Наблюдаваме кървава Луна призори в понеделник

Ще виждате едновременно всички изгреви и залези, които се случват около Земята. Цялата тази светлина ще се проектира върху Луната

OFFNews 15 май 2022 в 22:21 2969 0

Суперкървава Луна по време на пълното лунно затъмнение на 26 май 2021 г. в Сидни, Австралия.

Снимка Getty Images

Суперкървава Луна по време на пълното лунно затъмнение на 26 май 2021 г. в Сидни, Австралия.

На небето предстои една от най-зашеметяващите гледки на нашата планета - кървава Луна. По време на единственото за годината пълно лунно затъмнение Земята ще се окаже между Слънцето и Луната. Попадайки изцяло в сянката на Земята, Луната бавно ще потъмнее, след което ще стане тъмночервена.

"Зрелището ще бъде видимо с невъоръжено око преди зазоряване в понеделник в по-голямата част от Европа. В Северна и Южна Америка ще има чудесна гледка в неделя вечерта. От България ще наблюдаваме само началните частични фази на явлението”, каза Пенчо Маркишки от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН пред БТА.

Лунно затъмнение е астрономическо явление, при което Луната напълно или частично от сянката на Земята. То настъпва, когато Луната навлезе в сянката на Земята, тоест Слънцето, Земята и Луната трябва да лежат на една права линия. Това се случва при пълнолуние.

Началото на затъмнението от полусянката на Земята ще започне в 04:32:06 ч. българско време, но тогава все още няма да се забелязва съществена промяна в обичайният вид на пълния лунен диск. Просто яркостта в неговият ляв горен край ще започне леко да спада.

Началото на затъмнението от сянката на Земята ще бъде в 05:27:54 ч. и то ще бъде вече ясно забележимо. Пълната фаза ще настъпи в 06:29:05 ч., но при вече настъпил ден за нашите географски дължини. Максимална фаза ще могат да наблюдават от по-западните дължини в 07:11:31 ч. Краят на пълната фаза ще бъде в 07:53:58 ч. Краят на затъмнението от сянката ще настъпи в 08:55:10 ч., а на затъмнението от полусянката – в 09:50:53 ч., уточни Маркишки.

В момента на залеза на Луната в 06:05 ч. за София близо половината от нейния диск ще бъде покрит от земната сянка. Поради настъпващата дневна светлина, затъмнената част на лунния диск няма да се наблюдава добре до залеза на Луната, поясни той.

За Източна България условията ще са по-неблагоприятни, защото например за Варна Луната ще залезе в 05:44 ч. – само 16 минути след началото на затъмнението от земната сянка. Слънцето ще изгрее за Варна също в 05:44 ч.

Продължителността на затъмнението от полусянката на Земята ще бъде 5 часа, 18 минути и 46 секунди.

Продължителността на затъмнението от сянката на Земята ще е 3 часа, 27 минути и 16 секунди.

Само пълната му фаза ще бъде 1 час, 24 минути и 53 секунди.

Луната ще изглежда по-голяма от обикновено, защото ще бъде в най-близката до Земята точка от своята орбита, което ѝ дава името супер Луна, пише Би Би Си. Тя е наричана още суперцветна кървава Луна. В Северното полукълбо пълнолунието през май често се нарича Луна на цветята, защото съвпада с пролетните цветя.

Единствената слънчева светлина, която ще достига до Луната по време на пълното затъмнение, ще преминава през земната атмосфера. Светлината ще бъде кървавочервена - от всички земни изгреви и залези, отразени върху повърхността на Луната, обяснява д-р Грегъри Браун, астроном от Кралската обсерватория в Гринуич, Лондон.

"Всъщност ще виждате едновременно всички изгреви и залези, които се случват около Земята. Цялата тази светлина ще се проектира върху Луната", казва той.

Американският континент ще може да се наслади на пълния спектакъл, който ще продължи 84 минути. Ако се намирате в западната част на САЩ и Канада, времето за наблюдение на хоризонта е в неделя вечерта, когато Луната изгрява.

Разбира се, най-добрата наблюдателна точка за наблюдение на това затъмнение е място, което много малко хора са имали късмета да посетят - самата Луна. "Ако бяхте астронавт, застанал на Луната и гледащ назад към Земята, щяхте да видите червен пръстен, който обикаля от външната страна на нашата планета", обяснява д-р Браун.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови