Марс е бил покрит с океан преди 4.5 милиарда години

Наука ОFFNews Последна промяна на 06 март 2015 в 13:54 7340 4

Снимка НАСА

Преди 4.5 милиарда години Марс е имал достатъчно вода, за да покрие цялата планета с море със средна дълбочина от 137 метра, установиха учени на НАСА.

"Като се има предвид, че Марс е загубил толкова много вода, вероятно е останал сравнително влажен за по-дълъг период, отколкото си мислехме преди. Това от своя страна предполага, че планетата е била потенциално обитаема за много по-дълго, отколкото се смяташе досега" - каза Майкъл Мума (Michael Mumma) от Центъра за космически полети на НАСА.

Като измервали концентрацията на водни пари в различните слоеве на атмосферата на Марс и в различни части на Марс, Мума и колегите му открили, че от момента на формирането на повърхността на Марс се е изпарило огромно количество вода, сравнимо по маса със Северния ледовит океан

Този извод бил направен на базата на данните, получени от инструментите на марсохода Curiosity, който сега се намира на склоновете на планината Шарп и инфрачервените устройства, инсталирани на 10-метровия хавайски телескоп Крек и на европейско-чилийския VLT. Тези телескопи са позволили на учените да проследят промените в съотношението на обикновената и тежка вода в атмосферата на Марс в продължение на шест години, за да се определи степента, в която планетата губи вода.

"Марс е бил "мокър" в продължение на около 1.5 милиарда години, много по-дълго, отколкото е необходимо за появата на живот на Земята", съобщи  Джеронимо Вилануева (Gerónimo Villanueva), инженер от НАСА, ръководител на екипа от учени, който е анализирал каква е била марсианската хидросфера в миналото.

В следващите милиарда години, Червената планета е загубила 6,5 пъти повече вода, отколкото има днес в неговите полярни шапки. В резултат на това, Марс се е превърнал в безжизнена и суха пустиня, каквато е и до днес.

Наблюденията на полярните шапки и кратера Гейл, където се приземи марсохода, позволи на учените да направят неочаквано откритие: изясни се, че водата на Червената планета е изключително разнородна, което предполага наличието на подземни водоеми на Марс.

Степента на достоверност на направените изводи може да се уточни в най-близко време, когато изследователите анализират данните от сондата MAVEN сонда в атмосферата на Червената планета.

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.04 2015 в 14:16

Вода с обема на Северния ледовит океан ня ма как да покрие цялата планета със средна дбелина от 130 м. А това разкритие, че водата била изключително "разнородна" какво ли пък означава?

06.03 2015 в 16:12

Изпарение се получава без толкова голяма зависимост от температурите. И през зимата на Земята има изпарения, а най-високите температури на Марс са над нулата (около 17 градуса). Тъй като Марс е значително по-лека и малка от Земята, гравитационното ѝ поле не е пречка за водните пари и отлитането им в Космоса.

06.03 2015 в 14:12

Някой може ли да ми обясни на какво се дължи изпарението на толкова много вода при положение, че Марс е по-отдалечен от колкото Земята от слънцето щом е бил покрит с вода значи нещо вътрешно се е променило в самата планета м..

06.03 2015 в 14:09

"Учените" пак се чудят как да изкарат за ипотеките.