БСП: Разкриването на досиетата на военното разузнаване е престъпление

Ивайло Анев Последна промяна на 04 декември 2014 в 13:40 3811 3

Бившият министър на отбраната Ангел Найденов

Разкриването на досиетата на военното разузнаване от времето на комунизма е престъпление, заяви депутатът от БСП и министър на отбраната в кабинета "Орешарски" Ангел Найденов и настоя да се спре с "натиска" над "Военна информация".

Коментарът му бе по повод намерението на настоящия военен министър Николай Ненчев да предаде пълните архиви на Комисията по досиетата.

"За периода 2007-2013 година цялата изискана информация от "Военна информация", свързана с български граждани, е предоставена. Тук става въпрос за натиск за предаване на досиета, архивни дела и чужди граждани, сътрудничили на родното военно разузнаване. Правната страна на това престъпление ще го преценят други органи", каза Найденов.

Колегата му в редиците на червените Атанас Мерджанов също заяви, има натиск над шефа на "Военна информация" Веселин Иванов и не изключи да му бъде наложено да подаде оставка. Според Мерджанов военният министър посягал на националната сигурност. Той видя в желанието му за пълно разкриване на архивите влияние от ДСБ, Реформаторския блок, Иван Костов и президента Росен Плевнелиев, който мълчал и демонстрирал неангажираност.

От БСП коментираха и бюджета за отбрана за 2015 г. с думите, че парите са с 250 млн. лева от необходимото за съществуването на министерството. Парите трябвало да са не 1.1% от БВП, а 1.5% или 2%, какъвто бил процентът в страните от НАТО.

"Този бюджет връща несигурността и напрежението във военните сили", притеснен е Найденов. Съкращенията, които предполага този бюджет, няма да могат да бъдат компенсирани и с пет випуска от Военната академия, коментира той и нарече случващото се с бюджета "тежък удар за бойната ни готовност".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.12 2014 в 15:55

Е това само комунист може да го каже-вършат золуми,но това не е престъпление, като ги разкрият, е престъпление.НАГЛОСТ БЕЗ ГРАНИЦИ.

04.12 2014 в 15:33

Интересни ще да са, обещаващи... какво толкова има за криене?

04.12 2014 в 14:25

Аз бих казал, че всички, които по някакъв начин са участвали в управлението на България в периода 1944-1989-та година, са престъпници и е престъпление тези хора да продължават още 25 години да продължават да управляват България и да ни теглят упорито към дъното!