Из делниците на един луд (3-7 август)

Тони Филипов, д-р 10 август 2015 в 11:00 20502 7

Понеделник, 3 август

Най-после смислено обяснение за внезапния реформаторски ентусиазъм на ДПС. Оказва се, че тяхното превръщане в „национално отговорна политическа сила” (Радан) не е било напълно доброволно. Според Клуб Z в късния следобед на 22 юли Лютви Местан отива при президента Плевнелиев, където го причакват група западни посланици. От президентството потвърдили срещата: „Целта беше всички страни да бъдат убедени да се направи тази първа крачка по отношение на промените в Конституцията.”

Дали всички са се убедили не се знае, но е факт, че за всеки случай посланиците излязоха с декларация, която ангажира 14 държави: „Смятаме, че всички депутати… трябва да използват този момент и да се обединят около значими реформи… Силно се надяваме, че в този изключително важен момент, България ще подкрепи значими реформи…”

Не какви да е, а „значими”. Но значими е относително понятие. Едно е значими за министъра на правосъдието, съвсем друго за ДПС, дето късат от сърцето си… Така де, не е ли така?

Според нас реформаторите са за еб… Извинете, не искахме да сме груб. Ние поначало сме доста деликатен, ако сте забелязали. И затова Вл. Дойчинов ни бъзика във ФБ, че крием от вас знаменитото признание на Радан Кънев, направено през 2013 г. в профила му. Наистина не сме прав да го крием. Вие трябва да знаете и сами да си решите каква линия да държите. Та ето го дословно: „Днес, в подлеза на метрото, срещнах един стар приятел… много известен и обичан човек в ограничените среди, за които четенето продължава да е истинска ценност. Беше тръгнал с наистина неприятна задача, за която не му завиждам, и ми каза само „Гъз, ти си наш‘то знаме". Отдавна не съм се чувствал толкова поласкан и окуражен. И го казвам напълно сериозно, както впрочем и той.“

Продължаваме да смятаме, че тази реплика – „Гъз, ти си наш‘то знаме!” – трябваше да се запази в тайна от редовите избиратели на РБ. Но, за съжаление, не зависеше само от нас.

Не че е глупав. Ама нали знаеш, има ги такива умници, дето сами си слагат главата в торбата. Не си ли срещал хора, които от много ум нямат време за нищо друго?” (Мак разказва на Док за Йосиф-Мария.)

Айде стига за днес, че трябва да ходя до Централна гара. Тъщата, Господ здраве да ѝ дава и дълъг живот на хубави места, на планински въздух, не в тая прашна и задушна София… Тръгва си и ще ходя да я изпращам. Няма нужда, вика, аз мога и сама да се оправя. Не, не, викам, за нищо на света няма да пропусна… Ще ида до гарата, ще целуна локомотива и ще се върна да си гледам работата.

Вторник, 4 август

Божо Димитров си сбъднал мечтата – да изкъпе премиера Борисов с вода от кладенеца на Голямата базилика в Плиска. Знаете ли какво се получава като изкъпеш Борисов? Къпан милиционер. Както казвахме едно време – чисто и просто!

По този повод Ваня Лозанова даже стихче съчини във ФБ:

Път към „величието”
Към върховете в устремния бяг
от Ванга бил така орисан
да се превърне във теляк
и да изкъпе идола Борисов…

Не сме единодушен. От една страна, ако се тръгне по тази линия, можем и Йоан Кръстител да изкараме теляк. Но пък, от друга страна, на Божо Кръстител не му отива, докато теляк му отива… Последният теляк, който си спомняме от детските си години в Пазарджишката баня, изглеждаше точно така…

В Медиапул пък са на мнение, че Божо е "осветил" Борисов, а после на свой ред той осветил учениците си Горанов и Московски. Ако им беше умил и краката, библейските препратки щяха да са съвършени.

В интерес на истината трябва да кажем, че Борисов не отиде специално, за да го освещават. Не, той беше в района на Плиска за откриване на нова 5-километрова отсечка от магистрала "Хемус". Казаха ми, че това бил последният голям участък, който открива. От септември всеки нов километър щял да се открива самостоятелно.

Още миналата седмица Божо съобщи, че на 24 юли, точно в 11.14 мин. при разкопките на Свещения кладенец на Голямата базилика са се появили първите капки от чудотворната вода. Понеже некои се чудеха защо не каже чисто и просто датата, а е нужно да се знае и часът до минути, та ще кажа. Леля Ванга казала навремето на Божо, че България ще се оправи когато в Голямата базилика пак потече водата. И Божо чисто и просто записва точния ден и час, в който България тръгва да се оправя. Между другото има и други симптоми, че се оправяме…

Популярният индийски суоми (просветен учител) Мукунданда, известен с изключително точните си предсказания, твърди, че в Европа ще настъпят страшни природни катаклизми: "Невиждан за района продължителен порой, характерен за тропиците, ще се изсипе над Централна Европа. Дъждът щял да продължи месеци…”

Това щяло да доведе до преселение на народите накъде нас, щото Балканите са по-нависоко и потопът няма да ги засегне. И ще дойдат добрите времена за България. Ще се превърнем в ново Монте Карло и богатите европейци ще идват да си харчат парите тука.

Ще почакаме. То ние аслъ друго не правим, де…

Депутатите гласуваха на НСО права да ни гази и блъска по пътищата, ако пречим на придвижването на високопоставените особи. По тоя повод бившият служител на НСО Николай Марков разказа, че те и сега го правели. Разказа как веднъж колите от кортежа на президента и избутали автомобил и той се преобърнал в нивите по таван. В него пътувала зъболекарка с двете си деца. Вместо обаче да спре кортежа и да се притече на помощ, държавната глава махнала с ръка. В смисъл, мани ги, карай… Марков не назова името на президента, но Велизар Енчев, който също беше в студиото на БТВ, подсказа, че става дума за един с два мандата. А с два мандата наистина е само един.

БТВ нещо са го почнали двулич…, пардон, двумандатника. Сега развяват син му Ивайло, който, заедно със сестрата на червения депутат Кирил Добрев, купил петзвезден спа-хотел в Кюстендил, оценяван на 7.5 млн. лв. Младежът обяснява произхода на парите със заем от фирма АЙВИ-СМ, в която е съдружник с брат си Владимир.

Обаче в „Биволъ” твърдят, че парите били от „обръчите“ около „Южен поток”. Директно го твърдят, без заобикалки. Фирмичката „Айви” имала през 2014 г. оборот от 191 хил. лв. и не би била в състояние да извади милиони, за да кредитира младежа.

Но по-интересното е, че Гоце за пръв път влиза в режим на обяснения. Помните какво стана след съобщението на Иво Инджев за мезонета. Помните и арогантното поведение на Гоце след „изпуснатата” реплика на Дянков за младия милионер… Сега сам се обажда в телевизията да обясни. Някой беше рекъл, че когато се издигнеш се променяш не ти, а всички останали. И когато паднеш пак те се променят… Днес Гоце не е президент, а лидер на нанопартийка…

Да ви кажа как според мен седи работата. Този хотел Гоце си го е поръчал още докато беше президент. И сега му го доставят. Другото са технически подробности.

Столична община предприема редица мерки, за да прекрати нахлуването на частни автомобили в Борисовата градина. Една от тези мерки е поставянето на „умна бариера”. Миналия път казахме за умните пейки. Сега ще допълним, че умните бариери не могат да спрат прости хора. Умните бариери са за умни хора. Простите просто ги заобиколят. Ще стане като линията „Мажино”. Французите я строили 15 г., построили 400 км. фортове на няколко нива, с жилища, електростанции, болници… Потрошили 3 млрд. франка. 300 хил. бойци я вардели. Обаче тъпите германци заобиколили през Белгия и Холандия и нахлули откъде другата страна. И превзели Франция, ако и линията „Мажино” да си останала непревземаема…

Мрази българинът умните работи. Вижте само какъв шум се вдигна около пътния пъзел на Белокопитово. Изписаха се какви ли не глупости! Що нямало ляв завой? Щото е забранен, затова няма. Ако зависи от мен, и десен няма да има! Това, което ѝ трябва на тая държава, е прав път и газ до ламарината. На мен от завоите ми става лошо, предполагам и на вас. Сложна била бойколината, с двойно повече конфликтни точки от детелината. Човек като търси конфликт… Тя и съдебната реформа изглеждаше конфликтна, пък видяхте как хубаво се разбраха. Между другото ВСС направили независимо проучване и се оказало, че във всички страни от ЕС кадровите и дисциплинарните решения по отношение на съдебната система се вземат с явно гласуване, само у нас с тайно. Реформаторите, като научили, се захапали отзад, дето толкова лесно се отказаха. Щели да го върнат между двете четения. Ще върнат, ще върнат… При връщането назад, ако сте забелязали, вкарването изглежда като изкарване. И даването на пари изглежда като вземане на пари.

Следва на стр. 2

Страница на статията : 0102
    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    За и против Гей парада