Големият взрив не се е състоял? Квантово уравнение прогнозира, че Вселената няма начало

Наука ОFFNews Последна промяна на 10 февруари 2015 в 11:42 5023 15

Квантово уравнение предсказва, че Вселената няма начало и няма край. Вселената може би е съществувала вечно, както се вижда от новия модел, който използва квантови корекции в допълнение към общата теория на относителността. Моделът може да обясни тъмната материя и тъмната енергия като по същество е решение на много проблеми наведнъж.

По оценки на общата теория на относителността общоприета и широко известна е възрастта на Вселената от 13.8 милиарда години. В началото всичко съществуващо, както се смяташе досега, е заемало една безкрайно плътна точка или сингулярност, която после започва да се разширява като "Големия взрив", който полага началото на Вселената.

Въпреки че сингулярността на Големия взрив произтича пряко и неизбежно от математиката на общата теория на относителността, за някои учени това е проблем, защото математиката може да се обясни само какво се е случило веднага след, но не и по време или преди сингулярността.

Изследователите са на мнение, че сингулярността на Големия взрив може да бъде решена с помощта на новия модел, в който Вселената няма начало и няма край.

"Сингулярността на Големия взрив е най-сериозният проблем на Общата теория на относителността, защото законите на физиката се нарушават," казва Ахмед Фараг Али (Ahmed Farag Ali) от Университета Бенха в Египет, цитиран от Phys.org.

Али и съавторът му Сурья Дас (Saurya Das) от Университета Летбридж в Алберта, Канада са показали в доклад, публикуван в списание Physics Letters B , че сингулярността на Големия взрив може да бъде разрешена чрез техния нов модел, в който Вселената няма начало и няма край.

Физиците подчертават, че техните квантови корекции не се прилагат специално за този случай само за да се премахне сингулярността на Големия взрив. Тяхната работа се основава на идеите на теоретичния физик Дейвид Бом, който е известен и с приноса си към философията на физиката. Още от 1950 г. Бом е изследвал замяната на класическите геодезични линии (най-краткия път между две точки на сферична повърхност) с квантови траектории.

В своята работа изследователите са използвали тези траектории на Бом към уравнението, разработено през 1950 г. от физика Амал Кумар Райчаудхури (Amal Kumar Raychaudhuri) от Университета в Калкута, Индия.

Като използвали квантово коригираното уравнение на Райчаудхури, физиците получили квантово коригираното уравнение на Фридман, описващо разширяването и развитието на Вселената (в т.ч. Големия взрив) в контекста на Общата теория на относителността.

Макар че това не е истинска теория на квантовата гравитация, моделът съдържа елементи от двете - и от квантовата теория и от Общата теория на относителността. 

Пълния текст четете в сайта Наука ОFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.02 2015 в 09:14

Кънчо Путкодеров, много си досаден бе Kънчо, много бе имaш мeрак да се вреш ту тук ту там искаш хем да се репчиш, хем да си и ерудит, ама си прост бе Kънчо и от всякъде ти личи простотията. Kарай само на политически теми там все някой ще ти обърне внимание.

А по темата - седмици след като Папата Римски каза, че теорията за Големия Взрив не противоречи на Сътворението и муслимчета разни подготвят почвата да докажат, че козеебците създали вселената докато са клатили накой козичка или камила. Толкова е ясно, и ПРОЗРАЧНО!

10.02 2015 в 17:05

Съжалявам, но това е несериозно изказване от страна на такива уважавани учени! Научните среди отдавна имат отговор на тези въпроси. Всеизвестен факт е, че Чък Норис е причината за Големия взрив. Точно поради тази причина е и наречен "Големия" - не заради друго, а да се отрази фактът, че големият Чък Норис има пръст в цялата работа. За самия Чък Норис, разбира се, няма голямо значение дали борави с галактики или кванти, но за нас, хората, е важно да наименуваме разни събития, свързани с неговата дейност, по подобаващ начин.

За съжаление, големият Чък Норис е известен и със своята сркомност, която е именно причината деликатно да отклонява въпросите, свързани с подробности около самия взрив. Откъслечни и непотвърдени данни единствено сочат, че в първите хилядни от секундата след самия взрив, във Вселената се разнесло "Упс!!!"

Недоброжелатели и псевдоучени смятат, че именно тук трябва да се търси причината за прословутата скромност на Чък Норис, но истинските учени са на мнение, че устройството на Вселената е доказателство за напълно съзнателен творчески акт и ние нямаме причина да се съмняваме в обратното.

10.02 2015 в 15:40

Време, Гравитация и Пространство са константите, които винаги са съществували, така че наистина Вселената е Вечна.

Този премис трудно се побира това в малките ни глави.

10.02 2015 в 13:51

"Вселената може би е съществувала вечно, както се вижда от новия модел"

Проблемът е, че времето не е съществувало вечно.;">

10.02 2015 в 13:37

Тук със сигурност са замесени македонци или руснаците

10.02 2015 в 13:26

Говорите за Вселената, сякаш тя е ЕДИНСТВЕНА... По-правилното би трябвало да бъде НАШАТА Вселена.

10.02 2015 в 13:21

Ако беше така, трбваше постоянно да се появяват нови галактики в празното пространство от нищото.

Ние знаем, че вселената се разширява. Това е факт, установен чрез наблюдения.

Дори и да е нямало Голям Взрив, то поне е един "малък" - локален може и да е имало. :))

10.02 2015 в 13:14

Квантовата механика подкрепя напълно инфлационната теория, тия са някакви изпадняци. Сигурно колегите им ги спукват от подигравки за безумните им изчисления. Нищо не споменаха за микровълновия фон, който облива целия космос... ДС Агент Буда, ти си идиот!

10.02 2015 в 13:09

Bazinga!

https://www.youtube.com/watch?v=u85u2ymDl8M

10.02 2015 в 13:06

За главната им цел не съм сигурен, но това с имената е тенденциозно и несериозно.

"Случайността в края на краищата е просто незнание. Светът е непрозрачен и външността ни заблуждава”
Насим Халеб, „Черният лебед”