Из делниците на един луд (13-17 март)

Тони Филипов, д-р 20 март 2017 в 12:29 32806 1

Понеделник, 13 март

Видният гербер Димитър Главчев вика: „Бойко Борисов никога не е участвал в задкулисни машинации, никога!“ А ехото отговорило: кога… кога… кой, кой…

Айде да идва Нинова и да почваме начисто. От Борисов ми се драйфа вече. Опознахме го по-добре, отколкото ни се щеше. От 2002 г. сме го задъвкал и вече нямаме какво да кажем. Щото един политик може да повтаря простотиите по пет пъти и по десет, но анализаторът не може да повтаря коментарите. И колкото по-добре го е казал първия път, толкова по-зле. Хората запомнят и като рече да го каже втори път, почват да мрънкят – тоя взе да се повтаря. И се получава така, че за една и съща простотия на Борисов ние трябва да измисляме по десет различни коментара. Ей, ама ние не сме машина бе!

Чета по медиите, че МОН щял да похарчи 25 млн. лв., за да обучава 10 хил. неграмотни или слабо грамотни лица над 16 г. по проект "Нов шанс за успех" на ОП "Наука и образование". Сметката показва, че да се научи един циганин да чете ще струва 2500 лв. Не ми е жал, стига да се научи. Ама сме скептичен, щото си спомняме как през 2012 г. по тази програма в Дупница повечето от учениците не успяха да научат цялата азбука. Медиите писаха, че усвоили средно по 20 букви. Сега не знам дали им плащат, но тогава на учениците плащаха по 4 лв. на ден. И ние изчислихме, че ни излиза по 65 лв. на буква само от надника им. Ама то не е само той. Ами учебни помагала и пособия, обучение по андрагогия на стотиците даскали, хонорари на екипа (в който освен преподавателите влиза директорът на училището и счетоводител), пътни за учениците (до 50% от тях могат да са от друго населено място), пари за отопление, осветление… 

И с какво ще се промени животът на един циганин, ако научи 20 букви? Щото той ще си остане само с тях. В изискванията, които МОН поставя пред желаещите да се ограмотят, четем: „Да не са участвали в обучение за ограмотяване по проекти и програми, финансирани от ОП „Развитие на човешките ресурси“, ФАР, държавния бюджет или от какъвто и да било друг публичен източник.” И къде ще научат останалите букви? Но най ме изуми друго изискване. От една страна право да се запишат имат само хора, които „не са посещавали училище или да са завършили само първи, втори или трети клас”. Обаче, от друга страна, за да бъдат приети, те трябва да „са заявили писмено своето желание за включване в обучение по проекта (заявление по образец)”. Ей, ама те нали не могат да пишат, бе! Как ще заявят писмено?!

Вторник, 14 март

Днес е денят на числото Пи. На тоя ден почитатели се събират да възхваляват съвършенство на туй число и да се състезават кой ще възпроизведе най-дълга поредица от цифри след запетайката. Отделни учени са стигнали до трилиони знаци и пак му се не види краят...

Ало, пенсиите, нали знаете как се получава числото Пи? Като разделите пенсията на дните в месеца и се получава 3,14… на ден.

Много отдавна сме го написал: „Става все по-наложително ние, българите, да го турим туй число на знамето, на бялата секция с черни букви. Щото именно числото Пи е в основата на кръга, а няма друг народ, който 18 г. да се върти в кръг като улав, не ли?“

Да! Десет години по-късно пак казваме да! И, ако сме жив след 20 години да го напишем пак, няма да е останал нито един българин, която да не се съгласи.

„Труд“ определено взе страната на Елена Йончева в скандала ѝ с Борисов. В днешния брой колегата Спахийски майсторски е иронизирал бившия премиер. Което е доста странно за вестника на Петьо Блъсков, който иначе е на Делян Пеефски. Явно Блъсков и Йончева са си близки. Не знам как са си близки точно. Знам по принцип как Блъсков е бил близък с други известни жени. Когато работиш в една редакция, виждаш и научаваш най-различни работи, които не са ти работа. Например имаш нужда от консултация с началника. Чукаш му на вратата – заключено. След малко излиза известната жена. Какъв е изводът? Напразно чукаш, няма да ти отвори. Но повтарям, че за Йончева нито знам, нито нещо подозирам. Учуден съм, че Блъсков за пръв път прави сечено на Борисов. Но то може и да е съвпадение. Просто палачинката вече да е почнала да се обръща. Кой не знае, че падналият няма приятели… журналисти?!

Пък премиерът Герджиков уволни медийния си съветник Иван Гарелов, задето не запази еквидистантност по отношение на участниците в скандала и зае страна, вероятно погрешната. Борисов сезирал Герджиков с SMS и на Гарелов му се наложило да попита накъде е вратата. Герджиков вика: „Няма значение дали Борисов ми е пратил SMS.“

Няма, но помага…

В живота винаги така става: Двама се карат, третият… го отнася. Дето се вика, ня там.

Сряда, 15 март

На 9 юли 1885 г. Захари Стоянов пише в пловдивския вестник „Борба”: „Да живей зетьо-шурьо-баджанакизмът! Той ще да принесе спасителни плодове на страната.“

И принесе, много принесе. Превърна се в основен принцип на партийното и държавното строителство у нас. След изключителните в това отношение успехи на ранната „Атака“, сега партията на Марешки „Воля“ е на път да вземе палмата на първенството. Там така са се навързали по роднински, че ти трябва цяла родословна гора, за да ги разплетеш. Всякакви връзки роднински. Само тъщи няма. Да мрат гадините, политически непредставени!

Начело на листите на „Воля“ в Бургас и Сливен е Гергана Стефанова, която ръководи аптечния бизнес на Марешки в Бургаски регион. Мъж ѝ е втори в листата в Благоевград и Кърджали. Баща ѝ води в Ямбол и Хасково, майка ѝ е втора във Враца, сестра ѝ е втора в Добрич, а мъжът на сестра ѝ - втори в 25-и МИР в София. Пък близкият сподвижник на Марешки Пламен Христов оглавява листата в Ловеч и в софийския 24-ти МИР. Жена му е водач в Плевен, а тъст му – във В. Търново.

В 23-и МИР-София и в София-област водач е лелята на Марешки. Втора е любовницата му Боряна Георгиева, на 25 г. И т.н. и т.н.

Младата жена, обича на казва д-р Филипов, укрепва физиката на мъжа и му съсипва психиката. Дано случаят не е такъв, че на Марешки може да му се наложи държава да управлява…


Първа частна партия. Тя всяка партия е малко или повече частна, но тая е изцяло.

Този подход е доста глупав, защото стеснява електоралната база. Правилното е да се взема по един от семейство. Така се дава място на един, а се получават 5-10 гласа. Като вкараш цялото семейство, не остава кой да гласува за тях.

Освен това от „Мошеникът“ на Стивън Канел съм запомнил, че лошото на това да се прави бизнес с роднини е, че всички те смятат, че им се полага някакво специално семейно намаление.

ДПС публикува на сайта си "Политическо послание на д-р Ахмед Доган". В присъщия му висок наратив, изпъстрен със заедност, тематизация, процесинг, опредметяване на съзнанието, поливариантно моделиране, архетипната памет, таргети и т.н., агата пледира за „обединителен патриотизъм“, насочен към външния враг в лицето на Турция: „В конкретния случай на всеки би трябвало да му е ясно, че натискът, рекетът, принудата и заплахите целят възстановяване и „демократично“ легитимиране на неоосманизма. Играта е ва банк!!! За мен няма да е изненада ако има трансфер на конфликтност и конфронтация на Балканите и в Европа. Защото на 16.04.2017 в съседна Турция имат референдум за преобразуване на Кемалистка Република Турция в Султанат. Безумие. Но е факт... Всеки от нас трябва да се определи, като направи своя вътрешен избор. Всеки от нас трябва да преживее своя исторически катарзис. Иначе за състоянието „разкрачен стоеж“ се плаща много висока екзистенциална цена, и то поколения наред...“

Като става дума за неоосманизма, та се сещам, че когато през ноември 2015 г. в БАН представиха книгата на Ахмет Давутоглу „Стратегическа дълбочина“, присъстваше и председателят на ДПС Лютви Местан. И не чухме тогава почетният председател Ахмед Доган да има нещо против.

Но то нямаше и как. Официална Анкара беше на път да коригира отношението си към ДПС. Преди парламентарните избори у нас през 2014 г. вицепремиерът Бюлент Арънч се беше срещнал в Бурса с лидерите на изселническите организации и ги беше призовал да подкрепят ДПС с думите: „ДПС е наша братска партия, трябва да я подкрепим. Турция заложи на друга партия, но направихме грешка…” Предстоеше Ердоган да се кандидатира за президент и гласовете на българските изселници му трябваха.

И още един щрих към портрета, както би казал поетът... Лидерът на ДОСТ Лютви Местан сведе до нашето знание едно писмо, с което Ахмед Доган го изпратил на Четвъртия конгрес на партията на Ердоган през 2012 г. В документа, написан на турски език, Доган заявява, че ДПС е част от турската общност, а Турция е родината майка.

Доган патриот?! Индобългарите имат поговорка, че някои лъжи са по-правдоподобни от истината. Но тази определено не е от тях.

Следва на стр. 2

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8869

1

flatko

21.03 2017 в 00:01

Браво, докторе! Само за последния параграф не си прав. На много хора след изборите ще им стане по-добре. Защото ако БСП спечели, ще емигрират. Където и да емигрират, все ще е по-добре.