„Другата страна на надеждата” идва след Берлинале на София Филм Фест

ОFFNews 12 януари 2017 в 16:58 6154 0

„Другата страна на надеждата” на прочутия финландски режисьор Аки Каурисмаки пристига на 21-ия София Филм Фест директно след 67-то издание на престижния фестивал Берлинале.

„Другата страна на надеждата” е вторият от замислената трилогия филми, посветени на пристанищни градове, която Аки Каурисмаки започва през 2011 година с „Хавър”.

Историята е за един пътуващ търговец, чийто път се пресича с този на сирийски бежанци. Филмът е заснет през есента на 2016 година във финландската столица Хелзинки.

Аки Каурисмаки е най-известният съвременен финландски режисьор, добре познат и на българските зрители със своя автентичен авторски стил - той прави филмите си по собствени сценарии и ги продуцира със създадената от него самия компания Sputnik Oy.

„Аз правя простички филми – целта е да са толкова ясни и гъвкави, че да бъдат разбираеми и без превод, дори от бабите в китайската провинция. Това е моята стратегия – оставям образите да говорят. Бихте искали вашите послания да бъдат разбрани в света? Тогава опитайте да създадете филм за международната публика – това е най-добрият начин всеки да види през очите ви света, в който живеем.

Както е казал Достоевски – „Наблюдвайте хората”. Така ще ги опознаете и разберете по-добре. Аз съм просто нравствен човек, не съм моралист, и не намирам никакъв смисъл да снимам филми без нравствено послание... Почитател съм на Бресон... за мен той е Бог! Неговият начин да разказва истории е уникално прост и в същото време гениален.”

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови