Първото в историята кацане върху комета е вече факт! (хронология и видео)

OFFNews 12 ноември 2014 в 07:36 28103 25

Снимкa: Facebook - ЕSA

Наблюдавайке наживо пресконференцията:

В 18:03ч. (17:00 GMT) спускаемият модул Philae на сондата "Розета" (Rosetta) кацна на кометата 67P / Чурюмов-Герасименко е местността Agilkia. За пръв път в историята, човечеството успя да спусне апарат върху комета, носеща се в открития космос на над 500 милиона километра от Земята.

Постижението е дело на мисията "Розета" на международния екип на Европейската космическа агенция (ESA).

Европейската космическа агенция започна обратното броене около 11ч. българско време, като операция бе планирано да продължи около седем часа.

Кадър от германския град Дармщат, където основния екип в контролната зала на мисията вече спокойно празнува успешния й край.


Снимкa: Facebook - ЕSA 

Мисията "Розета"

Пътят към кометата

Роботизираната космическа сонда Розета (Rosetta) е създадена от Европейската космическа агенция (ESA) с цел да извърши подробно проучване на кометата 67P / Чурюмов-Герасименко от орбитата около нея и да изпрати спускаем модул на кометата.

Космическият апарат се състои от два основни елемента: самата космическа сонда "Розета", която разполага с 12 инструменти и спускаемия модул "Philae" с 9 инструменти.

Мисията е техническо предизвикателство по няколко причини. Разстоянието между Земята и кометата изисква сондата да е автономна по време на критичните фази. Местността за евентуалното кацане е абсолютно непозната. Сондата трябваше да оцелее, подложена на огромните амплитудни вариации на слънчевата топлинна и светлинна радиация заради траекторията й.

След една година закъснение поради повреда мисията трябва да се откаже от първоначалната си цел, кометата 46P / Wirtanen, "Розета" е изстреляна на 2 март 2004 година с ракетата “Ариана 5” .

По време на пътуването си космическият кораб прелита над астероидите Šteins през 2008-та и Lutetia на 10 юли 2010 г. Проучването им е вторична научна цел на мисията. "Розета" е в латентно състояние в продължение на 31 месеца, за да се намали потреблението на енергия по време на най-отдалечената си от Слънцето фаза на траектория си. През януари 2014 космическият кораб започва серия от маневри за поставяне на сондата в орбита около 100 км около кометата.

Така, след повече от 10 години, сондата достига кометата на 6 август тази година. "Розета" е шестият космически апарат, който наблюдава комета от близко разстояние, но е първият, който влиза в орбита около нея и с предвидено кацане на ядрото на кометата.

Апаратът обикаля кометата 17 месеца, през което време извършва най-подробното изследване на 67P / Чурюмов-Герасименко, правено някога.

Мисията е контролирана от Европейския център Space Operations (ESOC) в Дармщат, Германия.

Имената

Сондата е кръстена на Розетския камък, каменна плоча от египетски произход, с издълбани три идентични по смисъла си текстове, два от които са написани на древноегипетски език (единият с йероглифи, а другият - демотическо писмо), а третият текст е написан на старогръцки. Сравнявайки текстовете на Розетския камък, учените са успели да дешифрират древноегипетските йероглифи.

Модула "Philae"  е кръстен на Нилския остров Фила (Philae), където е открит Розетския камък.

С помощта на космическата сонда "Розета", учените се надяват да научат как е изглеждала Слънчевата система преди да се оформят планетите, както и да повдигнат леко завесата пред най-голямата загадка на човечеството - произхода на Живота.

По аналогия с едноименния камък, космическият кораб, "Розета" също носи многоезично послание – микро-гравиран диск от никелова сплав с изписани 13 000 страници текст на 1200 различни езици.

Произходът на Живота

Днес е общоприета хипотезата, че Земята и цялата Слънчева система са се кондензирали от космичен облак от прах и газ. През първите 500 млн. години от живота на Слънчевата система, върху младите планети се разбиват множество небесни тела, между които и комети. Тяхното ядро е съставено предимно от лед (въглероден диоксид, метан и вода), прах и скални частици.

Предишни наблюдения (сондата  Джото), показват, че кометите съдържат сложни органични съединения. Това са молекули, които са богати на въглерод, водород, кислород и азот. Това са елементите, които изграждат нуклеиновите киселини и аминокиселини, основните съставки за живота, какъвто го познаваме. Смята се, че кометите са доставили огромно количество вода на Земята, а също вероятно са донесли и органични съединения, които са допринесли за появата на първичната атмосфера и може би дори и за възникването на Живота.

„Розета“ и „Philae“ също ще търсят органични молекули, нуклеинови киселини (градивните елементи на ДНК и РНК) и аминокиселини (градивните елементи на протеините) чрез вземане на проби и анализ на ядрото кометата и обвивката обкръжаваща ядрото, наречена "кома", състояща се от газ и прах. Това ще помогне да се даде оценка на приноса на кометите за зараждането на Живота на Земята.

Хронология на космическата операция (ъпдейтваме с най-важните подробности):

22:19ч. Представител на Европейската космическа агенция писа в Туитър: "Може би днес кацнахме два пъти!"

20:03ч. Европейската космическа агенция съобщава за трудности с изстрелването на харпуните, които ще подпомогнат закрепването на апарата за повърхността на 67Р.

18:00-19:00ч. Първи снимки на ядрото на кометата от модула "Фила"

18:09ч.  Първото в историята кацане върху комета е вече факт!

Първото в историята кацане върху комета е вече факт

17:41ч.  Вече отдалечавайки се, модулът "Philae" изпрати още една снимка на "кораба-майка":

сондата Розета

16:22ч. (българско време) Първото изображение е изпратено от модула "Philae" от 511,0 млн км. Показва сондата "Розета" малко след раздялата!

сондата Розета

13:33ч. (българско време) "Philae" се насочва към площадката за кацане, наречена Agilkia на името на остров в Нил. В това нещо много символично - на този остров е преместен храма на Изида, който преди това е бил на остров Philae, съименник на спускаемия апарат.

13:10ч. (българско време) Контролната зала на мисията е установила контакт с "Розета", както се очакваше след разделянето й с модула "Philae", който вече се спуска върху повърхността на кометата 67P / CG.

Към 11 ч. българско време: разделянето се потвърди - след десет години пътуване, Philae се отделя от Rosetta и се отправя към кометата 67P / CG.

Първият сигнал от “Philae“се очаква след около два часа, когато модулът установи комуникационна връзка с Розета. Модулът “Philae“ не може да изпрати своите данни до Земята директно - той трябва да го направи чрез Розета.

След като връзката е установена, модулът ще препредава чрез Розета доклад за състоянието на своето състояние, заедно с първите данни за науката - снимки, направени скоро след разделянето.

След кацането си, "Philae" ще започне да изпълнява следната научна програма:

- определяне на параметрите на ядрото на кометата;
- изследване на химическия й състав;
- изследване на промените в активността на 67P / CG.

10:35ч. Старт на операцията.

В тази анимация, изготвена от специалисти на ESA, се показва как точно ще стане уникалната операция:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!