6000 пенсии са блокирани в КТБ

OFFNews 28 юли 2014 в 08:54 10590 5

Константин Пенчев

Пенсиите на над 6000 пенсионери са блокирани в КТБ, съобщи пред „Нова телевизия“ омбудсманът на България Константин Пенчев.

Той обвини служителите на НОИ, че не са реагирали навреме, за да предотвратят тази неприятна ситуация за възрастните хора. По думите на омбудсмана сметките са можели да се изместят в рамките за два дни, още когато е станало ясно, че КТБ тръгва надолу.

Според Пенчев отношението на НОИ е "много интересно", защото на страницата си те са публикували, че всеки може да промени сметката си в друга банка или да получава парите си в пощенски клон, като за целта предприеме самостоятелно съответните мерки. Пенчев осъди факта, че НОИ очаква пенсионерите да са активната страна във въпроса.

"Аз знам, че ви хвърлям пенсията през прозореца, но може и да ви уцеля джоба. Ако не го - не нося отговорност. Ако падне на улицата и някой друг я вземе, аз съм си свършил работата, защото вие не сте ми казали „не я хвърляй през прозореца, а ми я дай по друг начин"

Според Пенчев липсата на реакция от страна на НОИ показва малодушие и липса на загриженост от страна на НОИ.

Пенчев коментира и ситуацията в КТБ, като подчерта, че ръководството на БНБ носи персонална отговорност за тази криза.

Според омбудсмана е недопустимо парите на толкова български граждани да останат блокирани месеци наред.

Омбудсманът заяви, че според него трябва да бъде спазен законът и да се гарантират единствено депозитите до 100 000 евро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови