Quantcast

Мускули

Евгений Дайнов Последна промяна на 12 август 2014 в 12:59 22457 62

Евгений Дайнов

Голата снимка на напомпания с мускули Бойко Борисов, въоръжен с напомпани в развъдник шарани, навежда на същите тъжни и тревожни мисли, както голата снимка на Путин, въоръжен с пушка.

Цивилизация има там, където над човека властват правила, а не друг човек. Там, където над човека властва друг човек – на това още древните гърци са казвали „варварство“.

И така – към, има-няма, 2 100 години. Което е преди 200 години. От тогава и насам цивилизацията навлиза в нова фаза – демокрация. И нещата малко се усложняват. При демокрацията, освен че над човека не властва човек, а правила, става и така, че управляват слабите. Обикновените хора. Не необикновените херои. Затова мъдрият философ на либералната демокрация Карл Попър твърди: „Западът вярва в обикновения, непознат човек“.

Тъй като в либералната демокрация управляват правилата и на власт е обикновеният човек, там няма да видите надуващи мускули, голи до кръста премиери или президенти. Защото:

а/ те са винаги коректно облечени, за да внушават, че са еманация на правилата над личните предпочитания; и

б/ те никога не показват мускули, защото знаят, че при демокрацията на власт са обикновените хора – и че политиците са временни изпълнители на тази власт.

Представяте ли се Дейвид Камерън да позира по мускули? Барак Обама? Оланд? Барозу? Дори Арнолд Шварценегер, един от най-мускулестите хора в света, докато е губернатор на Калифорния не си парадира перките пред избирателите. Ходи костюмиран, както правят всички цивилизовани демократични лидери.

Онзи политик, който тръгва да се пъчи по мускули, прави внушение на три нива едновременно:

а/ не съм демократ – управлявам ви, не защото съм представител на вас, слабите, но защото съм силен, а вие сте слаби;

б/ не съм цивилизован – аз, отделният силен човек, ще властвам над вас, а не някакви си правила;

в/ чист варварин съм – убеден съм, че голата сила е най-доброто право.

Имаше такива „воеводи“ по време на гражданските войни в бивша Югославия. Един даже си водеше леопард на верига, докато ходеше насам-натам гол, по мускули.

А Путин тръгна по мускули месеци, след като прати войската си в Грузия. Един вид предупреждение към света: "Внимавайте с мен, имам силата да стрелям и влизам, където си искам". И не след дълго – каква изненада, врякнаха всички – нахлу в Украйна и си взе парче от нея. За малко да вземе половината.

Ако ще слагаме хора на отговорни места, само защото са мускулести, защо тогава не си изберем да ни управлява Кубрат Пулев? Или, ако започнем да прилагаме този принцип във всички сфери – защо не избираме например съдиите според обиколките на бицепсите им? Или защо аз, да речем, не вербувам студенти, като застана гол по перки и им покажа как мърдат татуировките, нарисувани върху делтавидния мускул?

Не е ли абсурдно? Съдии и професори няма да избираме заради мускулите им, ама премиери може?

Не е само абсурдно. Опасно е. Заявката „аз съм голата сила“ винаги е следвана от насилие над обикновените хора – които при демокрацията би трябвало да са на власт. Откъде тогава идва този овчи възторг, особено в България, по повод всеки мускулест индивид? Къде са корените на онова цвилещо удоволствие, с което голяма част от населението приветства мускулите и на Путин, и на Бойко, и на Волен дори?

Склонен съм да вярвам на тезата на писателя Георги Марков, убит от ДС на сто метра от британския парламент – че цялата работа идва от налагането на грубостта като правило на общуването.

„Грубостта дойде в нашата страна веднага след войната и влезе в нашия живот, вкарана от ръката на НАСИЛИЕТО,“ пише Марков и продължава: „Насилие, което се изрази не само в арестите, побоищата, инквизициите, интернирането, затварянето, насилие, което ни остави не само рекордите на свирепост и низост, на душевно опустошение и нравствено осакатяване на цели поколения, но което главно установи ВЛАСТТА НА ЧОВЕК НАД ЧОВЕКА.“

Това насилие води до грубост в общуването между хората и до още насилие и грубост. Голата сила става закон – нещо, което позволихме да продължи и след комунизма, когато никой нищо не направи срещу обществения възторг от мутрите и чалгата. И грубостта, както пише Марков, продължи да действа като „начин за себеосъществяване“. Ако не си грубиян, си никой – не съществуваш.

Може би няма как, обаче, Кубрат Пулев да бъде избран за премиер, защото той не дърдори. А според Марков, не е достастъчно само да си грубиян. Важното е да дърдориш, за да се превърнеш в онзи любим от народа „романтизиран грубиян“, който „прикрива празнотата си с глъч и мускули“.

И Путин, и Бойко, и Волен, освен че надуват перки – дърдорят. Вдигат глъч. Затова се радват на романтизирането, на което се радват.

Никой не романтизира Дейвид Камерън, но под неговото (често незабележимо) ръководство Англия отново се нареди сред водещите страни в света. А там, където народите романтизират мускулестите си предводители, винаги цари бедност, насилие и хаос.

Въпрос на избор. Затова е казано: какъвто народът – такива и лидерите му. Преведено на чист български: управляват те онези, които си си заслужил. Или, както каза покойният Дими Паница, когато БСП спечели първите свободни избори през 1990 година: „Никой по света няма да съчувства на народ, който избра комунистите, защото му дадоха капачки за буркани“.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.08 2014 в 22:25

едно време шефовете бяха зявършили "Рабфак" и исономиката вървеше с пълна пара сега са завършили "Харвард".......и всичко е в разруха!
Псевдо интелектуалци се надпреварват да словоблудстват и се подиграват с всички и да групират и кичат етикети на хората!! Старата комунистическа тактика да оплюеш да унижиш противника си така че никой да не гледа сериозно на него изтъквайки и преувеличавайки слабостите и пороците му!!!!!

14.08 2014 в 22:12

е за ваште мили комунисти и за фесовете ли да гласувам!! А Путин който извади Русия от дефицит на бюджета на плюс....и за това народа пак ще го избере драги другари от"БИВОЛ"...........!!!!

14.08 2014 в 21:26

баш е най-удачно шарана с Путин да бъде сравняван, ха-ха

14.08 2014 в 01:00

моля костовите уруспии да престанат с тоз трескав трепет да ми пишат минусчета! ако със същия хъс (и с малко лубриканти) си попипваха, потриваха и потупваха и разтриваха изпръхналите си клеясали дуди и хемороидните дупища щяха да получават по трийсе оргазъма дневно и нямаше да са такива вкиснати клитори! стига сте писали минуси, драгалевски фенки! грабвайте вибраторите, вазелините и се отдайте на сласт, порок поквара и маструбации. деяния по полезни, по приятни и по смислени дори от слагането минусчета напук! айде!! бъркайте в гащите и почвайте!!! :)))

13.08 2014 в 22:42

Адмирации за публикацията!

13.08 2014 в 11:07

DAINOV MNOGO SE OBIASNIAVASH!POD SNIMKATA S MUTRATA TRIABVA DA SE NAPISHE TAPO ,PO TAPO...TIKVAA!

13.08 2014 в 07:54

Само жалък, проскубан трол може да даде минус на този блилянтен текст.
АКо не сте забелязали в него, освен критика към любимия ви "вожд и учител" има важна принципна част, която може да ограмоти и облагороди много подивели ганьовци, които не знаят дори собствения си интерес.

12.08 2014 в 23:30

Преди няколко дни имах гости от чужбина, които развеждаш по Главната в Пловдив, на която отскоро има пана от историята на града, между които снимка от откриването на Римския стадион, на която присъстват кмета от ГЕРБ и бившият ни премиер - Б.Борисов. Гостите ми бяха много учудени от несъответствието в облеклото на двамата, от нелепите маратонки и лежерната фланелка. Срам ме беше и яд, защо сме толкова прости, Господи!

12.08 2014 в 23:14

Ако тръгна да пиша статия за Женя Дайнов ще я озаглавя "Трева". Освен ако междувременно не е преминал на нещо по-яко.

12.08 2014 в 23:07

след като Костов показа и демонстрира путката Дармадан и направи калинката Малинов евродупедат - туй Бойковите простотии са бял кахър. прочее ако трябва да се гледа безпристрастно - по голям резил за Борисов от туй, че прати брата на Пешо Коня - катъра Емил Стоянов евродупедат и тури туй чучело Румяна Желева - тимаджийката за външен министър няма! И три пъти да си покаже дебелия гъз и пет шарана да ги тури на главата си е нищо в сравнение с Емил Стоянов - Катъра и Румяна Желева - магарицата. Ама миндянеца за тез резили нищо не казва.