Реакциите на политиците за скандала в ТВ7 (снимки)

OFFNews 29 април 2015 в 18:10 10732 10

Политици от всички партии коментираха събитията в ТВ7, част от тях публикуваха позиции във Фейсбук. 

"По време на изслушването ми в Народното събрание в комисията по контрол на европейските средства научих за събитията в ТВ7. Намирам за крайно неприемливо подобно отношение към медията и работата на журналистите. Свободата на словото и върховенството на закона са над всичко в България. Безнаказани не трябва да има и законът трябва да важи за всички. Проверката, за която съобщи колегата ми вицепремиерът Бъчварова, се надявам бързо да изясни има ли злоупотреби", написа лидерът на ДБГ Меглена Кунева. 

С внимание следим случващото се в ТВ7. През целия ден сме свидетели на едно притеснително реалити, в което се сблъскват частни съдебни изпълнители с полицейска охрана, от една страна, и журналисти и телевизионери, от друга. Не може да знаем кой-крив и кой-прав в спора между синдиците и медията. Но във всеки случай не това е начинът, коментира в пресъобщение до медиите говорителят на БСП Атанас Мерджанов.

Случващото се ни кара да се замислим и за друго - аферата КТБ, цесиите, случващото се около обявяването на нейната несъстоятелност. Тази история продължава да тъне в мъгла, но отеква постоянно в ежедневието на всички. Свидетели сме на недомлъвки, увъртания и подмятания и всичко друго, освен ясни отговори. Ще стане месец, откато функционира специално назначена парламентарна комисия по случая, която, вместо да изясни, все повече оплита ситуацията. Надали вече някой може да каже кое от аферата КТБ е мит и кое – истина. Единственото ясно е, че парите ги няма. И че спорове, като тези в ТВ 7, тепърва предстоят. Необходимо е не само да носим последиците, но и да узнаем причините, които са ги породили, коментира Мерджанов. 

Евродепутатът Ангел Джамбазки е информирал всички медии в Европейския парламент за днешните скандали около TV7. По думите му повечето от тях не можели дори да повярват, че може да се случи нещо подобно.

„Това, което успяхме да направим досега – преведохме материалите и репортажите, изпратих ги на всички колеги от всички групи, започват да пристигат отговори, това, което правим в момента – моите сътрудници обикалят всички пресцентрове на всички акредитирани медии в Европейския парламент. Не повече от половин час до 40 минути всички ще бъдат уведомени с преведени текстове и изпратени препратки”, каза Джамбазки в ефира на TV7.

Той признава, че е мотивиран от случващото се и опитът телевизията да бъде спряна чрез изземването на сървърите й: „Това, което ме мотивира, е изключителната арогантност и бруталност на това поведение. Не мога да си представя в моята държава по време на новини да преминават през студио униформени полицаи”, твърди Джамбазки.

Втрещени сме от начина, по който се тълкуват и прилагат законите, и от действията на длъжностните лица по случая с ТВ 7, посочват в пресъобщение от БДЦ. Недопустимо е спрямо български граждани и национална медия да се действа по подобен начин, независимо от ситуацията и заинтересованите страни. Крайно време е служители на реда и длъжностни лица да престанат да се отнасят с бизнеса и с гражданите на България, с презумпция за виновност.

Призоваваме министърът на вътрешните работи да предостави пълна информация по въпроса, включително за хората, наредили действията на служителите от МВР. Оставаме с надеждата, че случаят ще бъде разрешен цивилизовано и правдата ще възтържествува, пишат още от БДЦ.

Терористична организация ли е TV7, за да се нахлува с качулки?! Това ли е отмъщението на Борисов за Костинброд и бюлетините?! Заедно сме с всички журналисти от медията! Току-що сигнализирах Асоциация на европейските журналисти, написа евродепутатът Илияна Йотова. 

Влизането в ТV7 е лош знак. Не е редно по този начин да се решават медийни проблеми. Във всички случаи ще има разсъждения по темата за свободата на медиите в България. Частният съдебен изпълнител едва ли е бил заплашван, че да има полицейски сили в такива мащаби. Ако това е проблемът, който МВР трябва да реши, сме много далече от реалността. Това е прецедент, който ще има своя европейски прочит, и той ще бъде строго негативен за страната ни. Това ни отдалечава от общовалидните европейски ценности, за които всички така юначно говорим. Ако е вярно пък, че се вихри частен съдебен изпълнител, който няма и регистрация, това е абсурд, който отива много далече. Трябва да бъде сезирана прокуратурата. Това е абсурд, който нормалният разсъдък не може да възприеме, подчерта бившият вътрешен министър Румен Петков от АБВ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!