Китайският луноход "Нефритен заек" се повреди

OFFNews 27 януари 2014 в 10:03 4046 7

"Нефритеният заек"

Китайският луноход "Нефритен заек" се повреди по време на мисията си, съобщи държавната информационна агенция "Синхуа".

Според съобщението проблемът е в системата за механичен контрол, а екипажът се опитва да го отстрани. Аварията е причинена от "сложния релеф на повърхността на Луната" и е станала точно преди планирания латентен период, обясниха официалните власти. Луноходът е трябвало да "заспи" за 14 дни, докато трае лунната нощ и липсва слънчева светлина, която да захранва командните му табла.

Новината срещна широк отзвук в Китай. В социалните мрежи хората активно коментират темата, пожелавайки успешен край на мисията. Одобрение срещна подходът на ресорното ведомство за наука и технологии за целите на държавната отбрана, което не скри препятствието и информира обществеността.

Повредата на лунохода е първата публично известна злополука в мащабната космическа програма на Китай. Тя бе предшествана от няколко успешни полета с управлявани от хора космически съдове.

"Нефритеният заек" се приземи на Луната през декември 2013 г. Това бе първото "меко" кацане там от 1976 г. Операцията трябва да продължи три месеца. Преди няколко седмици екипажът изпрати до Земята видео кадри. Тогава властите в Пекин обявиха, че съоръжението успешно е изследвало повърхността на Луната с помощта на механично рамо.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews