Журналисти на БНР отново на протест срещу съкращаване на хонорарите

OFFNews 11 май 2015 в 09:33 7684 10

Снимка Александра Маркарян

Журналисти от Българското национално радио отново излязоха пред сградата на радиото. Те протестират в знак на несъгласие с предвидените съкращения и съкращаване на хонорарите им. Промяната се налага заради приетото със закона за държавния бюджет в края на миналата година 10-процентно съкращаване на средстата за издръжка на персонал.

Допълнителните възнаграждения на журналистите намаляват с около 40 на сто. Хонорарите им са орязани почти наполовина и в момента са средно 150-200 лева, както и средствата от т.нар. допълнително материално стимулиране, което получават на тримесечие и се формира от незаетите щатове, от реклами и пр.

Журналистите недоволстват и от това, че при орязването на възнагражденията им не е взето предвид кой в коя редакция на радиото работи, а всички са поставени под един знаменател - независимо дали са репортери в новините, водещи на предавания, които всяка сутрин трябва да са на линия в малките часове, дали списват сайта и пр.

Единствената постигната до момента договореност е, че няма да се "реже жива плът". Съкратени към момента са 70 незаети щата.

Журналистите от БНР уточниха, че не става дума за протест срещу финансовият министър или срещу генералния директор на радиото Радослав Янкулов. Репортерите поискаха да знаят за какво ще отидат средствата, които се планира да бъдат орязани от техните заплати.

"Към настоящия момент имаме информация, че хонорарите, които получаваме над заплатата, ще бъдат намалени с между 40 и 50 процента за различните програми на радиото", заявиха журналистите. Няма диференциация защо този процент се разпределя между всички радиопрограми и как е определен. "Програма "Хоризонт" е денонощна, със сериозна журналистика и публицистика и не виждам как ние сме наравно с останалите и процентът намаление ще се прилага еднакво за всички", заяви пред журналисти репортерът и водещ на предаване в програмата Виолета
Ашикова. Тя отбеляза, че заплатата на един служител в "Хоризонт" е много ниска и за да се чувстват достойно,
журналистите разчитат на хонорари. "Повечето от нас сме хора с две магистратури и докторантури
и не може да получаваме заплата от 600 лв. и 100 лв. хонорари", посочи Ашикова.

Според Лъчезар Цветков, репортер и водещ в програма "Хоризонт", не е справедливо законовото изискване за намаляване
на разходите за персонал да бъде изпълнено за сметка на хората, които реално изпълняват обществената функция на радиото. Очакванията на протестиращите са ръководството да промени намеренията си и да покаже как администрацията ще се солидаризира с процеса на намаление на разходите.

"Учуден съм от това, което се случва пред радиото, защото в петък имахме срещи с една голяма част от хората, които в момента протестират. Тогава те излязоха с един куп справки, информация и таблици, свързани с разходите и разпределението на парите. Останах с впечатлението, че те бяха добронамерени за това заедно да търсим начин да преодолеем кризата в БНР”, коментира пред Нова телевизия генералният директор на радиото Радослав Янкулов.

"Не знам това протест срещу мен или срещу правителството е, защото аз съм част от проблема на БНР. 2,4 милиона лева трябва да се съкратят от перото за издръжка на персонал – това са заплати, осигуровки, допълнително материално стимулиране и хонорари. За да бъде постигнато това, трябваше да уволним повече от 200 души, за да достигнем цифрата. Другият вариант е да изгребем до милиметър всички допълнителни доходи”, обясни Янкулов.

"В радиото работят 1450 души, от тях 8% са в администрацията. Питам кой вариант е по-добър – да съкратиш 200 души, да лишиш цялото радиото от допълнителните доходи или да направиш опит за някакво съчетание между едното и другото”, попита генералният директор.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!