Градушките - въпроси и отговори

Симона Костадинова 09 юли 2014 в 17:57 31895 2

OFFNews се обърна към метеоролози с най-често задаваните въпроси за градушките. Ето какво научихме от разговорите с тях.

Кога падат най-много градушки?

Най-често през лятото, в месеците по-близки до пролетта. Най-голяма възможност за градушка има през май, юни и юли.

Какви са облаците, от които пада град?

Има два вида облаци - фронтални (образувани заради въздушен фронт) и вътрешно-масови (възникват без да има фронт). Първите са по-подредени, вървят по фронта и по-лесно могат да бъдат проследени и предвидени. Вторите се развиват без да има фронтална обстановка и се развиват понеже въздушната маса е неустойчива.

В кои райони на България пада най-често градушка и от какво зависи това?

По-често вали в западната част на страната и по-точно в северозападната част. Зависи от влажността на въздуха и от температурата.

Някой има ли задължението да информира хората за градушка?

Не, няма. Има държавно предприятие за борба с градушките, което следи чрез радар, но само в зоната на тяхното влияние - т.е. селскостопанските райони, където има реколта и където могат да използват ракети за превенция срещу ледените късове.

От какво зависи големината на самата градушка?

Определя се от височината на облака. Когато той е висок, има възможност за вертикални неподредени движения в него. Така ледените късове стават все по-големи. Колкото по-висок е облакът, толкова по високо стигат тези градови зърна и толкова повече нараства масата им. В един момент те натежават много, охлаждат се бързо и падат с голяма сила на земята.

Какъв е най-често срещаният размер на ледените късове и какъв е най-големият?

Размерът на стандартната градушка е до 1 см в диаметър. Градушките с размер на яйце и по-големи са много редки. 

Колко най-рано може да се прогнозира, че град ще падне на дадено място?

Облакът може да се види по-рано, но трудно се определя кога и точно къде ще падне. Къде ще завали град, може да се предскаже, но според метеоролозите най-трудно се прогнозира (в сравнение с това къде ще има дъжд или сняг например). До 20 минути по-рано би могло да се разбере къде ще падне градушка, но то не би могло да бъде с голяма точност. 

Могат ли да се използват ракети срещу градушки над градове?

Не, не могат. Не се стреля и в близост до летища, защото самите ракети падат обратно на земята след това и е възможно да възникне инцидент.

Къде тогава могат да се използват ракети?

Полигони за борба с градушките има предимно в селскостопанските райони, където целта им е да се опази реколтата. Такива има в Добруджа и Тракийската низина.

Как се образува софийската буря от 8 юли?

Облакът, от който паднаха ледените късове, е бил вътрешно-масов. Дошъл е от Сливница, от границата със Сърбия. Стигнал е до София за 2 часа, което значи, че се е движел много бързо. Извалял се е на мястото, където се е образувал, но от влагата след това са се формирали нови облаци. Когато е стигнал до столицата, градушка е валяла от началото до края, което се случва изключително рядко. Станало е ясно, че ще вали над София 15-20 минути преди да падне град.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!