Обсерваторията на Рожен ще получи 550 хил. лв.

OFFNews 23 октомври 2016 в 17:40 8926 0

Обсерваторията на Рожен.

"Около 550 хиляди лева по Закона за държавния бюджет за 2017 година ще бъдат преведени на Националната астрономическа обсерватория - Рожен", заяви областният управител на Смолян Недялко Славов, цитиран от БНР.

"Мярката беше наложителна, тъй като в края на всяка година съществуването на обсерваторията, невъзможността за нормална работа на научни екипи, социално битовите условия към нея са поставени под въпрос заради липсата на финансови средства", допълни той.

Средствата за Рожен са определени на предварително събрана информация от самите астрономи и научни работници в обсерваторията. Те ще бъдат ползвани за обновяване на научната инфраструктура, на телескопите и съоръженията, в които те са разположени.

"По отношение наблюдателна база ние вече изоставаме от съвременните достижения. Така че първият транш от средства, който се предвижда, е именно да имаме модерната апаратура, с която да можем да се съревноваваме с всички онези наши колеги, които са в чуждите обсерватории", коментира директорът на обсерваторията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови