

10.03 2017 в 22:10


...Let the Sunshine In !

77927

37

El Commandante

10.03 2017 в 20:59

Утре сабахлем заминавам за топлите страни да се радвам на живота и днес нема барове и чалги,затва мога да ви наливам ум и разум в празните чутури...

Ето например, малък куиз:

Иисус говореше на събралото се:

а) Множество
б) Мюсюлманско малцинство шушукайки
в) партийно събрание на политически проститутки



М?

11751

36

Big Smile

10.03 2017 в 20:58

Колкото до Белене - ще им пратят някой бивш доносник от ДС, с него ще намерят общ език...

11751

35

Big Smile

10.03 2017 в 20:55

Абе вие троловете, толкова малко ли ви плащат, че не почивате и в петък вечер! Жалка работа - соросоидите отдавна къркат 12 годишно уиски, а вие се трепете за чаша Путинка...