Човечеството си пийва от 10 милиона години

ОFFNews Последна промяна на 02 декември 2014 в 17:46 6708 6

Последни проучвания, публикувани в бюлетина на Националната академия на науките на САЩ, показват, че човечеството си е пийвало много по-отдавна, от колкото се смяташе досега. Всъщност нашите предци са се опиянявали още преди 10 милиона години - като похапвали ферментирали плодове.

Проучване под ръководството на проф. Матю Кериган от Колежа на Санта Фе във Флорида показва, че ADH4 е първият ензим, който предвижда преработката на етилов алкохол в храносмилателната система. Той е функционирал 70 млн. години.

Учените са установили, че единственият ген, позволяващ на нашия вид да разлага етанола в храносмилателната си система, се е появил преди около 10 милиона години в резултат на мутация.

Според проф. Кериган, мутацията съвпада с времето, когато поради недостиг на храна прадедите ни са били принудени да слязат от дърветата и да ядат гниещите плодове по земята, в които се съдържа значително количество етилов алкохол.

"Ясно е, че геномите на съвременните хора, шимпанзетата и горилите са се адаптирали към умерената консумация на алкохол, който вече е признат за полезен за здравето на хората" - обобщи Кериган.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови