Из делниците на един луд (1-5 февруари)

Тони Филипов, д-р 08 февруари 2016 в 12:40 18223 13

Понеделник, 1 февруари

Миков обижда президента на комунист. Плевнелиев се превъзбуди по повод Деня за почит към жертвите на комунистическия режим: „У нас не бе извършена смяна на елитите. Същите стари лица, свързани с КП и нейните безскрупулни служби за сигурност продължават опитите си да доминират нашето общество".

Та Миков му прави бележка, че няма право да се прави на „не при чем”. Щото произхождал от семейство на комунистически ръководители и сам той е бил активист. И няма как да се разграничава от собственото си минало.
Да, бе! Хиляди се разграничиха, само той няма как! Що тоя двоен стандарт?!

Плевнелиев може и да няма право, но е прав! Комуно-чорбаджиите ни управляват! „Комунизмът си отива, спете спокойно деца!” И ние спахме...

Както и да е. Сложни работи са това и нема да ги изчерпим с няколко приказки. Всъщност, те не бяха толкова сложни. Народът е рекъл: От прасе мас и от комунист власт се вземат само с дране. Та може би, ако ги бяхме драли… Ама как да ги дерем, като и на нас сърповете и чуковете още са ни в главите, както обича да казва д-р Филипов…

Фактор.бг цитира какво казал амбасадорът на Френската република по повод доклада на ЕК: „Репутацията на Висшия съдебен съвет е много ниска след опрасването на Соня Найденова.”

Българският на Н. Пр. дьо Кабан може и да не прави разлика между опрасване и опраскване, ама журналистите са длъжни. Още повече, че Соня Найденова е една слабичка, по никой начин няма вид на спрасна. Други са тия, дето изглеждат, гаче всеки момент ще се опрасят.

Като стана дума. От Стара Загора тръгва епидемията от грип. Ей къде е, по магистралата, по магистралата и за два часа е в София. Пазете премиера и Шиши! Особено застрашени от върлуващия щам били хората между 15 и 30 г., бременните и хората с наднормено тегло. Всъщност, за Пеефски може и да не сме прав. Той май навърши 30 г.
Между другото, често се упрекваме, че имаме склонност към изгледизъм. Но оня ден четем в “Шпигел” статия под заглавие “Българският политик Пеевски: айсберг на корупцията”.

Авторът Франк Щир, чета, бил „един от най-опитните германски журналисти и познавач на процесите у нас”. Та този опитен журналист пише за Пеефски: „Тежкият двуметров мъж изобщо не отговаря на съвременните идеали за красота.”

Е добре, това не е ли чист изгледизъм? Разбира се, не е казал като някои други, че изглежда като правен в час по трудово, но по същество не е много различно. Само е по-евфемистично. И ние можехме да кажем, че е Рубенсов тип. Но читателите на „Телеграф” нямаше да ни разберат.

Да не ме възприемете погрешно в горния контекст, но ще ви съобщя, че премиерът Борисов станал дядо. Родил се Бойко Втори. Което прави обръщението Бате Бойко неточно. Вече е Дедо Бойко.

Пише ни читател от Варна, че бензиностанция на OMV свалила цената на дизела даже под тази на Марешки. Аптекарят го продавал на 1.48, а OMV на 1.47. Което може да изглежда и като следствие от конкуренцията, но, според нас, е началото на дъмпинг. Големите ще се опитат да удушат Марешки като продават на загуба. Обаче евала на Варна! „На бензиностанцията на OMV, пише ovarna.bg, няма опашки, за разлика от колоната автомобили пред безиностанцията на Марешки. Това показва, че варненци няма да го оставят сам в борбата му с картела на горивата.”

Каквото щат да разправят, не е толкова трудно да направим гражданско общество. Стига да намерим граждани.

Пък друг читател подкрепя с цифри тезата ни, че ЛУКовете от години крият печалбата. За последните 7 г. "Лукойл Нефтохим" АД бил отчел приходи от над 46 млрд. лв. И нито стотинка печалба! Дистрибуторската компания "Лукойл България" ЕООД отчела приходи от над 25 млрд. лв. и декларирала само 11 млн. за 2009 и 2010 г. От тогава – нанай!Доставчикът ЛУКойл – България ЕООД за същия период е отчел приходи от над 1.8 млрд. лв. и печалба от мизерните 40-50 хил. лв. Но от 2013 г. и той минал на чиста загуба. Даже от зеления ток губели!

Изключителни некадърници! Тия и с оръжие да се захванат, и наркотици, все ще са на загуба.

Господин премиер! Дедо Бойко! Лъжат те, ако не знаеш. Пък ако знаеш…

Пеефски се хвали, че бил разпитван. "Днес за пореден път бях разпитван от прокуратурата. Този път във връзка с твърденията на Ченалова, че съм имал "пряко влияние върху случващото се в съдебната система". Нямам нищо общо с подобни свободни съчинения, поради което и не намирам смисъл да коментирам същите.”

„Да коментирам същите…” Същи милиционер! Отивам да пусна една вода и да пия една такава.

Разпитван бил за пореден път?! Вероятно и първият път може да се смята за пореден – първи пореден път. Но тогава не трябва да е последен.

Пък приятелите на Пеефски от „Капитал” направили фотокомикс: "Отивам да купя Майчин дом и Централни гробища"!
Да ги купи, бе, нас какво ни бризга Майчин дом?! Отдавна сме извън фертилитет. Така, де, да не сме Сидеров да раждаме във възраст, когато трябва да дундуркаме внуци?! И гробищата не са наш проблем. Да му мислят опечалените! Притеснява ни, че ще купи и Фейсбук и ще ни запуши и там. А видяхте каква сила е ФБ. Един сигнал само че ни отнемат робството и водата завря в радиатора. А като го купи Пеефски, ще почне да ни цензурира. Казах ли ви, че щял да го прекръсти на Фесбук? Казах ви, да.

Обаче много се е разчуло вече за връзките на Борисов с Пеевски. Чак до Лондон е стигнало. И хората питат, а премиерът хъка-мъка…

Вторник, 2 февруари

Кандидатурата на Кунева забуксува в РБ и Борисов побърза да я приеме и внесе за гласуване в НС. Така вече не РБ ще решава, а цялото НС. Явно и той я желае, не само тя.

Междувременно и зам.-министър Кастрева, която отговаряше за учебните програми, е подала оставка. Което значи, че вероятно и Робинзон Крузо ще отпадне от списъка на изучаваните автори.

Гражданският съвет (ГС) на РБ се събрал снощи и решил, че не одобрява кандидатурата на Кунева. И от партията на госпожата ги попитаха какви са, та се обаждат, дето не им е работа. Не било в техните правомощия да номинират министри, това си било работа на Изпълнителният съвет на Блока. Освен това мандатът на ГС бил изтекъл и вече бил нелегитимен. И освен това на срещата не били поканени всички членове. С една дума ГС е бил веднъж некомпетентен и два пъти нелегитимен.

Ало, господа от ГС! То стана като с пенсията, дето хранела гълъбчето, бе! Хранела го и си говорела: „Птичките са като политиците. Докато са на земята се задоволяват с трохи. Но като хвръкнат ти се изсират на главата.”

Така постъпи и Кунева, нема какво да се лъжем. А как се гордееше с ГС, когато беше още на трохи...

В петък колегата Петьо Цеков ще напише в „Сега”: „Тайната сила на куневизма не е кодирана в "стремеж към постове", а в самия процес на номиниране. Има такъв тип хора - ако ги пропуснат в тълпата, те ще си помислят, че са отхвърлени от обществото.”

И ние сме забелязали. Има хора, дето се чувстват пренебрегнати, ако ги отмине грип, или друга епидемия.

Колегата е прав, че можем вече да си вземем довиждане с политика Кунева. Кариерата ѝ приключва. На Маргарет Тачър кариерата ѝ започва в образованието, на Кунева там свършва. Това е единствената малка разлика между тях. Иначе големи има много…

Да не си помислите, че ние я сравняваме с Тачър! Сакън! Никога не би ни хрумнало. Но на нея ѝ хрумна.

Баронеса Пръмова. Снимка Иван Червенков

Обикаляла партиите като цветарка, за да събере подкрепа. На срещата с АБВ Параванките рекли, че няма капацитет за образователен министър. Тя, естествено, не се съгласила и дала пример с Татчър, която също е била образователен министър. Те обаче и обяснили, че тя не е и няма опасност да стане някога премиер, като Тачър. Обяснили ѝ го почти със същите думи, с които навремето Луджев го беше обяснил на Сашо Томов: „В близките сто години няма план, в който ти да станеш премиер.” Но ако Кунева сериозно е решила да се прави на баронеса Тачър, в МОН трябва да са силно обезпокоени. Баронесата така орязала бюджета на образованието че чак на дечицата млякото спряла. И думите на проф. Танев, казани при представянето ѝ, придобиват заплашителен смисъл: "На всички колеги, благодаря. И предполагам, че тепърва ще разберат колко съм бил мил с тях.” Като гризнат дръвцето, ще разберат.

Ама и Тодор е голяма маймуна. Гледах по снимките как й целува ръка. Същата ръка, дето му издърпа портфейла. Явно така правят добре възпитаните хора, интелигентите второ поколение. Ние, дето сме само първо поколение, ако изобщо сме, де, не правим така. Ние сме по-първични – око за око, зъб за чене… С такива лиготии само се легитимират подлеците и предателите.

Само не разбрах това, дето я нарече едно от "най-добрите интелектуални бижута на нацията" сериозно ли го каза, или я избъзика. Тя го прие за сериозно, даже благодари. Но ние го знаем Тодор не от вчера. Чувството му за хумор е малко особено… Даже не малко.

Казват, че най-лошо било да се сбиеш с травестит - мъжка сила и женска злоба. Обаче мисля, че има и по-страшно - пренебрегната жена. Чета интервю на Капка. Направила е Сидеров на нищо подобно. Атака се била разделила на две: при Волен останали нискочели безгръбначни, които играели казачок под чужда нагайка, което било пошлост и държавна измяна. Втората група, автентичната и прогресивната, се предвождала от нея и сина й.

Сиромашката! Каква ли скомина е да гледаш как Деничка харчи неосчетоводените рубли?!

И накрая ги праща да работят по разпределение: „Той е завършил семинария и би следвало да стане поп, а Деница има диплома на машинист на влак. Да работят това, което са завършили.”

Пак казвам, да пази господ от пренебрегната жена.

Сряда, 3 февруари

Из Фейсбук пак размятат една стара статия, в която се разказва как през 1985 г., когато Кунева се омъжила, Дража Вълчева ѝ подарила огромен килим, двама души едва го носели. Злобни реформатори, гостували в дома ѝ, твърдели, че килимът и днес краси хола на госпожата.

Имахме един колега в Университета. Майка му беше член на ЦК. И, като завършихме, му дадоха апартамент в блок на ЦК. И той ходеше и се вайкаше: „Знаете ли как се застила седем метра хол с персийски килим?!” (Пардон, седем метра беше килимът, не холът!) Пък ние му викаме: Ами що не си вземеш панагюрски, десет пъти по-евтин е!

В интерес на истината впоследствие някои от синовете и дъщерите на висшите другари се развиха до истински демократи. А наша милост, дето си разполагаше първата и втората младост на 30 квадрата, които освен това делеше с тъщата, си остана турчин дома и авторитар в обществените отношения. За истинската демокрация е нужна площ, жилищна площ.

И като са се хванали за това „червена кукувица”… То почна май от Костов, както и много други гадости. Той каза през 2012 г., че Кунева била „поредната червена кукувица, която се опитва да снесе яйце в синьото гнездо". Но не е правилно Кунева да се сравнява с кукувица. Кукувицата верно снася в чуждите гнезда, ама все пак снася. Не ли?
Класацията за икономическа свобода на фондация "Херитидж" и "Уолстрийт джърнъл" ни нарежда на 60-о място от 186 изследвани държави. За последната година сме паднали с 5 места и вече сме след Албания и Македония. Причините са най-вече в корупцията, съдебната система, неадекватната администрация.

Пет места надолу не е Бог знае какво. Не би трябвало да се отрази на стабилността.

Пък в третия доклад на органа за борба с корупцията на Съвета на Европа (GRECO), чудя се тази дреболия дали изобщо да я споменавам, се казва, че България е още много далече от прозрачността при финансирането на партиите. Законите били калпави, санкции – мижави. Партиите, пишат анализаторите, все още могат да се използват като инструменти за пране на пари.

Не, бе, не могат! Използват се!

Кабинетът одобри законодателна програма за първото полугодие. Планувани са 73 законопроекта. Главно в сферата на правосъдието, за да покаже кабинетът волята си да прави съдебна реформа.

Браво! Ние не сме от дребнавите, дето ще седнат да питат за качеството! Незабравимият Владимир Илич още през 1923 г. каза: „Лучше меньше, да лучше”, но това не важи за законите. При тях важното е да се приемат, после винаги могат да се поправят. Само тия дни се приеха промени в два закона, които налагат нови спешни промени. Например в ЗОП депутатите от мнозинството въведоха т.нар. "спешни поръчки". Като имате предвид, че у нас всички поръчки са спешни, възложителите ще могат да наемат който си искат и на каквато цена си искат. Узакониха се и анексите към договорите.

Изпълнителят има право на до 10% за доставки и до 15% за строителство повече от договореното. Така искала Европа. Даже Дончев се изсили, че новият ЗОП бил едва ли не превод на европейското законодателство. Може. Освен, ако не може…

Мнозинството отхвърли предложените от социалистите промени в НК, според които подправянето на избирателните протоколи трябва да се наказва със затвор до 8 г. Червените твърдят, че на последните избори 90% от протоколите били преправени. Но когато си на власт подправянето не е престъпление. Става престъпление само когато си в опозиция. Ама нищо, той господ си знае работата и винаги прави така, че твоите камъни по твоята глава да падат.

Но нека не сме толкова черногледи. Има и положителни неща. С промените в Закона за държавния служител на чиновниците ще се забрани да бъдат груби с гражданите. Само да влезе в сила! Набройкал съм няколко госпожи… Една в НАП, една в общината. Ще им разгоня фамилията на тия кучки!

Оня ден написах по някакъв повод в търсачката за снимки на Гуглето ВСС. И знаете ли какво ми показа на първо място? Една снайперска пушка – Винтовка снайперская специальная (ВСС).

Девет милиметрова. Шестотин куршума в минута. Честно, не ви лъжа. Напишете ВСС и ще видите. Явно много се търси тоя снайпер, за да излиза даже и преди нашето ВСС.

Четвъртък, 4 февруари

Готово. Кунева министър. Движение България на гражданите превзе просветата. В МОН сега масово рецитирали поемата на Некрасов "Поэт и гражданин": „Поэтом можешь ты не бить, но гражданина быть обязан!”

Кунева вика: "Ако става въпрос за власт, аз по-вицепремиер от това, което съм в момента, няма как да стана в МОН.”

А, ако не става въпрос за власт, става въпрос за пари, не ли! Шерше ла мангизите, както биха казали французите. А мангизите са много.

Задали са се едни 1.37 млрд., които ще трябва да се усвояват до 2020 г. Там има такива апетитни работи, дето не сте ги и сънували. Това, което наложи спешно да се изфъчка професорът, са едни 350 млн., за които МОН трябва да обяви процедурата за изграждане на 4 центъра за върхови постижения с бюджет от 200 млн. лв. и други 8 центъра за компетентност с бюджет от 150 млн. лв. Честито на гражданите от Плевен! (Обърнете внимание – от Плевен, а не на Плевен!) Поне два центъра ще им се паднат.

Седя и се чудя на кого да дам палмата на първенството. На Цвета Караянева, или на Анна Баракова. И двете се изказаха по начин, който трябва да бъде отличен и запомнен. Баракова: „Предполагам, че Кунева няма да работи сама като образователен министър, а в екип. От снимки и публикации виждам, че ще работи с Даниел Вълчев. Това означава, че ще работи със сигурни ръце, тъй като той е допринесъл много за българското образование относно формирането на разпределения и проектообразуване… Те биха били едно добро участие и добър комплекс…"

Разбирате ли? Казва ги тия работи и не получава комплекс! Ние получаваме, тя не!

Питат Караянчева какво мисли за бъдещия десен проект на Радан. Вика: "Радан Кънев, ако има атрибути, да ни победи на избори, а не да говори глупости по медиите…”

Ако ставаше с атрибути, Радан има. Даже в един особено любознателен сайт ги бяха изнамерили и ги показаха.
Вероятно Караянчева иска да каже топки, но понеже не е рогач като Дончева например, се изразява по-деликатно. Но може и да не сме прав. Може да има предвид атрибутивната теория на Фриц Хайдер. И дано да е това, защото иначе излиза, че гледат на симпатизантите и членовете си като на атрибути.

Румънският парламент гласува закон, с който 19 ноември става Ден на мъжа. Съобщавам го, понеже Борисов попита оня ден в Лондон в какво ни изпреварват румънците. Ето в какво!

Тук бих могъл да добавя, че румънският Цацаров подал оставка. Изобличили го, че използвал полицейски кортеж, на какъвто нямал право. Но не съм сигурен дали това показва, че ни изпреварват. Във всеки случай тези 3-4 месеца, които даде Борисов на румънците преди да ги стигнем и преварим, изтекоха. Разбира се, не е проблем да им удължим срока…

Петък, 5 февруари

Маргарита Попова вика, че иска да види на президентския пост просветен лидер, човек, който няма корпоративни интереси.

Явно настоящият е непросветен и корпоративно интегриран. Но най-големият му грях, както се подразбира, бил, че не си уважава вицето: „Президентите трябва да се научат да бъдат кавалери и да уважават повече своите вицепрезиденти. Досега не съм видяла това в нито една президентска двойка, включително и в нашия мандат.”

От Чичо Шарл знам, че един мъж трябва да се държи с всички жени като с дами. Докато те самите не пожелаеха обратното. Имам чувство, че Маргото отдавна го е пожелала. Освен, дето Росен бил непросветен, вика, че в президентството господствала посредствеността. И, ако не греша, я назовава и по име. На правосъдната министърка Захариева, о.з. главен секретар на Плевнелиев, щяло да ѝ трябва много време, „за да разбере какъв е точно случаят.” Демек тъпа и задръстена. Е, да, обаче пък, освен на президента е предана и на премиера. Според някои дори на него повече. Така погледнато известна тъпост се явява предусловие, не ли?

Като стана дума. Държавната глава в момента обикаля Южна Америка. Някой може да каже, че файдата от тази обиколка е съмнителна. Но ние ще ви кажем, че изобщо не е съмнителна. Напълно ясно е, че това е чиста проба туризъм. В Аржентина например се срещнал с ръководството на ФК "Бока Хуниорс" и направил демонстрация на футболните си умения на „Естадио Алберто Х. Армандо“.

„Сбылась мечта идиота!” Вот я и футболист…

Домакините го представили на сайта си като страстен политически запалянко, извинете, футболен, и приятел на Стоичков. Та да не се чудят аржентинците що се прави на маймуна. Покрай Стоичков, като кажеш някъде по света, че си българин и на хората веднага им става ясно, че силата ти е в краката, не в главата.

Може би пък за някои работи и да е права Попова.

Ахмед Юсеин, член на ДПС от 1990 г., депутат в три парламента, напуснал движението с обръщение във Фейсбук. Не бил съгласен с русофилския завой на агата. И с други работи не бил съгласен: "Не е ясно кой е ръководител на партията. Нейният основател или "многообичаният" в България, Европа и САЩ Пеевски?"

По-интересно обаче е друго признание на Юсеин: „Членовете на парламентарната група на ДПС са шампиони по корупция и това може да се види от сметките им в КТБ, в български и швейцарски банки.“

Не е новина, но за пръв пореден път човек от ДПС го съобщава.

Ало, пенсиите! Пак сме прецакани. До 2050 г. хората щели да станат безсмъртни. За съжаление не мога да ви гарантирам, че ще издаяните до тогава. Обаче пък мога да ви успокоя, че и политиците ще станат безсмъртни. Представяте ли си Борисов и Цецерон вечни?! При тази опозиция, която също ще стане вечна, ще тревожат епохи с безпочвените си амбиции да управляват. Доброволно се отказвам от безсмъртието. Дето рекло Айшето, приканена към сублингвално изпълнение, мерси, казваме на такова безсмъртие!

Щях да забравя да ви се похваля. Създадена е група във Фейсбук – „Приятели, които харесват Тони Филипов”. Вече са се записали трима души, с мен четирима.

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!