БАН с нов председател на Общото събрание

OFFNews 23 април 2012 в 21:55 2930 0

Проф. Никола Малиновски. Снимка: БГНЕС
Проф. Никола Малиновски. Снимка: БГНЕС

Проф. Никола Малиновски е новият председател на Общото събрание на Българската академия на науките (БАН).

За поста се бориха досегашният председател - чл.-кор. проф. Стефан Воденичаров, и проф. Иван Димов.

Малиновски надделя при тайното гласуване и балотажа. Той получи 51 гласа "за" от 83-ма присъстващи членове.

Заместниците му и секретарят ще бъдат избрани на отделно заседание, което новият председател трябва да насрочи. Днешното заседание беше закрито по желание на присъстващите, заради което и не се избраха днес хора за въпросните длъжности.

Проф. Никола Малиновски директор на Института по оптически материали и технологии при БАН. Той е химик с научни публикации в международни научни списания и над 1200 цитирания в световната научна литература. Член е на Съвета на настоятелите на БАН.

Общото събрание е висш колективен орган за управление на БАН. След основните му правомощия са приемане, изменяне и допълването Устава на БАН. То определя и броя, избира и освобождава членовете на Управителния съвет на БАН и осъществява контрол върху дейността на Управителния съвет. В неговите дейности е и да избира и освобождава председателя на БАН, да определя научната политика и да приема концепции за международната дейност на БАН.

ОС утвърждава бюджета на Академията и приема неговото разпределение, както и приема годишните отчети за научната и финансовата дейност на Академията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови