Топ 10 на научните постижения през 2014 година

Ваня Милева 22 декември 2014 в 07:54 21526 2

През 2014 г. се случиха събития в науката, които спокойно можем да наречем "пробиви". Някои от тях са с теоретична постановка от преди повече от сто години, но намират своето експериментално потвърждение едва тази година.

Едно събитие обаче ни върна към вълненията от времето на първопроходците в Космоса -  първото по рода си кацане върху комета.

1. Събитието на годината е кацането върху кометата Чюрумов-Герасименко 

Кацането на сондата "Фила", което завладя въображението не само на научната общност, но и на милиони хора по света, бе кулминацията на 10-годишната работа на учените от Европейската космическа агенция (ESA), които успешно ръководиха космическия кораб Rosetta от повече от 500 милиона километра.

Това постижение вече дава резултат: Изследванията на водна пара от кометата Чюрумов-Герасименко показват, че тя значително се отличава от тази на Земята, се казва на официалния сайт на мисията "Розета". Това задълбочава отново спора за произхода на океаните на нашата планета.

Останалите пробиви (без определен ред) са:

2. 20% от звездите, подобни на Слънцето в нашата галактика, имат планети, годни за живот

Учени от Университета на Калифорния, Бъркли и университета на Хавай, след анализ на данни от обсерватория Кек на НАСА, съобщиха през ноември, че една на всеки пет звезди може да има планети с размера на Земята, обикалящи на подходящо разстояние в т.н. "обитаема зона" , т.е са потенциално обитаеми планети. 

3. Клонирани са човешки ембрионални стволови клетки

Изследователи от Oregon Health and Science University съобщиха, че са клонирали човешки ембриони и събрали стволови клетки от тях. Те са успели да отгледат специализирани кожни и сърдечни клетки - първа стъпка към използването им в трансплантационната медицина.

4. Създадоха първите изкуствени ензими

Изследователи от лабораторията по молекулярна биология в Кеймбридж са създали за първи път ензими - съставките, необходими за живота - от синтетичен генетичен материал, който не съществува в природата - уникален нов пробив в областта на синтетичната биология. Ензимите са синтезирани от създадената от същия екип британски учени изкуствена версия на ДНК, наречена "XNA" или ксено нуклеинова киселина, която се оказа, че може да съхранява и предава генетична информация.

5. Постигната е свръхпроводимост при стайна температура

Физици от Института "Макс Планк" в Хамбург, подкрепени от международен екип, успяват да постигнат свръхпроводимост без охлаждане за кратък интервал време, използвайки инфрачервени лазерни импулси. Тяхното постижение ще помогне за получаването на материали, които стават свръхпроводими при значително по-високи температури, отколкото бе достъпно досега. Това е пробив за тази технология, който разкрива нови примамливи възможности за приложение на свръхпроводимостта.

6. Две нови частици са открити в ЦЕРН

През ноември, от пресслужбата на ЦЕРН обявиха, че в експеримент в Големия адронен колайдер са открити две нови частици, наречени Xi_b "- и Xi_b * - . Новите частици са бариони, чийто кварков модел е прогнозиран, че съществува, но никога не са били идентифицирани преди.

7. Открити са костите на най-големия динозавър досега

През май в Аржентина са открити фосилизирани кости от динозавър, за който се смята, че е най-голямото създание, ходило някога на Земята. Въз основа на огромните му бедрени кости, палеонтолозите са установили, че този динозавър е бил дълъг 40 м и 20 м висок. С теглото си от 77 тона, той е по-тежък от 14 африкански слона и седем тона по-тежък от предишния рекордьор, Argentinosaurus. Учените смятат, че това е нов вид титанозавър - огромно тревопасно от късната Креда.

През същия месец, китайски палеонтолози откриват най-древния вид птеродактили, известни на науката - Kryptodrakon progenitor.

8. Открити са следи от гравитационни вълни

На пресконференция през март бе обявено, че в антарктическата обсерватория BICEP2 aмерикански астрономи от Харвард-Смитсониън център за първи път в историята са успели да регистрират първичните гравитационни вълни - вълните, които са възникнали след Големия взрив преди около 14 милиарда години. Това е доказателство за теорията на инфлацията, която описва процесите, настъпили в първите части от секундата след раждането на нашата Вселена.

9. Първи успешен опит за термоядрен синтез

Изследователи от National Ignition Facility (NIF) обявиха през февруари в списание Nature, че за първи път са успели да създадат система за термоядрен синтез, която да произвежда повече енергия, отколкото изразходва. Това може да изглежда малка победа, но всъщност за първи път учените са успели да възпроизведат в малък мащаб огромните количества енергия, която се произвежда от Слънцето и другите звезди.

10. Всичко останало

През май учени от Шотландия, Великобритания и Съединените щати показват разработената от тях технология на привличане на обекти чрез звукови вълни - микроскопични частици се движат чрез специална конфигурация на ултразвукови вълни. Дотогава подобна технология, наречена “tractor beam" (притеглящ лъч), е била реализирана с помощта на светлинни лъчи.

През същия месец екип от учени от Университета Ватерло, Канада демонстрират ефекта на квантово заплитане за три отдалечени един от друг фотони.

В средата на годината група генетици под ръководството на д-р Gerton Lunter от Университета Wellcome Trust Centre в Оксфорд публикуват изследване, в което твърдят, че само 8,2% от човешкия геном има някакви биологични функции. 

Списъкът, естествено, може да продължи. Неспоменати останаха важни постижения в технологиите, свързани с новия материал графен, с повишаването на ефективността на слънчевите батерии, 3D-принтерите, които вече могат да печатат чипове и биочасти, също и впечатляващите 3D холограми, които могат да се пипнат и ... ще чакаме още много нови вълнуващи открития през новата 2015, които ще разширят още границата на нашето въображение. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!