АЕЖ: Сидеров не за пръв път се държи хулигански, браво на Добрина Чешмеджиева

OFFNews 02 октомври 2019 в 13:57 6459 1

Снимка offnews.bg

Скандалното поведение на лидера на партия Атака Волен Сидеров снощи в предаването "Референдум" на БНТ предизвика остри реакции на зрителите и на СЕМ, както и на ръководството на обществената телевизия. 

Генералният й директор Емил Кошлуков разпореди въпросният политик да не бъде допускан повече в ефира и призова и другите медии да не му дават трибуна, поне докато той не се извини официално. Друг е въпросът, че обществена медия няма право да отказва достъп на парламентарно представените партии.

Днес Асоциацията на европейските журналисти /АЕЖ/ в България публикува позиция по повод грозния екшън, сътворен от Сидеров, в която изразява подкрепата си за екипа на "Референдум".

Ето целия текст на АЕЖ:

Асоциацията на европейските журналисти – България изразява солидарност с екипа на предаването “Референдум” и журналистите от Българската национална телевизия, във връзка с непристойното и недопустимо държание на депутата Волен Сидеров в студиото.

Като поздравяваме водещата Добрина Чешмеджиева за достойното поведение в трудна ситуация и Съвета за електронни медии за бързата реакция, категорично заявяваме, че никой няма право да демонстрира такова неуважение към обществените медии и цялата им аудитория. 

По най-груб начин, Волен Сидеров злоупотребява с правата, които законите на България му дават. Намираме се в предизборна кампания, БНТ е задължена да покани представител на неговата партия, т.е. няма как да ограничи присъствието му и тъй като се ползва с депутатски имунитет, не може да му бъде потърсена отговорност за поведение, което прилича на хулиганство.

И докато Волен Сидеров умело се възползва от достиженията на демокрация, за да я саботира, отговорност трябва да бъде търсена от личностите, които го използват или са го използвали, за да постигнат свои политически и професионални цели.

Генералният директор на Българската национална телевизия Емил Кошлуков заяви в сряда, че разпорежда лидерът на “Атака” да не бъде канен повече в БНТ. Бихме искали да припомним обаче, че Сидеров не се държи така от снощи, а от години. През 2013 г. точно този политик нахлу в сградата на националната телевизия. Това явно не е попречило на настоящия генерален директор да работи именно в телевизията на екстремистката партия “Атака”, а след това на СЕМ да признае точно този опит на Кошлуков, за да го допусне до конкурса за заемане на длъжността, а след това и да го избере.

Как да очакваме хулиганските изстъпления на Сидеров да бъдат възпрени, щом той, политическа партия “Атака” и на практика партийната телевизия “Алфа” са били използвани по такъв начин за кариерно развитие?

Припомняме също, че последният път, когато Сидеров направи скандал в БНТ бе през миналата година, когато бе поканен именно от бившия си служител Емил Кошлуков в предаването “Още от деня”. Тогава Сидеров от позицията на коалиционен партньор в правителството си позволи да оказва недопустим натиск за уволнението на неудобен за него журналист. И за разлика от вторник вечер, политикът не получи подобаващ отговор от страна на водещия, настоящ генерален директор.

Не на последно място, държим да отбележим, че авторитетът на Българската национална телевизия трябва да бъде защитаван и граден. За съжаление, този авторитет се подронва и отвътре. Сервилното отношение към силните на деня, демонстрирано в някои предавания, създава подобно усещане у политиците, че могат да безчинстват в ефира на БНТ и да се подиграват на журналисти и зрители. За пример можем да дадем интервютата, които Георги Любенов направи с Никола Филчев, Сотир Цацаров и Вежди Рашидов.

Тези интервюта са пример за всичко друго, но не и за журналистика, каквато би трябвало да представя една телевизия, служеща на обществото. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8074

1

JustSoYouKnow

02.10 2019 в 14:46

Заради такива като него трябва да се създаде практиката този тип дискусии да не е "очи в очи", а всеки от гостите да влиза в звукоизолирана кабинка и да комуникира с останалите посредством микрофон и слушалки. Рязва му се звука, като почне да се пени и така.

ПП Нямам против и да са херметически затворени така гостите ще имат стимул да са пестеливи с кислорода си.