Комисия с представители на БНТ и БТА избира шеф на "Хоризонт"

Мая Младенова 13 май 2014 в 11:14 6212 7

Десетима за кандидатите са директор на програмата
Десетима са кандидатите за директор на програмата "Хоризонт".

Първият в историята на Българското национално радио (БНР) конкурс за директор на програма "Хоризонт" стартира днес с изслушване на предварително одобрените по документи кандидати.

За пръв път шефът на 24-часовата информационно-музикална програма няма да бъде назначен директно от ръководството, а ще бъде избран от комисия, включваща и външни за медията експерти. Нещо повече - в комисията не влиза нито генералният директор Радослав Янкулов, нито членове на Управителния съвет. Неин председател е програмният директор Иво Тодоров, а членове са кадри на радиото, юристи и др. В нея са поканени и представители на другите две държавни медии - шефът на БТА Максим Минчев и Бойко Василев от БНТ (в момента главен продуцент на Продуцентски център “Актуални предавания”).

Директорският пост в "Хоризонт" е вакантен от близо три месеца, след като досегашният шеф на програмата Калина Станчева напусна, за да оглави Българския културен институт във Варшава. Оттогава временно нейните функции пое Лили Маринкова.

Кандидатите за поста са десетима: Емилия Антова, Румяна Лилова, Чавдар Стефанов, Орлин Джелепов, Светослав Козловски, Светослав Костов, Стоил Рошкев, Светослав Пенчев, Васил Чобанов и Николай Кръстев. Предстои да бъдат обявени датите за събеседване с тях.

Сред условията за поста са пет години журналистически стаж и три години управленски опит.

"Реших да обявя такава процедура, защото тя беше залегнала и в концепцията, която представих при кандидатстването си за генерален директор и защото смятам, че тя е модерна и демократична", коментира пред OFFNews шефът на радиото Радослав Янкулов.

И този конкурс не минава без да предизвика напрежение сред работещите в обществената медия. Пред OFFNews журналисти изразиха съмнения доколко е съобразно директорът на най-слушаната програма да бъде избран от външни за радиото експерти. Някои дори заподозряха, че това е стъпка към конвергенцията (сливането) на държавните електронни медии, за която се говори от години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!