Кебапчетата с таван на цените и без чалга на събора на Рожен (програма)

Събитието, което привлече над 550 000 души през 2015 и 2016 година, се завръща след двегодишно отсъствие

OFFNews Последна промяна на 16 юли 2019 в 14:50 10992 1

Едно от най-популярните културни събития през последните години - съборът за народно творчество и животновъдство „Рожен“ - се завръща отново на 19-21 юли, след като отсъства през последните две години.

На него през 2015 и 2016 година присъстваха общо над 550 000 души, по думи на организаторите, които възродиха традицията след близо десетилетие, през което съборът също не се провеждаше.

Тогава обаче се появиха доста критики от участници и гости, най-вече относно комерсиализирания характер на събитието, който развалял автентичния му дух. Затова тази година е забранена чалгата, като за за нарушения ще следят патрулите на частна охранителна фирма.

Друга критика се отнасяше до необосновано високите цени на храните, предлагани от ресторантите и търговците на събора. За да няма подобни неприятни изненади, организаторите са наложили таван на цените на 5 продукта, които се купуват най-често: кебапче, кюфте и 500 мл. вода ще се продават до 1,50 лв., до 2,50 лв. ще струва бирата, а до 3,00 лв. – порция пържени картофи.

Сигнали за констатирани несъответствия ще могат да се подават до организаторите на събора Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“ на тел: 0887 070405.

Все пак, ако желаете да ядете собствена храна, може да го направите без проблем.


Съборът ще бъде открит лично от президента Румен Радев. Началото ще бъде дадено в 10:30 часа на 19 юли с дефиле на стотици гайдари в подножието на най-големия национален трибагреник от над 7000 кв.м., разпънат на роженските поляни. Сборният оркестър на живо ще изпълни емблематичната Гайдарска сюита, влязла в рекордите на Гинес.

След това планината ще се огласи от родопската песен между звездите “Излел е Дельо хайдутин” в изпълнение на космическата Валя Балканска и гайдаря Петър Янев.

Кулминация на официалната церемония ще е звън на родопските чанове, с който по традиция се дава начало на Роженския събор.

Съборът на народното творчество и животновъдство „Рожен“ 2019 ще съчетае пъстротата на фолклорни изпълнения, музейни и етнографски експозиции, занаяти, аромата на чевермета и традиционни ястия, изложения чистопородни животни (Родопско късорого говедо, Българско сиво говедо, Каракачанска овца, Каракачански кон) и на месни и млечни храни от фермата, конни атракции, народни веселби и нестинари.

В дните от 19-ти до 21-ви юли над 3500 изпълнители от всички краища на страната ще се изявят в Националния фолклорен конкурс, който ще се проведе на 4 сцени.

Повече от 80 майстори с ръчно изработена керамика, иконопис, дърворезба, битови тъкани, бродерия, бижута, рисувана коприна, народни инструменти, звънци и чанове ще се включат в изложението на занаяти в централната зона на събора.

Съхранените битови традиции на Родопите ще бъдат представени в специален кът от 30 майстори-занаятчии, избрани от община Смолян.

Мобилната музейна експозиция „Духът на Родопите“ ще покаже родопските традиции, обичаи и ритуали, а акцентът ще е магическата каба гайда. На Роженските поляни ще бъде вдигнато етно селище с възрожденски възстаноки на бита и традициите от различните етнографски области на страната.

През трите дни на събора ще се проведе изложение на чистопородни животни – овце, кози, овчарски кучета, говеда, биволи и коне, в което акцентът ще са местните породи, отглеждани в Родопите. Над 30 животновъди от цялата страна ще предлагат продукти от овче и козе мляко и месо в специално обособена зона.

Очаквайте още три големи роженски хора, фермерски състезания, нестинари, надигравания, конкурс за автентична родопска мъжка, женска и детска носия, детска творителница. В трите дни на Рожен на 4 сцени ще се проведе Национален фолклорен конкурс за певци, инструменталисти, народни танци, обичаи и словесен фолклор.

Съборът се организира от Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“ и Община Смолян и е включено в Националния културен календар.

За по-добрата организация на събора тази година ще бъде разширен палатковият лагер, както и паркинг зоните. Разработена е и специална транспортна схема с алтернативно преминаване през Лъки, Баните, Девин и в района на Рожен, и маршрути за обществения транспорт. В дните на събитието чрез интернет ще бъде подавана регулярно информация за пътната обстановка.

Приемът на заявки за терен в палатковия лагер приключи на 10 юли, а настаняването ще започне още от сутринта на 18 юли. Допълнителна информация може да получите на телефон +359 884 350 225 или тук.

В района ще е забранено:

- паленето на открити огньове, с изключение на барбекюта;
- разполагането на палатки, каравани и кемпери извън зоните на палатковия лагер;
- търговската дейност без изричното съгласие на организатора;
- шуменето между 00:00 и 08:00 часа;
- паркирането на превозни средства върху търговските площи, зелените зони и на места, различни от указаните за паркиране.

Всички отпадъци трябва да бъдат изхвърляни в съответните контейнери и кошове. Преди напускане, всеки ползвател е длъжен да почисти парцела, който освобождава.

Заради провеждането на събора от 19 до 22 юли се ограничава движението по път ІІ-86 - между к. к. Пампорово и Соколовци. Ограничението е в сила от 06:00 часа на 19 юли до 06:00 часа на 22 юли.

Алтернативният маршрут за движение на транзитния трафик е Проглед - к.к. Пампорово - Смолян - Соколовци и обратно.

Между 17 и 20 юли отпада забраната за движение на МПС над 3,5 т по пътя Пампорово -Смолян.

Поради очакване за натоварен трафик по пътя Пловдив - Смолян на шофьорите на товарни автомобили се препоръчва да използват обходни маршрути:

- Пловдив - Кричим - Девин - Стойките - к. к. Пампорово - Смолян и обратно;

- Пловдив - Кърджали - Ардино - Смолян и обратно.

Общественият транспорт ще се движи на всеки 30 минути от Смолян, Чепеларе и Пампорово между 08:00 и 00:00 часа. В Пампорово и Чепеларе ще има безплатни буферни паркинги, където хората да оставят колите си, за да се придвижат до събора.

Спирката в Смолян ще е при кв. "Устово". Движението на автомобили от Смолян към Рожен ще е по маршрут Устово – с. Соколовци – с. Момчиловци – хотел КООП Рожен.

Спирката в Чепеларе ще е при местната автогара. Буферен паркинг ще има край реката в района на фабриката за ски „Амерспортс България“.

В Пампорово ще има 3 спирки за автобуси до поляните: паркинга на Студенец, от хотел „Мургавец“, от хотел „Снежанка“. Буферният паркинг ще е при Малина и Студенец. В самия курортен комплекс „Пампорово“ ще може да се паркира в дясната лента на еднопосочните улици, като лявата остава свободна за движение, а паркинга пред Студенец ще се използва и за маневриране на автобусите.

Пътят за настаняване в палатковия лагер е Смолян, кв. Устово – с. Соколовци – с. Момчиловци – хотел КООП Рожен, откъдето ще се влиза през централния вход на лагера.

В дните на събора движението на моторно-превозни средства по главния път от с. Проглед и бензиностанция Петрол към Пампорово ще е еднопосочно към Рожен. В този участък ще е забранено паркирането и ще е осигурено регулиране на движението, за да се избегнат тапите.

За идващите от Пловдив и Пампорово в началото на събора ще е организиран безплатен паркинг за над 3000 автомобила, като на излизане автомобилите ще преминават по горски път, излизащ на разклона Проглед-Пампорово.

За тези, които идват за събора през Стара Загора, препоръчителния маршрут е през Хасково – Кърджали – Смолян, кв. Устово – с. Соколовци – с. Момчиловци – Рожен.

Някои от акцентите на фестивала са:

- Национален фолклорен конкурс за певци, инструменталисти, народни танци, обичаи и словесен фолклор;
- Музейна експозиция „Духът на Родопите“;
- Традиционни занаяти;
- Етно селище;
- Детска творителница „Рожен”;
- Изложение на чистопородни животни;
- Млечни и месни храни от фермата;
- Ястия по стари български рецепти и чевермета;
- Народни веселби и нестинари;
- Хоротека насред Родопа;
- Гала спектакъл „Рожен е България”;
- Гала спектакъл „Родопска вечер”.

Пълна програма по дни за фестивала на Рожен:

19 юли 2019 г. /Петък/

- 10:30 Стотици гайдари насред Родопa. Откриване на Събора;
- 11:00 – 19:00 Детска творителница „Рожен”;
- 12:30 – 13:00 Голямото роженско хоро;
- 13:00 Откриване на музейна експозиция „Духът на Родопите“;
- 13:00 – 18:00 Национален фолклорен конкурс „Рожен“;
- 13:30 – 16:30 Спектакъл „Багатур“ – демонстрации на бойните умения на старите българи;
- 14:00 -18:00 Кулинарно шоу „В търсене на изгубения вкус“;
- 17:00 – 20:00 Хоротека насред Родопа;
- 18:00 „Наследство в бъдещето“ в кадър: Снимка на деца и младежи с народни носии пред Роженското знаме;
- 20:00 – „Възрожденски разкази” от Ансамбъл „Чинари”. Фолклорен рецитал с участието на Ваня Вълкова, Нелина и Жечка Сланинкова с орк. „Гергьовден”. Празнични илюминации;
- 21:30 Нестинарско шоу.

20 юли 2019 г. /Събота/

- 10:00 -19:00 Национален фолклорен конкурс „Рожен“;
- 10:00 -19:00 Детска творителница „Рожен”;
- 11:00 -14:00 Спектакъл „Багатур“ – демонстрации на бойните умения на старите българи;
- 11:00 -16:00 Кулинарно шоу „В търсене на изгубения вкус“;
- 12:00 – 12:30 Голямото роженско хоро;
- 13:00 – 17:00 Хоротека насред Родопа;
- 15:00 – 19:00 Конкурс за автентична женска, мъжка и детска носия;
- 17:00 – 21:30 Родопски хоровод с: Виевска фолклорна група, оркестър „ПИМ”, оркестър „Родопско настроение“;
- 18:00 „Наследство в бъдещето“ в кадър: Снимка на деца и младежи с народни носии пред Роженското знаме;
- 21:30 Нестинарско шоу;
- 21:30 – 24:00 ФА „Родопа” – спектакъл „Невястата“, ФА „100 Каба гайди”, ФА „101 Каба гайди”, ФГ „Каба кабадайлии“, трио „Родопски извор”,Валя Балканска, Петър Янев, Златина Узунова, Тинчо Севдалинов, Димитър Керемедчиев, Юлия Кичукова, Кристина Енгерова, Светла Дукатева, Филип Синапов, Фани Койнарова, Златко Кафеджиев;
- 24:00 Заря;
- 24:00 – 1:30 Николай Славеев;
- 01:30 – Орк. Рожен.

21 юли 2019 г. /Неделя/

- 10:00 – 13:00 Национален фолклорен конкурс „Рожен“;
- 10:00 – 16:00 Детска творителница „Рожен”;
- 11:00 – 14:00 Кулинарно шоу „В търсене на изгубения вкус”;
- 11:00 – 14:00 Спектакъл „Багатур“ – демонстрации на бойните умения на старите българи;
- 12:00 – 12:30 Голямото роженско хоро;
- 14:00 Обявяване на лауреатите от Национален фолклорен конкурс „Рожен“;
- 12:00- 17:00 „Извило се хоро насред Родопа“ Народни веселби с оркестър „Рожен“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

1

Ivo Ivanov23

16.07 2019 в 16:06

Да, хубаво е да си вземат поука от предишния път и да не повтарят същите грешки. Защото цените бяха надути и беше доста комерсиално. А за чалгата - да, нормално е да няма чалга, все пак това е събор за фолклор.