Учени: Скачащите паяци са хидравлични

OFFNews 04 ноември 2014 в 18:56 17525 0

Северноамерикански мъжки скачащ паяк, известен като дързък скачащ паяк.

Снимка Wikimedia.

Северноамерикански мъжки скачащ паяк, известен като дързък скачащ паяк.

Вътрешността на паяка е под налягане, подобно на балон с въздух. Паяците се движат, като избутват течност през клапите си. Те са хидравлични, пише "Ню Йорк таймс" , позовавайки се на ново изследване върху скачащите паяци.

Това е добро решение за самите паяци, но е огромно затруднение за хората, които искат да проучат какво се случва в мозъка на скачащия паяк – "аристократ" от класа на паякообразните. Скачащият паяк е едно от най-интелигентните безгръбначни, според професора по невробиология в Университета Корнел Роналд Хой.

Ако в мозъка на паяка се вкара електрод, то вътрешностите му може да излязат навън и това е било едно от основните предизвикателства пред учените. Този вид арахниди са интересни, защото не чакат „обяда“ им да падне в капана, дебнейки в лепкавата си мрежа, а търсят плячката си, издебват я и я нападат.

„Те всъщност се превръщат в котки“, коментира д-р Хой. При това скачащите паяци правят това с мозък като царевично зърно и зрителна система, която е напълно различна от тази на бозайниците – две големи очи за изображения с висока резолюция и шест по-малки очи, които улавят движение.

Северноамерикански мъжки скачащ паяк, известен като дързък скачащ паяк. Снимка: Wikimedia.

Д-р Хой заедно с екипа му от четирима души се опитват да разгадаят проблема със записването на дейността в мозъка на скачащите паяци, когато забелязват плячката си. Учените не само са успели да направят запис на мозъчните сигнали, но и са открили, че вероятно един неврон обединява информацията от двата независими комплекта очи - дейност, която предполага наличие на мрежа от мозъчни клетки.

Екипът е използвал 3D принтер, за да изработи твърда рамка, която да държи паяка, а след това е промушил свръхтънка жичка в малкия му мозък. Техниката е позволила пробиването на дупка достатъчно малка, за да зарастне бързо, като мозъкът остане невредим. След това учените са показали на паяка изображения на плячка и на други паяци, което е привлякло интереса му. Екипът е използвал компютърен анализ, за да обработи електрическата активност в мозъка, уловена от жичката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови