Из делниците на един луд (27-31 март)

Тони Филипов, д-р 03 април 2017 в 13:28 31145 8

Понеделник, 27 март

Трябва да кажа първо нещо за изборите, ма не знам какво. Сещам се за едно заглавие от преди много години в „Медиапул“. В перифраза към днешния ден ще звучи така: ГЕРБ претърпя победа. Вече почнаха да се появяват доказателства, че победата е Пирова, откъдето и да я погледнем.

Знам, че съм ви го казвал и знам, че, понеже е простотия, сте го запомнили. Малкото умни неща, които съм ви казвал, избягвате да ги запомните. Та ще се потретя, но ми е приятно пак да кажа определението за Пирова победа. Пировата победа имаме когато се върне жена ви вкъщи и каже: Пешо, верно, бе, твоят е най-голем у целио блок!

Пък Нинова успя да загуби почти спечелени избори. Прояви се като една от ония жени, които с приказките си не на място и време, готов го развалят. „Иване, знаеш ли, че таванът е за боядисване…“ С такъв подход никога няма да станем 9 млн.

Fly, Нинова! Fly! Fly out!

Всъщност, големите бели птици не летят.

Какво нещо е природата. Синът ѝ е математически гений, а тя две и две не може да събере. Прав е Дайнов да поставя под съмнение наличието на „апарат за мислене“.

Изобщо са хвани единия, удари другия. Радан подал оставка от „Нова Република“. Лукарски също намери отнякъде сили в себе да освободи шефския пост в СДС. И написа на стената си: „Приятели, поемам своята отговорност като председател на СДС и подавам оставка. Това е мое лично решение и морален акт… Не абдикирам от политическия живот, но под каква форма ще участвам, ще обмисля допълнително.“

Имам идея. Що не опиташ като наблюдател. Или както му викаше царят, като пешеходец. Може да ти се отдаде повече. Човек трябва да се пробва в различни роли, за да разбере къде му е силата. На нас, например, непрекъснато ни се обаждат разни хора и питат кога ще направим ПП „Четвърти километър“. Да, де, ама ние сме реалист човек и знаем, че имаме способностите на критик, не на политик. Много сме добър в намирането на кусури, на всеки можем да намерим. И ако станем политик критическата мисъл у нас ще загуби един талант, а политиката няма да спечели нищо. Да не кажа, че може и да загуби.
Както и да е. Целият политически съвет на РБ излезе в оставка.

Подслушах един разговор във Фейсбук как и Светльо Витков искал да подаде, но Мицов не я приел. Рекъл му: „Светльо, ние в нашата партия сме двама души. Каква отговорност можем да носим ние за загубата на изборите. Загуби ги РБ.“
И Зеленогорски така каза. "Няма оставки в ДБГ, а в РБ. На тези избори се яви блокът, а не партиите по отделно." Демек, Кунева е невинна.

Така си е. Аз вкарах ДБГ в РБ, аз бях председател на РБ, аз подгъзвах на Борисов, аз…

Хората какво ли не говорят. Един разправяше в рейса съвсем убедено, че имал агенти във ВС на БСП и от тях научил, че Нинова пратила три чувала царевица и 2 чувала ечемик на коня, с който се снима. Смятала, че поне 100 хил. гласа са дошли по тая линия. Може, ние някога сме били конен народ, знамето ни е било конска опашка. Не може да го няма закътано в националното подсъзнание.

Пък друг един викаше, че Нинова подражавала на Путин. И изказа съжаление, че Путин се бил снимал гол до кръста, пък Нинова…

Шшш, алоу! Внимавайте какво си пожелавате. И от по-малко се е стигало до еректилна дисфункция.

Борисов се срещал с обединените патриоти. И те поискали 4 министерства – икономиката, енергетиката, военното и културата. Мисля, че Борисов няма проблем да им даде икономиката. След като Лукарски е бил министър две години, всеки друг ще се справи по-добре. И има вероятност да се случи човек, който да не е човек на Пеефски. По същия начин седи въпросът и с културата. След Вежди Рашидов това министерство го очаква възход. Просто нема къде по-надолу. Горе-долу така стоят нещата и с военното министерство. За енергетиката не сме единодушен, но като гледаме какво предстои с поскъпването на газа, който ще дръпне и парното, и тока, може би Борисов с удоволствие би им го отстъпил. Пък те като русофили белким договорят по-добри условия за газа с бялата мечка.

Вторник, 28 март

Валери Симеонов предлага тройна коалиция между патриотите, ГЕРБ и БСП. Политиката, вика, не е футболен мач, не може да приключи с 1:0.

Прав е, политиката не е футболен мач. От средата на миналия век гледам футбол и досега не съм видял на терена двата отбора да вкарват в едната врата. С малки изключения, разбира се (Вуцов в Мексико през 1966 г., Пенев на Европейското 96-та.)
Между другото знаете ли, че в някои развити демокрации, като Колумбия, за автогол стрелят? Да. През 1994 г. Андрес Ескобар го застреляха, защото си вкара автогол в мач срещу САЩ.

Но понеже политиката не е футбол, та е напълно възможно политиците да се разберат и да вкарват в една врата. Която, много странно, но винаги се оказва вратата на народа. Което ме подсеща, че можем да оспорим световният рекорд по автоголове в един мач, който принадлежи на „Адема“ от Мадагаскар. В мач през 2002 г. треньорът на „Адема“ Ратсарацака се вбесил на съдията и заповядал на играчите си да вкарват в тяхната си врата. И те си вкарали 149 автогола и завършили 0:149. Зер не правим и ние същото? Помислете, не бързайте.

Та идеята за коалиция между ГЕРБ и БСП е добра, артък даже. Но, ако двете големи партии, които ще имат общо 175-180 депутати, се коалират, за чий дядова им е да им се мотат тези трима патриотично настроени синове на лейтенант Шмид из краката?

Поне да вземат и Марешки. И НС да се раздели по етнически принцип – българско мнозинство и турско малцинство. И тогава мачкай резняците както си знаеш…

Само не знам как ще стане с вестниците на медийния империалист Пеевски. Всъщност, няма да има проблем те да подкрепят широката коалиция. Ставали са такива работи. Помните ли как ДПС искаше оставка на правителството, а вестниците на Пеевски го защитаваха? Ама помнете ги тия робите, де!

Не сме против да ни поуправлява широка коалиция. С тесните не се получи, да опитаме с широка. Само малко ме е страх, че ще се получи такава разбойническа синергия, че Беров ще ни се стори твърде умерен.

От известно време на страницата ни във Фейсбук се показва туй нещо на снимката - „Когато търсиш под вола теле…“ и т.н.
Не познаваме писателя Веселин Стаменов, но мислим, че той се е родил някъде по жълтите павета. Ако се беше родил на село, като нас например, щеше да знае, че волът затова е вол, защото няма нищо отдолу… Още като теле му ги отрязват и той вместо бик, става вол. Точно затова се казва да търсиш под вола теле. Щото той няма атрибутите, с което се правят телетата.

Не бива така. Писателите са отговорни за възпитанието на тоя народ, имат и образователна мисия, особено към младите хора.

Премиерът Герджиков вика: „Парирахме опита за намеса на Турция. Попълването на декларациите на кирилица бе правилно решение… Какви български граждани са, ако не са изпълнили задължението си да научат български. Много моля, научете езика си и тогава гласувайте."

Напълно сме съгласен. Да прощават правозащитниците, на които по принцип симпатизираме, освен в случаите, когато отиват толкова далече, че искрено се страхуваме, че ще се загубят и няма да намерят обратния път, но тая работа взе да става баят вече. 33 г. са минали от времето на „Голямата екскурзия“, много от бежанците вече не са между живите, имат деца и внуци, родени и възпитани в Турция, които сега идват тук и искат да гласуват и да определят съдбата ни. Докога! До 100 години ли ще ги водим български граждани? А може и до повече. В Закон за българското гражданство, Чл. 8, пише: „Български гражданин по произход е всеки, на когото поне единият родител е български гражданин.“ И ще си предават щафетата от бащи на синове, внуци, правнуци, пра-правнуци…

Време е да почнем да мислим по тоя въпрос. Щото като знам колко бързо мислим… На първо време можем да въведем строги изисквания за уседналост. Пък по-натам да помислим и за по-кардинални действия.

Сряда, 29 март

„Труд“ прави скомина на пенсиите. Съобщава им, че около 20 пенсионери сред новите депутати – 10 от БСП, 6 от ГЕРБ, един патриот, един резняк и 1 марешки – щели да получават по 7000 лв.: 3 210 лв. заплата, около 1000 лв. за прослужени години, 2000 лв. безотчетни и 450 лв. за участие в една комисия. Като се тури и максималната пенсия от 910 лв. и стават 7570 лв. Нека им е зле. Ще лъжат и мажат предизборно и следизборно…

Във Враца забранили на циганите да джиткат с каруците из града. И те заплашват да блокират булевардите. „Ще се наложи, викат, да крадем, ако ни забранят каруците.“
А, бе, не е точно така. Ще се наложи да носите на гръб краденото. Което е доста по-трудно – ходи, носи, меси…

Лошото е, че и Враца задминава София. Тука каруците си вървят из центъра като стой та гледай. И общината седи и гледа…

Стефан Апостолов, син на кмета на Симитли Апостол Апостолов, влиза в НС като депутат от ГЕРБ. Когато Методи Бачев съобщи, че Апостолов е содомизирал Борисов („Кметът на Симитли е е**л Бойко Борисов"), си помислихме, че тоя кмет не го чака нищо хубаво. Ама на, било му на късмет, та че и на цялото семейство. Апостолов, естествено, отрича. Но дали актът е консумиран, изобщо не е важно. Важното е, че му тръгна име. И хората си викат: „Брей, тоя е таковал най-големия!“ И си викат още: „Значи и синът му е от сой.“ И му дават рекордна преференция от 6637 гласа и го вкарват в НС от последното, 22-ро място, в листата на ГЕРБ за Благоевград. Няма друго обяснение. Преференциите са за бащата. Брилянтен пример как последните стават първи с едно просто действие…

Много ми са интересни тия, дето протестират срещу проектите на бизнесмена Радослав Йовков да застроява строи високи сгради и Копривщица. Цяла България е засрана, Копривщица ще я пазим! Що, бе, тия да не са нещо особени?! Егати реакционерите! Бенковски, като дошъл в Българско да вдига въстание, не отишъл в родната си Копривщица, а в Панагюрище. (Родно на д-р Филипов по бащина линия!)

Я, да се засере и Копривщица. Банско стана един модерен европейски курорт… Или щеше да стане. Не знам, не съм скиор, не ги разбирам тия работи…

Жени Марчева пита премиера Герджиков с колко пари живее. Вика: „Аз не живея, живее жена ми – тя живее, аз се трудя... Някъде около 2000 лева."

Истината казва, но със сериозен дискаунт. Вервам му, че той бачка, а жена му харчи. И дома сме така. Но за сумата не сме единодушен. Доста по-висока му е заплатата. Ако не събира за кола, значи плаща някъде алименти тайно от жена си. Те университетските преподаватели…

Четвъртък, 30 март

Според Би Ти Ви мераците на патриотите ескалирали. Вече искали седем министерства. Бедни ми, бедни Борисов, защо не загуби на 26 март?!

В интерес на истината, той опита, ама не можа. Нинова се оказа по-кадърна. И тя сега се хапе по гъза за дето изпусна тая глупост дето демокрацията ни била взела много. Тя и за доста други работи се изпусна.

„Стандарт“: „Немски спец помага на дами, които се изпускат.“ Д-р Анет Гаурудер-Бурмайстер от Берлин пристига в София и ще преглежда на 21 и 22 април пациентки с уринарна и анална инконтиненция. Казано просто, подмокрят се при кихане, кашляне, засмиване и т.н. Заинтересованите да потърсят из медиите, има телефон за записване. Прегледът струвал само 100 лв.

Като споменахме „Стандарт“. Колеги, внимавайте, бе! Турили сте подзаглавие на дописка: „Цацаров поиска уволнение за колега бракониер.“ Доста двусмислено, не е ли? Ще предизвикате некой катаклизъм! Борисов може да разлюби Пеевски и това няма да е добре. Но, ако Цацата го разлюби, ще бъде ужасно.

На изселниците, които дойдоха да подкрепят ДОСТ, им беше обещан безплатен транспорт. И верно ги докараха за без пари. Обаче поради това, че една част от тях не гласуваха правилно и Местан ще гледа парламента изпод опашката на Коня, от ДОСТ отказали да им платят обратния билет. Мисля, че така е честно. Да им плати ДПС. Така, де. Това не е ЕС да ти плаща да работиш срещу него! Пък може и да няма пари Местан. Примерно да е теглил кредит и да е разчитал на субсидията да го върне. Бойко и Цветанов как теглиха кредит за изборите през 2009 г. Или щяха да теглят, не си спомням вече…

На днешния ден през 1867 г. Русия продава на САЩ своята колония Аляска, с територия от 1.5 млн. кв. км. за $7.2 млн. (днешни пари $120 млн.) Направо подарък. Затова на тоя ден чукчите се събират на брега на океана и викат към американския бряг: „Американец скръндза! Американец скръндза! Купи Аляска, а за Чукотка се стисна!“

Но може и да не е късно още. Още малко като се развият алтернативните източници на енергия и казаците ще го издухат, заедно с арабеските. А на Чукотка какво друго да търсиш, освен нефт. И сняг, де. Казвал ли съм ви, че чукчите имали 33 различни думи за сняг?

В САЩ, на 85 г., е починал поетът Евгений Евтушенко. Не сме против, но защо в САЩ? Защо не в Москва, в Петербург, във Владивосток, ами в САЩ. Някак непатриотично. Изглежда, че Русия е една от тези страни, които можеш да обичаш само отдалече.

Петък, 31 март

Каракачанов вика: "Видя се, че формулата от 2014 г. не работи на 100%... Ако се стигне до обща програма за управление, смятам, че е необходимо ние да имаме своите министри."

Формулата от 2014 г. беше, напомням, патриотите да подкрепят без да управляват. Е, не безплатно, но те тогава не искаха много. На Каракачанчето му стигаше да го оставят да прибира парсата от новопроизведените български граждани. Валери се закачи за оградата с Турция и казват, че също захлебил. Но, както се казва, апетитът идва с яденето. Макар че в политиката е по-скоро обратно – яденето идва с политиката...

През 2014 г. и не можеше по друг начин. В НС имаше реформатори, все видни членове на ЕНП, от които се очакваше да преобразят страната с реформи. И от ЕНП не даваха да се издума за коалиция с национал-популистите. Но нещата се промениха. Реформаторите са исторически референтна тема. На сцената са само национал-популистите, икономическите популисти на Марешки и икономическите волунтаристи на Нинова. Да им на избора, така да се каже…

Ало, пенсиите! Хип-хоп изпълнителите от Ст. Загора Зипо и Слаш провели акцията с хаштаг #ДаВиПикамНаИнституциите! И верно го направили – пред парламента, пред Съдебната палата… Братя, за революции не ни бива вече, но в тази акция можем да се включим с лекота, не ли?!

Та какво исках да кажа? А, че за ЕНП далеч по-важно е да не загубят България. И били готови да преглътнат дори национал-популистите, в името на това тук да управлява тяхна партия. Симеон Дянков, който по някакви причини също е бил на сбирката в Малта, вика, че Борисов е получил позволението на ЕНП за коалиция с патриотите.

От „Епицентър“ на Малария Велева интригантстват, че било точно наобратно: „ЕНП с ултиматум към Борисов: никаква коалиция с патриотите!“ Евродесните смятали Каракачанов за „Българския Марин Льо Пен“, ако, че е мъж, което ние, естествено, не можем нито да потвърдим, нито да отречем. От ЕНП били особено очаровани от кадрите от границата, на които Валери Симеонов предлага на възрастна туркиня да ѝ носи чантата. Затова след срещата с Борисов тримата патриоти излезли като припикано мушкато.

По повод поредния некролог във Фейсбук написахме на дувара си: Моля ви, не публикувайте некролози на младежи на 50 и 60 г. Създават ми усещане, че закъснявам за някъде… Имам фобия от закъснения. Никога не съм закъснявал за среща. Напротив, винаги отивам по-рано. И това е притеснителното...

Повечето хора разбраха, че се шегувам. Но не бяха малко и тия, дето взеха поста ми на сериозно и се хвърлиха да ме спасяват. Едни ми предложиха да се изповядам, щяло да ми олекне, други да изговоря фобията си, пред тях естествено… Но най-много бяха тия, дето смятат, че с госпожата с косата не бива да се ебаваме. Защо да не бива? Какво може да ми направи? Да ме вземе? Да ѝ е честито! Обаче като си помисля какво може животът да ми направи, ми се изправя косата. Животът може да те върти с години като гащи в центруфуга и когато дойде смъртта, от теб да не е останало нищо за вземане. Затова запомнете какво ви казва докторът: с живота не трябва да се ебаваме, не със смъртта. Към живота трябва да се отнасяме максимално сериозно.

И тъй и тъй сме във Фейса. Николай Слатински написа: „Четенето на списъка на новите депутати ми припомни мисъл на Чърчил за демокрацията, че ако все още сте убедени поддръжници на представителната демокрация, то поговорете само 5 минути с един редови избирател...“

Какво съвпадение. И ние, разглеждайки депутатите на ГЕРБ, се сетехме за Чърчил. Ама една друга мисъл: „Политиката е като войната. Понякога може да се използва и отровен газ…“

Не е лоша идея, какво ще кажете?

„Сега“ проследява странната метаморфоза на шефката на КЗК Юлия Ненкова по въпроса за картела на горивата: През октомври 2016 г. казала: "Картел има. Имаме безспорни доказателства." През януари 2017 г. повторила: "КЗК има доказателства за наличието на картел на горивата, но процедурни спънки бавят произнасянето по казуса…" А в официалното решение на КЗК от 28 март т. г. е записано: "Не са установени достатъчно доказателства, които да установяват, че анализираните практики се дължат на непазарни фактори, които имат антиконкурентна цел или резултат."

Това, което виждаме с очите си, не било картел, а най-обикновен „ценови паралелизъм“, който се срещал навсякъде из Европа. Българският пазар на автомобилни горива бил даже извънредно конкурентен и транспарентен.

Но за всеки случай КЗК забранила на проверяваните фирми занапред да обменят информация за цени и пазарни дялове.
Занапред. А заназад?

Не мисля, че забраната ще сработи. Сигурен съм, че ще намерят някой изсъхнал дънер, некоя хралупа, в парка и там ще си оставят тайните послания. Без да се виждат и без да разговарят.

Айде, чао! Утре е 1-ви април. А дано е по-различен от днес. Да се не надяваш…

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12139

8

iliyapopov

07.04 2017 в 21:25

Докторе, не си прав за големите бели птици - аз съм виждал патки да летят! Не съм съгласен и с мнението ти за Лукарски - имам приятел, който работи в неговото министерство, който твърди, че Лукарски и екипът му са в пъти по-компетентни от сегашните - "тези от къде са ги взели, за нищо не стават, а министърът (на мястото на Лукарски)първото нещо, което поискал е да му сменят телевизора в кабинета с 43 инчов"!

7128

7

Лиско

05.04 2017 в 07:28

Докторе,признаваш си че критиката ти се удава, ама пропусна да заявиш изключение за самокритиката. Щото се позиционираш като десен, вайкаше се, че не можеш да гласуваш и за трите автентично десни парти едновременно, та да не обидиш някоя, а за резила им на тези избори(резултат от резила им в упрявлението),не казваш нищо. Тоя се осрал, оня също, някои и се опишквали, а големите опикльовци и посерковци в психодясното ги пропусна. То и кучето критикува лаейки, ама ако го храниш си трае. Щото ако е и верно , че лапате заедно трендове от Сорос, няма как да се лаете взаимно.

12086

6

КПЧКм, ура! Измислих решението за твоя проблем, драгий наш д-ре! К'во нещо е братското сътрудничество между Селячеството (САРБ) и твоите дисиденти: няма нужда от глупави ПеПе-та, щом не щеш П (Политик) а знаем колко си добър като К (Критик), тогава се организирай като КПЧКм - но не смей да дезертираш, ей! Следващата стъпка ще бъде като академически деятел да провъзгласиш поредната българистанска академия БАНКИ (Б.Акаде.Наук.КРИТИКИТЕ и Изкуственостите) и да ме поканиш - само малко бих се назландисвал. Мерсиме.

77927

5

El Commandante

04.04 2017 в 08:15

"Всъщност, големите бели птици не летят."

Това е орнитологически неверен факт.

Лебеди?Чапли?

12086

4

Аха, кацна ли: все повтарях, че заглавието за ПЧКм не бива да става ППЧКм така както милата БКП нямаше никакви излишни ПеПета. То си е Партия, а дали е Политическа или Бриджорска, или Покер - ша видим. "...обаждат разни хора и питат кога ще направим ПП „Четвърти километър“. Да, де, ама ние сме реалист човек и знаем, че имаме способностите на критик, не на политик. Много сме добър в намирането на кусури..." АМИ ЗАПОВЯДАЙТЕ В САРБ Селянки за Американско Разв. на БГто. Избори ша печелим 'сЕкакви! Ура!

8981

3

Григор

03.04 2017 в 17:09

Поздравления за автора. Съгласен съм с него. Но не с всичко. Смятам, че разумен човек не трябва да търси теле и под бик. Освен, ако не очаква орална педофилия. А иначе се надявам този път да запомня за Пировата победа.

42249

1

Denis Rizanov

03.04 2017 в 14:02

Хип-хоп изпълнителите от Ст. Загора Зипо и Слаш провели акцията с хаштаг #ДаВиПикамНаИнституциите!

Особена еманация на простотията. Вдигнали се некакви неуки селяндурчета да дойдат до големия град и да се изпикаят на жълтите павета пред парламента. Не се виждат само пластмасовите бирьонки по 2лт около тях.
Имам дежа вю.