"София Филм Фест за учащи" от 23 януари в Дома на киното

ОFFNews Последна промяна на 17 януари 2017 в 14:31 4658 0

Всеки понеделник от 23 януари до 2 март Домът на киното и "Арт Фест" ще организират Дискусионен клуб за българско и европейско кино „София Филм Фест за учащи”.

Българското кино доминира в зимната селекция на Дискусионния клуб с четири заглавия. Темите в тях варират от сложните връзки в семейството до учителството и значимостта на образованието.

„Маймуна” на Димитър Коцев - Шошо е топъл и цветен филм за семейството, който е първа голяма продукция за младите актриси Александра Костова и Радина Боршош. Героините им са две полусестри, свързвани от един баща (Юлиан Вергов) и една маймуна. Както и обща страст – да се ровят в дълбоко пазените тайни на своя странен учител Пенев, в чиято роля се преобразява Леонид Йовчев. Всички те и още гости от екипа ще се срещнат с младежката аудитория на откриващата прожекция от зимния семестър на 23 януари от 18:00 часа.

„Кеймбридж” на Елдора Трайкова е важното документално заглавие в програмата. Добронамерено и шеговито озаглавен като едно от прочутите английски университетски градове, той ни запознава с култовата роля, която образованието играе в живота на хората от Долни Цибър, село в Северозападна България. Селото е част от най-бедния регион в целия Европейски съюз, но и се води с най-голям процент завършили висше образование. Повече ще разкаже самата режисьорка на 30 януари от 18:00.

„Докато Ая спеше” на Цветодар Марков е филм за смисъла на театъра. Седемгодишната Ая прекарва много време в театъра, защото баща й Асен е актьор. В сънищата и той е такъв, какъвто го вижда на сцената - рицар, готов да спаси света от злото.

В ролите са известни имена като Стефан Денолюбов, Юлиан Вергов, Георги Кадурин, Ирини Жамбонас, Стефан Мавродиев, а дебютът на малката Ая Мутафчиева е повече от запомнящ се. С всички тях ще се срещнем на 20 февруари от 18:30 часа.

„11А” на Михаела Комитова е комедийна драма, която  изразява интересите на младежта. Филмът ще даде старт на специалната „тийн” селекция в предстоящия 21-ви София Филм Фест (9-19 март). В главната роля е красивата Яна Маринова от „Стъклен дом” заедно с Ники  Сотиров и Башар Рахал. Сценаристът Николай Колев в работата върху сюжета се опира на личните си преживявания като учител. Тези и още имена от българското кино и телевизия ще представят филма на 2 март, единствения четвъртък от програмата, от 18:00 часа.

Сръбският „Анклав” на режисьора Горан Радованович изследва същината на конфликта между сърби и албанци. На 6 февруари от 18:30 заедно с кинокритика Антония Ковачева аудиторията ще дискутира по темата: възможно ли е все още съвместно съществуване на тези две общности в реалност, белязана от анклави, изолирани острови малцинства сред враждебно настроени съседи?

Героят в тази история е десетгодишно момче, което се осмелява да направи нещо немислимо за двете общности в Косово - християнска и мюсюлманска: да спечели приятел от противниковата страна!

„Прегръдката на змията” на колумбийския режисьор Сиро Гера е оскаровото заглавие в зимната селекция на София Филм Фест за учащи. „Разкошно заснета в сребристо черно-бяло, тази елегична приключенска история изследва един изчезващ начин на живот и света на природата, който пренебрегваме (и унищожаваме)”. Още за тайните на Амазония и впечатляващия киноезик учащите ще научат от лекцията на големия режисьор Георги Дюлгеров на 13 февруари от 18:30 часа.

Най-сложната допинг програма в историята на колоезденето е в основата на филма „Победа в кръвта” с прожекция на 27 февруари от 18:30 часа. В тази документална драма от режисьора Стивън Фриърс и сценариста Джон Ходж („Трейнспотинг”) виждаме Бен Фостър като 7-кратния победител на „Тур дьо Франс” Ланс Армстронг и Крис О´Дауд като Дейвид Уолш – журналиста, който години наред се бори да изобличи нарушенията му.

Прожекциите са само за учащи (ученици и студенти) и са с вход свободен.

Безплатни пропуски учащите могат да намерят седмица предварително на касата на Дома на киното. Лектори на прожекциите са кинокритикът и директор на БНФ Антония Ковачева и режисьорът и преподавател професор Георги Дюлгеров.

-------------------------------------------------------

Пълна програма на "София Филм Фест за учащи":

23 януари, 18:00
"Маймуна", режисьор Димитър Коцев - Шошо

30 януари, 18:00
"Кеймбридж", режисьор Елдора Трайкова


6 февруари, 18:30
"Анклав", режисьор Горан Радованович

13 февруари, 18:30
"Прегръдката на змията", режисьор Сиро Гера

20 февруари, 18:30
"Докато Ая спеше", режисьор Цветодар Марков

27 февруари, 18:30
ПОБЕДА В КРЪВТА, режисьор Стивън Фриърс

2 март, 18:00 (четвъртък)
11А, режисьор Михаела Комитова

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !