Хомосексуалността в животинския свят

Наука ОFFNews 02 февруари 2015 в 12:28 15276 9

Илюстрация: Влад Лесников

За близо 500 вида животни е доказано, че практикуват секс с екземпляр от същия пол, а има данни, че общият брой на тези видове е 1500. Това поведение се оказва доста по-разпространено в животинското царство, отколкото мнозина предполагат и обхваща видове насекоми, жаби, влечуги, птици и бозайници.

През последните 15 години са описани хомосексуални поведения, вариращи от сексуални игри до дългогодишни хомосексуални двойки - родители, както затворени в зоопаркове, така и в природна среда. 

Брус Багемайл (Bruce Bagemihl) в книгата си "Биологичната жизнерадост" (Biological Exuberance) документира над 1500 вида животни, които показват някаква форма на хомосексуалното поведение. 

През 2007 г. Петер Бокман (Petter Bøckman) - норвежки учен и организатор на изложбата "Против природата?" ( Against Nature?) - предполага, че истинската степен на разпространение на това явление може да бъде много по-голяма, отколкото се признава:

Не е намерен нито един вид, в който да не е проявено хомосексуално поведение, с изключение на видовете, които нямат сексуален контакт, като например морските таралежи. Нещо повече, част от животинското царство са хермафродити, всъщност бисексуални. За тях хомосексуалността не е проблем.

Тези поведения са широко разпространени сред насекоми, птици и бозайници и особено сред маймуните. Те включват различна степен на сексуална активност - ухажване, любов, секс, постоянна двойка и родителство.

Птиците

При птиците, еднополовото чифтосване е наблюдавано в много семейства, без врабчови, включително при лешояди, патици и гълъби. Висока е честота на хомосексуалното поведение при морските птици.

Рой и Сило - героите на ЛГБТ общността

Хомосексуалното поведение сред пингвините е често срещано явление и нерядко се наблюдава в зоологическите градини. Такава имало в зоопарка на Сан Франциско, както и в Бремен, Германия. Те не проявявали никакъв интерес към другия пол. Нещо повече - при разделянето им от хомосексуалния им партньор, някои от тях умрели. Подобни доклади има за пингвини в Япония.

Но може би най-известна е мъжката двойка антарктически пингвини (Pygoscelis antarctica) Рой и Сило  от зоопарка в Сентръл парк, Ню Йорк. Историята им, която започва през 1998-а, е широко отразена в пресата и дори е написана детска книжка.

Рой, Сило и Танго

Служителите на зоопарка в Ню Йорк забелязали, че пингвините, които се редували да мътят объл камък, се оказали и двамата мъжки. Те се смилили над тях и им дали чуждо яйце. Пингвините си го излюпили и отгледали - женски пингвин на име Танго, която като достигнала своята зрялост, също станала хомосексуална. Свързала се с женската Тацуки и два сезона водела с нея щастлив сексуален живот.

За знаменитата двойка на Рой и Сило е написана дори детска книжка "С Tango те са трима" (And Tango Makes Three). Избухнал скандал - американските родители поискали да се махне книгата от училищните библиотеки, но исканията им били отхвърлени.

След около шест години съвместен живот, през 2005 г., двойката се разпада. Рой и Сило в крайна сметка се разделят, защото Сило започва да се интересува от женски пингвин на име Скрапи. Той отива да живее при нея в Калифорния, където веднага се хващат да си правят гнездо. Рой остава да живее в група самотни мъжки.

Каменно петле

Известно е, че близо 40% от мъжките в популациите на изключително красивата южноамериканска птичка каменно петле (Rupicola rupicola) проявяват хомосексуализъм, а дори един малък процент от тях никога не копулират с женски.

Черните лебеди

Някои черни лебеди (Cygnus atratus) в Австралия оформят хомосексуални мъжки двойки и крадат гнезда със снесени яйца на обикновени двойки или оформят временни “любовни триъгълници”, а след като женската снесе мъжките я прогонват и мътят яйцата. При тези двойки оцеляват повече лебедчета може би поради това, че мъжките ги защитават по-добре.

Според някои изследователи около 20 - 25% от мъжките черни лебеди са с хомосексуално поведение.

Фламинго

От време на време, мъжките фламинго си отглеждат пиленце. Подобно на черните лебеди, за да получат яйце, един или двамата партньори се чифтосат с женска. Като постигнат целта си, мъжките копулират само помежду си. Двойка мъжки може да владее много по-голяма площ, отколкото обикновена двойка и затова може да отгледат повече пиленца.

Лешояди

През 1998 г. се съобщава, че двама мъжки белоглави лешояди - Дашик и Йехуда, в йерусалимската библейска зоологическа градина са свили гнездо и участват в "отворен и енергичен секс".

Израелската хомодвойка лешояди Дашик и Йехуда.

Двамата мъжки заедно си отгледали бебе лешояд, но няколко години по-късно връзката им се разпада, след като Йехуда започнал да ухажва женския лешояд, който внесли във волиерата. Дашик изпадал в депресия и в крайна сметка е преместен в зоологическата градина в университета в Тел Авив, където той също свива гнездо с женски лешояд. 

Чайки, албатроси

При морските птици хомосексуалното поведение се свежда най-вече до формиране на еднополови двойки за отглеждане на малки, а не толкова да еднополово чифтосване. Почти всички примери за еднополови двойки при морските птици са от женски.

Изследване показва, че около 10 - 15% от женските на западната северноамериканска чайка (Larus occidentalis) са с лесбийско поведение. Съобщава се, че гларусите (Larus argentatus), които гнездят около Големите американски езера, нерядко се събират на женски двойки, които остават стабилни в продължение на няколко развъдни сезона. Женските двойки западни чайки (Larus Occidentalis) отглеждат средно по 4-6 яйца, а нормално за този вид чайка е 2-3 яйца на сезон.

Неотдавнашно проучване от Университета на Калифорния - Riverside - показва, че около 35% от албатросите на хавайския остров Оаху са само от женски двойки. На острова преобладавали женските птици и благодарение на алтернативните репродуктивни стратегии, усилията им помогнали да заселят отново острова, когато популацията намаляла.

 Албатроси. Снимка: yummypets.com

Бозайници

Мъжките домашни котки често се използват взаимно, за да удовлетворят нужди от сексуален характер. Хомосексуалното поведение е широко разпространено сред бозайниците, особено сред морските бозайници и приматите.

Бонобо

Бонобо (Pan paniscus) е малка човекоподобна маймуна, подобна на шимпанзе, която става известна на науката едва през 1928 г.

При бонобо се наблюдава полово поведение, както между мъжки и мъжки, така и между женски и женски шимпанзета. Наблюдавани са женски, които са предпочитат да общуват сексуално с друга женска, отколкото с мъжки. Изглежда нетрадиционния секс е съвсем нормално поведение за бонобо.

Известен факт е, че всеки конфликт в обществото на бонобо се разрешава не с бой, а със секс. Като при това за бонобо фактически няма табута, включително и инцест.

Подобни практики се срещат широко и при други човекоподобни маймуни - изследователят Ямагива описва 98 хомосексуални двойки при мъжки планински горили в свое проучване от 1987 г.

Големите и агресивни бабуини в ожесточената борба за власт с конкурентите си, често се обединяват в хомосексуални съюзи. Хомосексуалните отношения са необходимо условие за присъединяне към стадото, а непоклатимата хетеросексуалност в този случай е сериозна пречка.

Хомосексуално поведение в естествени условия са документирани и при орангутаните. Въз основа на тези данни, учените са стигнали до заключението, че хомосексуалността при орангутаните не е резултат на това, че са затворени в зоопарковете, а е част от естественото им сексуално и социосексуално поведение.

Жирафите

 

Хомосексуалното поведение у мъжките жирафи се наблюдава изключително често. Според  Брус Багемайл това се случва при 94% от двойките. Сексът между самците, според него, е въпрос на демонстриране на доминиране, конкуренция,  поздрав или укрепване на връзките в групата. 

Делфините

При мъжките делфини афали (Tursiops truncatus), един от трите вида китоподобни, които се срещат в Черно море, има периоди в живота им, когато се проявяват като истински хомосексуалисти, извършвайки от интимни потърквания до орален секс.

Описани са случаи на групи от амазонски речни делфини от 3-5 екземпляра, които се занимават с групов секс. Групите обикновено се състоят от млади самци, а понякога и една или две самки. Сексът е уникален и изобретателен с използване на всевъзможни начини и средства като муцуни, плавници и дори дихателния отвор, без оглед на пола.

Най-дълготрайната документирана връзка между мъжки афали е 17 години.

Овни

Проучване от 1995 г. на Университета на Орегон показва, че около 8% от овните проявяват сексуални предпочитания само към мъжки партньори. Освен това било установено, че има редица различия в структурата на мозъка при хомосексуално ориентираните овце. Според д-р Чарлз Росели, ръководител на изследването, формирането на нетипични сексуални модели на поведение може би зависи от хормонални ефекти върху плода в майчиния организъм.

Този извод, не без участието на жълтата преса, е посрещнат от яростна реакция от ПЕТА и гей-активистите. По-подробно за скандала - в "Долу ръцете от гей-овцете".

В наръчниците по ветеринарна медицина се описва хомосексуализма сред овцете като широко разпространена практика и този въпрос да се разглежда като проблем при животновъдството.

Концепцията за хомосексуалност при животните

Терминът хомосексуалност е измислен в Прусия през 1869 г., за да опише привличането и сексуалното поведение между хора от един и същи пол. Употребата му в областта на изследванията върху животните е спорна, защото сексуалността на животните и факторите, които я обуславят са и продължават да бъдат слабо изучени и разбрани, от друга страна терминът има силни културни наслоения в западното общество. 

Активисти на ЛГБТ-движението използват изследванията за хомосексуалното поведение при животните като аргумент в дебата за физиологичната и социална нормалност на хомосексуализма и срещу аргумента, че хомосексуалността е "грях срещу природата".

Биолозите и етолозите (от етология - наука за поведението на животните), не са толкова категорични. Повечето от тях смятат, че сравнението между тези поведения при хора и животни не е уместно и че  терминът "хомосексуалност" не е подходящо да се прилага за животни", изследователите предпочитат израза "хомосексуално поведение".

Биологичното богатство

За разлика от изследователите, които се опитват да установят някакъв функционален смисъл на хомосексуалното поведение при животните, други учени го обясняват просто като "биологичното богатство". Например, канадският биолог, Брус Багемайл. Въз основа на тази теория, хомосексуалното поведение при животните се обяснява като страничен продукт на естествения отбор, но не директно негово следствие. 

Биологът Джанет Ман (Janet Mann) от Университета в Джоджтаун отбеляза, че "не всеки сексуален акт има репродуктивната функция ... това е вярно и за хора и нечовеци."  Това е широко разпространено сред социалните птици и бозайници и особено морските бозайници и примати. Например, макаците имат хомосексуални връзки по комплексни причини, но предимно тези взаимоотношения са само за наслада.

Работата е там, че сексуалният инстинкт във висшите животни е много мощен. За него работи голяма част от биохимията на организма. И такава сложна машина, обикновено не може да бездейства.

Срещу природата?

На Църковния събор в Наблус през 1120 година за първи път е приет закон, според който хомосексуалността се смята за "престъпление срещу природата". В епохата на Възраждането, тази формулировка е включена в законодателството на много държави, което е довело до факта, че хомосексуалността е преследвана като "неестествена".

Може да се кажат различни неща, но едно е ясно. Хомосексуалността се среща в животинския свят. И това не е срещу природата.

Вижте пълния текст в Наука ОFFNews

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

9

Роналд

07.02 2024 в 20:03

Това са абсолютни глупости и нищо подобно в природата не съществува. Това вероятно са генно обработени и осакатени индивиди за да се покаже - видиш ли животинския свят е хомосексуален. Баста!