Първи случай: Крокодилка забременя сама и възпроизведе 99.9% идентичен с нея плод

OFFNews 07 юни 2023 в 15:07 5419 0

Т. нар. девствено раждане може да се окаже често срещано при крокодилите, твърдят учени.

Снимка Би Би Си

Т. нар. девствено раждане може да се окаже често срещано при крокодилите, твърдят учени.

В зоологическа градина в Коста Рика е установен първият случай на крокодил, който сам е забременял, съобщи Би Би Си днес.

Крокодилката е произвела плод, който е бил 99,9% генетично идентичен с нея самата.

Феноменът на така нареченото "девствено раждане" е установяван при видове птици, риби и други влечуги, но никога досега при крокодили.

Яйцето е снесено от 18-годишен женски американски крокодил в парк "Рептилания" през януари 2018 г. Зародишът вътре е бил напълно оформен, но не се е излюпил.

През целия си живот влечугото е било държано отделно от други крокодили. По тази причина научният екип на парка се е свързал с американски екип от университет във Вирджиния, който е специализиран в девствените раждания, известни в науката като партеногенеза. Те анализирали плода и установили, че той е повече от 99,9% генетично идентичен с майка си - което потвърждава, че няма баща.

В списанието на Кралското дружество Biology Letters изследователите твърдят, че девствените раждания може би са по-често срещани при крокодилите и досега са останали незабелязани, защото хората не са търсили такива случаи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови