НРС за Доган: Агент "САВА" поддържа конспиративна връзка с официалните представители на Турция у нас

Христо Христов Последна промяна на 29 декември 2015 в 10:50 25087 21

Ахмед Доган, снимка от досието му в Държавна сигурност

Снимка Комисия по досиетата

Ахмед Доган, снимка от досието му в Държавна сигурност

Сайтът desebg.com публикува строго секретна справка за секретния сътрудник „САВА”. Документът е на Национална разузнавателна служба, правоприемник от февруари 1990 г. на Първо главно управление на ДС, което от 1979 г. до 1986 г. работи с Ахмед Доган като секретен сътрудник на отдел 05 „Н” („Нелегали”) под псевдонима „САВА” с цел подготовката му и извеждането му зад граница.

Строго секретната справка е част от 10-томното досие на Доган в Държавна сигурност, което по силата на закона за досиетата е публично. Макар и еволюцията в поведението на лидера на ДПС след промените е хубаво да се знаят какви са неговите позиции, когато е сътрудничил на репресивния апарат на БКП.

Секретният сътрудник стои на здрави идейни позиции

В документа, който е изготвен през 1990 г., е направена ретроспекция на Доган като секретен сътрудник на Държавна сигурност и са коментирани важни подробности от неговата характеристика.

Една от тях е, че през 70-те години Доган „стои на здрави идейно-политически позиции. Има правилни разбирания по националния въпрос. Привързан е към органите на ДС и работи честно”.

Изброени са разработките, които той е изготвил като агент за нуждите на ДС главно по идеологически и политически проблеми, а така също и по националния въпрос.

Някои негативни моменти в разработките на "САВА"

Отбелязано е, че наред с положителните оценки са установени „някои негативни моменти в разработките на секретния сътрудник”. При анализа на една от разработките за отношенията между българите и турците е подчертано, че тя е изготвена на личното виждане на агента, като в нея „се чувства силно националистическо влияние на протурска пропаганда у нас и липса на обратна”.

При проверка на „САВА” през 1982 г., включително и чрез подслушването му, е установено, че „секретният сътрудник стои изцяло на наши позиции, привързан и откровен е към органите на ДС”.

ДС: Доган няма да понесе критика или неуспех

Отбелязано е, че Доган е с високо самочувствие и като „философ от „висш” ранг последна някакъв професионален неуспех или бъде критикуван, той няма да е в състояние да го понесе”. Ако това се допълни с „попадане в националистически среди, от каквито досега е запазен, може да се стигне до начало на националистически наченки у него”.

По това време Доган обяснява национализма сред българските турци с „липса на достатъчно социалистическо съзнание” и следвало да се направят изводи за „ефикасността от работата на тези фактори, които се занимават с внасяне на социалистически идеи в съзнанието на масите”.

През май 1983 г. „САВА” открито заявява, че „при провежданата политика на нашата страна по отношение на българските турци не е застъпен класово-партийния подход като основа за единство на българската нация, а националистическия подход”.

Според него не можело да има „единение” между българи и турци на в етническо и народностно отношение, защото по същество това означавало асимилация.

"САВА" се обидил, че не са му споделили за "възродителния процес"

Интересното е, след началото на „възродителния процес” през 1985 г. „САВА” не е прекратил по своя воля сътрудничеството си с ДС (по това време той продължава да получава месечни възнаграждения за работата си в ДС, бел. ред.) при условие, че не е споделял насилственото преименуване. Вместо това той е дал да се разбере, че „лично е обиден на службата, като колега, че не е бил предварително информиран за комплексността и обхвата на мероприятието по преименуването, с което бил компрометиран пред приятели и колеги”.

Не получил работата, която му обещали

Според ДС усложнения в работата със „САВА” са се получили, след като Доган е назначен на постоянна работа в БАН, но на по-ниска степен от предварително уговорената. „Това оказа допълнително отрицателно въздействие върху секретния сътрудник”, е посочено в документа.

След като „САВА” е засечен в участие в група, разпространяваща анонимни материали срещу „възродителния процес” с него са проведени мероприятия и срещи, „целящи създаването на условия за самопризнание и по-нататъшното му оперативно ползване”.

Това е постигнато частично и през 1986 г. той е арестуван и осъден на 10 години затвор. Едва след това Доган той се обръща към защита на правата на човека и се обявява против „възродителния процес”.

"САВА" поддържа конспиративна връзка с официални представители на Турция

„След излизането си от затвора в началото на 1990 г. „САВА” веднага се включва в активна политическа дейност”, е посочено още в документа. Със съмишленици основава „Движение за права и свободи” и става негов лидер.

Документът завършва с информацията, че „САВА” поддържа конспиративна връзка с официалните представители на Турция в нашата страна”.

Източник: Desebg.com/Комисия по досиетата

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.12 2015 в 20:32

Докaто цялaтa дс сгaн не я зaвреме в кучи гъз опрaвяне нямa!Всички държaви дето го нaпрaвихa сa в пъти по-добре от 20години нaсaм!Де дa бяхa сaмо10процентa от политиците ни от дс,много повече сa ,нaй-лошото е че си имaт и млaди червени лейтенaнтчетa с промити мозъци!Догaн е нaционaлен предaтел с цялото дпс-дс,глaвният aрхитект нa плaнa зa ислямизaция нa Бългaрия-"Бaязид 2"!

30.12 2015 в 07:47

Или ние сме МНОООГО прости или те са много хитри!
Защо още ги търпим тези болкуци?! Защо позволихме на Костов да попречи на закона за лустрацията?!
Вече четрърт век ни правят на маймуни и ние си седим в клетката и лапаме банани!
10% от "политиците" са агенти на ДС, а останалите - са или техни роднини или биват употребявани от агентите на ДС.
ГЛЕДАЙТЕ ОТНОВО В ТУБАТА ИНТЕРВЮТО НА ОСМАН ОКТАЙ пред ВЕНЕТА. Там той описва боклука Доган в най-големи подробности.
Имайте предвид, че именно с помощта на подобна сган като Доган беше избран Първанов, с помощта на подобен урод е управлявана 20 години българската "политика", медии, икономика, обръчи.
Затова няма скоро да имаме съдебна система, здравеопазване, хидомелиорация и т.н.

30.12 2015 в 00:12

Срам ме е от Вас хора. Срам ме е от журнализма. Срам ме от политическата "класа". Срам ме е от "звездите". Срам ме е.

Как е възможно този човек да е недвусмислено във властта през безпорно унищожителния преход и да продължавате да му отдавате трибуната!?!?? Този преход, който унищожи армията, икономиката, образвоанието, демогравския прираст дори смаза представата за спокойно изживяване на старините ни....

Майка Ви мръсна долна, ще ми ги правите тема на Бъдни Вечер, ще ми ги определяте, като най-влиятелен фактор в живота ни, ще си пълните умовете със съждения, давайки йм отново и отново шанса да продължават да се надсмиват и подиграват с един цял народ!

Проста нация. Срам ме.

29.12 2015 в 20:13

И.В. Сталин: «Если наши враги нас ругают, значит мы все делаем правильно!»

Бившата седерастия и настоящите сороститутки имат козяшко указание да плюят против Доган, защото той каза ИСТИНАТА ЗА ЕВРОГЕЙСКИЯ СЪЮЗ.

Петата колона на Четвъртия хилядолетен райх. Омерзен съм.

29.12 2015 в 15:01

Едно хубаво нещо има в целия този цирк, а именно, че страните и намеренията им лъснаха по-добре от всякога. Еврооиберали и пазители на статуквото, всички българофоби по дефиниция. Доган е прав в няколко неща, ЕС и политиката която води са в колапс, Турция почти не остана със съюзници и факта, че войната чука на вратата. Тези кметове дето напуснаха с Местан и получават нареждане от Турското правителство, са вече с по четири пет мандата, те са се окопали там, тези области български ли са, за чии интереси работят? Бойко рита мач и празнува, а българското Косово изглежда все по реално....

29.12 2015 в 13:57


А ОТНОСНО МУТРАТА СИКАДЖИЯ, СОБСТВЕНИКА НА ИПОН, АГЕНТ БУДА...МЪЛЧАНИЕТО Е.....ОГЛУШИТЕЛНО.....ТИШИНАТА НАПРАВО СПУКВА ТЪПАНЧЕТАТА....МАТРЯЛА Е ОГЛУПЯЛ НЕВЪОБРАЗИМО......ДО ВЧЕРА МЕСТАН БЕШЕ ПО-ЧЕРЕН ОТ ДЯВОЛА, А ДНЕС, О ЧУДО, ТОЙ СЕ ПРЕВЪРНА В СВЕТЕЦ........

ЖАЛКАРИЯ...ТЕРИТОРИЯТА НА БЕЗРОДНИТЕ И НИЗШИТЕ ДУХОМ...УЧЕТЕ ЛАТИНСКИ....И ЗАБРАНЕТЕ КИРИЛИЦАТА....ЗАЩОТО ИМА ОБЩО С...РУСИЯ......МАЙКОПРОДАВЦИ.......БЯГАЙТЕ НА КОЗЯКА 16, ЗА НОВИ УПОРНИ ТОЧКИ, ЧЕ ТЕЗИ.....ИЗДИШАААААТ ТОТАЛНО......СКОРО ЩЕ ВИ ЗАТВОРЯТ ХЕПТЕН КРАНЧЕТО, ТОВА Е ПО ПОВОД СТАТИЯТА ДЕТО НИ УБЕЖДАВАТЕ ДА УЧИМ ЕДИН......ОТДААААААВНА МЪРТАВ ЕЗИК....ДЕБИЛИИИИИ....

29.12 2015 в 13:20

Само да попитам: ЗАЩО не извадихте и досието на агент "Павел"? А го предложихте и избрахте, като депутат от СДС, или тогова не му беше времето....Всички вкупом сте безполезни и ноароду вредни!

29.12 2015 в 13:05

А, бе ЛУК,

ти съвсем се опиянчи на тия празници.

Каква лустрация, какви 5 лева, бе КОЙчо ?

Вие, олигофрените от ПМ дори не знаете какво означава думата лустрация.

Това "лустрацията" не е "кастрация", та да чукнете на Рамаданчо топките.

Не е и сюнет, като на Корман Исмаилов, острието на ПМ !!!

Кой ще лустрирате ?

Цола Драгойчева, Луканов, Пенчо Кубадински или Драгалевския Кюнец ?

ДУР, бе малоумнико !

.

29.12 2015 в 13:01

Най-изолирани са костококите. И с Анална Рада ще стават все по шит. Ето го автора на претоплените манджи

http://hristo-hristov.com/images/stories/Gallery/10.jpg