Преди 50 г. Айзък Азимов предсказа как ще излежда светът през 2014-а

ОFFNews Последна промяна на 13 януари 2014 в 20:24 224398 36

Aйзък Азимов. Снимка: wikipedia

Снимка wikipedia

Aйзък Азимов. Снимка: wikipedia

На 16 август 1964 г. „Ню Йорк Таймс“ публикува есето „Посещение на Световния панаир през 2014 г.“ на великия американски фантаст Айзък Азимов.

50 години по-късно значителна част от прогнозите на писателя се оказват поразително точни: 

За преминаване на къси разстояния ще има движещи се пътеки със стълби от едната страна и свободно разстояние за стъпване в средата. Те ще се използват в подземните участъци на градовете, в помощ на борбата с трафика. А трафикът по пътищата ще е голям заради липсата на паркоместа. Доставянето на продукти до предградията също ще затруднява движението, защото 80% от продуктите ще са насочват към крайните квартали, пише фантастът.

Комуникациите ще се развият до такова ниво, че не само ще можем да чуваме човека, но и да го виждаме в същото време. Екранът ще може да служи за четене на документи, разглеждане на снимки и четене на пасажи от книги. Синхронизирани сателити, кръжащи в Космоса, ще помагат на хората да се свързват с всяка точка на Земята, включително и с метеорологични станции на Антарктика, прогнозира Азимов.

Особени усилия ще се полагат в дизайна на превозните средства с „мозък-робот“, на които ще могат да се задават координати за определена дестинация. Подозирам, че една особена атракция на панаира през 2014 г. ще бъдат малки роботизирани коли, които ще могат да маневрират сами в тълпа, избягвайки сблъсък, отбелязва великият писател.

Що се отнася до телевизията - екрани, закачени на стената, ще заместят обикновените устройства; прозрачни кубове ще излъчват 3D форми. Всъщност едно от най-популярните неща на фестивала след 50 години ще бъдат 3D телевизори в удобен за ежедневието размер, които ще могат да се завъртат, за да се вижда от всички ъгли, прогнозира Айзък Азимов.

Ще има световно разпространена пропаганда в услуга на контролираното раждане. Тя ще е хуманна и рационална, но до 2014 г. несъмнено ще е постигнала сериозен ефект, пише още фантастът.

Според него развитието на автоматиката ще промени драстично нещата. Светът през 2014-а ще предлага само няколко длъжности, които ще могат да бъдат изпълнявани от човек по-добре от машината. Следователно човечеството ще се превърне в раса, изцяло отдадена компютърните технологии. Училищата ще трябва също да бъдат ориентирани в тази посока. Всички гимназисти ще се учат на фундаментални неща за компютърните технологии, ще бъдат добре подготвени за компютърни езици, които тепърва ще бъдат създавани.

Въпреки всички развити технологии човечеството ще страда от скука – зараза, която разширява интензитета си всяка година. Това ще има своите ментални, емоционални и социологически последствия, и смея да кажа, че психиатрията ще бъде по-важна от медицината, най-престижната специалност през 2014-а.

Малкото щастливци, които ще могат да се занимават с творческия процес, ще бъдат истинският елит на човечеството - защото ще правят нещо повече от това да служат на машина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.03 2014 в 17:07

А не ви ли се струва странно няколко хилядолетия мрак и брадви и за 100 години небивал технически прогрес.....

27.02 2014 в 13:56

Не зная дали част или всички големи изобретатели и писатели фантасти са извънземни, но със сигурност всички те по различни пътища са се докосвали до времето на предсказанията. Вероятно това е ставало в периоди на транс и движение във времето или физическо движение във времето и пространството.

27.02 2014 в 13:54

Не зная дали част или всички големи изобретатели и писатели фантасти са извънземни, но със сигурност всички те по различни пътища са се докосвали до времето на предсказанията. Вероятно това е ставало в периоди на транс и движение във времето или физическо движение във времето и пространството.

16.01 2014 в 10:06

Изумително.

15.01 2014 в 20:01

Писателите-фантасти пишат за това което искаме да имаме, така че не е учудващо, че учените са седнали са го измислили.Ако някой помни един стар руски детски филм "Гости от бъдещето"-там това е описано доста добре.А по въпроса за смарт-автомобилите - вече има такива които паркират сами.

15.01 2014 в 16:47

към hristo от 15> И аз много харесвам Никола Тесла и също го смятам за най-велик изобретател, но не трябва да се смесват две различни неща: Тесла е учен и изобретател, а Азимов е писател-фантаст. Това, че са предвидени толкова много неща в творбите му означава, че Азимов е имал феноменално въобръжение.

15.01 2014 в 07:53

Нaй-силно ме докоснaхa финaлните думи, утвърждaвaщи ТВОРЧЕСТВОТО кaто смисъл нa съществувaнето ни тук, нa земятa. Ето товa не трябвa дa допускaме дa се зaбрaвя... И добе, че имa кой дa ни припомни тези пророчески словa...

15.01 2014 в 00:05

Ами и Чаплин се е опитвал да каже нещо по въпроса с филма си "Модерни времена", но какво да се прави...Света върви нанякъде си и ние сме част от него. Може да му се радваме, докато си плъзгаме пръсчетата по смартфони и таблети...Просто е хубаво, докато детето ти е около теб, да намериш сили да OFF-неш технологията и да му изпееш някоя песничка с твоя собствен глас...Или да ползваш хартия и молив, за да нарисуваш нещо...После пак на ON, за да си макар и малко наясно с новите неща, за да не се учиш, когато ще е късно вече...

14.01 2014 в 23:53

Welcome to Matrix!!! :)
 
X