Местан: Няма да се уплаша. Оставам в политиката (обновена в 14:04)

Опитах се да спася ДПС от образа на проруска олигархична партия, каза прогоненият й лидер

Симона Костадинова 07 януари 2016 в 09:05 19712 23

Снимка Сергей Антонов

Пресконференция на Лютви Местан

Няма да се уплаша. Страната се нуждае от евроатлантическото направление. Оставам в политиката. Мога да бъда изключен от партията, но не и от идеите си. Не приемам начина и мотивите, с които бях отстранен и политически екзекутиран.

Това заяви отстраненият лидер на ДПС Лютви Местан на пресконференция, започнала в 12:25 ч в БТА. С него бяха и депутатите, които обявиха, че напускат партията на Доган.

Той беше категоричен, че остава в парламента въпреки искането да напусне и Народното събрание след изключването му от ДПС, към което днес се присъедини и младежката структура на партията.

"12 дни показах, че мога да издържа на бой с медийни бухалки. Опитах се да спася ДПС от образа на проруска олигархична партия, но някои от решенията ми бяха определени като грехове", допълни Местан и изреди някои от тези "грехове".

Първият бил решението за предсрочно прекратяване на мандата на кабинета „Орешарски“. Позицията му по Южен поток също била грях, както и опитът за възстановяване на диалога вдясно, който започнал с пиенето на кафе с премиера Борисов. Грях било и желанието му за възстановяване на диалога с Анкара. Той изреди сред „греховете“ и делото срещу България в Страсбург за агитацията на майчин език и последно спомена декларацията си за свалянето на руския самолет от Турция, която именно беше посочена от Доган за основната му грешка.

Местан допълни, че тези грехове били определени като „смъртни“ и че все пак се надява те да не са такива. Той подчерта, че нито едно от тези решения не е взел еднолично и че е съгласувал политиките си с Ахмед Доган.

Общото между тези решения е, че те са част от политиката на евроатлантически подход, а стратегическата му цел била ДПС да се върне на власт през „парадния вход“ и избирателят да почувства, че той, а не бизнес интереси на ДПС, е на власт.

"Аз играех ролята на наивен, романтичен сапьор, който се старае да разминира. Някъде около Коледа стъпих на руска мина и знаете какво се случи", каза Местан.

За заседанието, на което е била решена съдбата му Местан заяви:

„Не бях допуснат до заседанието. Попитах тогава Риза дали ще имам достъп. Каза, че няма и ако има промяна, ще ми се обади. Не получих обаждане. Беше ясно, че няма да бъда допуснат на екзекутирането още при определяне на мястото на заседанието – сараите.

Декларацията ми за руския самолет не е гаф. Тя беше написана в една от стаите на ДПС в парламента. Там имаше и други депутати, включително членове на настоящия триумвират. Любопитно е и да се види как депутатите от ДПС възторжено я аплодираха. Направиха го по съвест, а после ме изключиха заради същата тази декларация. "Нямате право на мислене". Това казва с действията си почетният председател."

За речта на Доган, с която на практика беше сложен край на управлението на Местан в ДПС, Лютви Местан заяви:

„Не се чуваствм толкова компетентен да оценявам визионерските стойности на среднощна реч. В тази реч чух доста констатации. Много е интересен профилът на хората, които я коментираха. Тази реч е проблематична и в констатациите си, най-важната от които е тази, на базата на която се поиска оставката ми“.

Ден след речта посредник се обадил на Местан по телефона и му съобщил, че оставката му е поискана. Очаквали я до края на деня. Това обаче не било направено официално. Бившият лидер на ДПС отказа да каже кой е човекът, който му се е обадил.

„Аз трябваше да призная, че декларацията е била грешка, с този акт да приема критиката. Отказах. Декларацията не беше грешка. След отказа ми речта се появи в интернет. А след това ми се обади същият посредник по телефона, за да ми каже, че охраната ми е напълно свалена."

За турското посолство

"Имах среща в резиденцията на турския посланик. Отворих вратата, за да видя дали охраната наистина е свалена. Видях как охранителят си събира нещата. Не ми остана друго, освен да се обадя на най-високо ниво, за да попитам дали наистина е свалена. Обадих се на президента. Той не знаеше за такова нещо. Каза, че ще ми отговори на следващия ден.

Аз се притеснявах за сигурността си. Трябваше да стигна до резиденцията. Нямах друг избор, освен да се обадя в посолството и да поискам да ми изпратят кола. Там се погрижих за сигурността си по частен път. Наложи ми се да спя при приятели извън София за няколко дни. Няма да кажа имената им. Те ще се разберат с времето".

Местан останал няколко часа в турското посолство, докато намери „сигурно място“, където да спи. На следващия ден отново разговарял по телефона с президента Плевнелиев, който му обяснил, че процедурата за сваляне на охраната е спазена напълно. Държавният глава обаче не знаел, че охраната на Местан е била частично възстановена. Бившият лидер на ДПС разбрал последното от същия посредник, който му се обадил, за да му каже, че чакат оставката му. Не знаел кой бил разпоредил частичното възстановяване на охраната.

На въпрос дали въпросният посредник е Делян Пеевски Местан отговори: „Няма да кажа да кажа името на човекът, с когото говорих. Телефонните разговори трудно се доказват. Мисля, че вие сами сте се досетили“.

Още в началото предположих, че ще се опитат да сведат евроатлантическите ценности до протурски. Целта беше да се изгради образът на предател, каза Местан и допълни, че след новогодишния купон при Доган споделил с най-близките си, че има стратегия за подмяна на основните мотиви, с които е отстранен.

"Доган отстреля Местан заради Русия. Този мотив няма как да бъде разбран от избирателите", каза Местан.

След речта (бел. ред. на Доган) бившият лидер на ДПС искал да се проведат сериозни дебати в партията, да поиска вот на доверие на национален съвет и ако не получи такова, да си отиде. "Никой не поиска това да се случи", обясни бившият лидер на ДПС.

Той увери, че се е виждал с турския президент Реджеп Тайип Ердоган един-единствен път и срещата е била публична. С министър-председателя на Турция Ахмет Давутоглу се бил срещал два пъти. Преди срещата с Давутоглу се срещнал с премиера Бойко Борисов. След нея първата му работа била да докладва на българския премиер подробно съдържанието на целия разговор с Давутоглу.

За „медийните бухалки“

Местан бе засипан с ожесточени въпроси след като даде думата на журналистите. Той неколкократно бе прекъсван по средата на изречението от журналисти, които се опитваха да се надвикат с него и с останалите си колеги. Това го предизвика да предложи след няколко дни да направи нова пресконференция, но без „медийни бухалки“, за да може да отговори на всички въпроси. По-късно уточни, че ще покани всички медии, но ще бяга от стила на бухалките, които „говорят повече от тези, на които задават въпроси“. На въпрос кога е проумял, че има "медийни бухалки", изгоненият екслидер на ДПС отговори, че в последните дни ги е изпитвал на гърба си, но няма да позволи на никого "да го страхува".

Призна, че е бил „част от тази система“, но това, което му се случва показвало, че може би не е бил чак толкова в нея.

За ДПС и Пеевски

ДПС не може да понесе друг лидер, освен Ахмед Доган, и това е от значение за бъдещето й. Докато не избере демократично чрез таен вот лидера си, партията няма да се демократизира, каза Местан и допълни, че той не е бил избран, а е бил посочен за лидер на партията. Отнасяли се с него като с пионка. Но не бил такава.
Когато казах, че съм бил част от тази система, имах предвид, че бях част от формализирането на такива решения (избирането на Делян Пеевски за председател на ДАНС – бел. ред.) Под предложението до подписа на тогавашния премиер Пламен Орешарски стояха подписите на Сергей Станишев и моят - на Лютви Местан.

Той обаче отказа да каже дали му е оказан натиск, за да се подпише под предложението.

На въпрос колко е голямо влиянието на Пеевски в ДПС и колко е то в държавата Местан отговори: „Има един показател, в който се измерва чувствителността за корупция. Вие ми задавате въпрос, чийто отговор се знае от всички български граждани - достатъчно, значително. Казах, че няма да влизам в персонални оценки на тази пресконференция, но това не е нито последната, нито предпоследната моя пресконференция“.

"Да, отивам си заради декларацията и се гордея, че си отивам заради нея", каза още Лютви Местан на финала на пресконференцията, която продължи час и половина.

Разривът

Разривът между Местан и почетния председател и дългогодишен лидер на ДПС Ахмед Доган дойде по време на тържество у Доган в навечерието на рождествените празнични дни.

Речта на Ахмед Доган на тържеството вижте тук.

След речта Местан потърси гарантиране на сигурността си в посолството на Турция. Премиерът Борисов пък намеси и официалните власти в Турция с обвинението, че се бъркат във вътрешните ни работи.

В резултат на разрива групата на ДПС в парламента напуснаха Местан, Хюсеин Хафъзов, Айодан Али и Шабанали Ахмед Дурмуш, Мариана Георгиева. ДПС напусна и бившият областен управител на Пловдив Венцислав Каймаканов.

Междувременно, днес преди пресконференцията на Местан младежката организация на ДПС призова него и последвалите го депутати да напуснат парламента още в първия работен ден на Народното събрание. Според тях оставането им в НС било против националните интереси на България.

Младежкото ДПС публикува декларация, която гласи:

Ние, младежите на ДПС,

като пълноправни участници в партийните структури и съответно в процесите на вземане на решения на ДПС на общинско, областно и централно ниво, остро осъждаме решението на 6-мата отцепници от ДПС да останат в българския парламент.

Чрез това собствено решение 6-мата избрани с листите на ДПС народни представители на практика подменят вота на избирателите на ДПС. Ние, младежите на ДПС, настояваме напусналите парламентарната група на ДПС да напуснат Българския парламент, така че Парламентарната група на ДПС да отстоява интересите на тези, които са ги избрали.

Настояваме автентични партийни представители от структурите на ДПС (от които мнозинството от отцепниците никога не са били част) да заемат своите места в пленарна зала и да продължат да отстояват политиките на Движението за права и свободи.

Ние, младежите на ДПС, категорично се противопоставяме на всяко друго решение на отстъпниците освен напускане на Българския парламент. Това ще бъде опит за подмяна на истинските приоритети и политики на ДПС и на нейните избиратели. В крайна сметка това ще бъде против националния интерес на Република България. Очакваме на първото заседание на парламента за 2016 г. Лютви Местан, Айдоан Али, Венцислав Каймаканов, Мариана Георгиева, Хюсеин Хафъзов и Шабанали Дурмуш да подадат своите оставки.

Младежко ДПС

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!