Валерий Гергиев за трети път в България

Световноизвестният диригент ще подкрепи инициативата за нова концертна зала у нас

Венци Мицов 10 септември 2021 в 10:14 3582 0

Тази вечер, от 20.30 часа, в Зала България ще се случи едно от топ събитията в музикалния живот на страната ни за 2021 година.

Световноизвестният диригент Валерий Гергиев пристига за трети път в България ще дирижира Софийската филхармония. В концерта, заедно с маестро Гергиев, ще участват и солисти от Мариинския театър, а концертът ще бъде благотворителен, в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален комплекс на България.

Валерий Гергиев вече два пъти в последните няколко години гастролира на българска сцена, а концертите му бяха повече от култови за почитателите на класическата музика у нас.

На 22.05.2017 година оркестърът на Мариинския театър откри фестивала "Софийски музикални седмици", а програмата беше повече от любопитна - Прокофиев – „Класическа симфония“, Дебюси – „Следобедът на един фавн“, Стравински – „Жар Птица“ и пета симфония от Чайковски във втората част на концерта.

Билетите свършиха буквално за няколко часа, което пък ясно показа, че нуждата от голяма концертна зала за подобни събития в София е наложителна.

Вторият гастрол на Гергиев се състоя отново през 2017, през месец октомври. Концертът се състоя в Зала 1 на НДК, където програмата включваше целият балет "Пролетно тайнство" на Игор Стравински, Концерт за пиано и оркестър номер 4 от Сергей Рахманинов и невероятно трудната и сложна за изпълнение Симфония номер 4 от Дмитрий Шостакович.

Заедно с Гергиев тогава в София пристигна и мегазвездата на руската класическа музика Денис Мацуев, а концертът отбеляза второто изпълнение на 4-та симфония от Шостакович у нас след родната премиера на творбата през 70-те години на XX век.

Самата симфония е написана през 1934 година, но поради факта, че композиторът има сериозни проблеми с комунистическата власт в Русия, нейната премиера се състои чак през 1961 година под диригентството на Кирил Кондрашин.

Концертът тази вечер е интересен и с друго - пред Народния театър ще има видеостени, на които граждани и гости на столицата ще могат да наблюдават на живо музикалното събитие на годината.

Припомняме, че още в началото на годината президентът Румен Радев подкрепи инициативата на много български музиканти за построяването на нова акустична зала, която да бъде голяма, съвременна и функционална за нуждите на концертния живот у нас.

Днешното гостуване на Гергиев и солистите на Мариинския театър в София е част именно от тази инициатива.

Идеите за нова зала циркулират в общественото пространство от доста години насам, като в общественото пространство имаше различни идеи за това къде и как да се случи строежа на подобна зала.

В началото на февруари 2021 година, след среща с представители на културата - проф. Елена Кутева, проф. Сава Димитров, ректор на Националната музикална академия (НМА), проф. Ростислав Йовчев, пианист и преподавател в НМА, директорът на Българската телеграфна агенция Кирил Вълчев и Даниел Спасов, музикант и фолклорист, президентът се ангажира с казуса.

Концертът тази вечер ще набира и средства за нова зала, а дарения могат да бъдат направени и тук.

Ето и програмата, която ще бъде изпълнена тази вечер в Зала България:

Сергей Прокофиев - Откъси из първа и втора сюита от балета "Ромео и Жулиета"
Сергей Рахманинов - Симфонични танци опус 45
Игор Стравински - Сюита "Жар птица" - редакция 1919 година

Очаква се концертът да завърши с българска творба - "Рапсодия Вардар" от Панчо Владигеров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!