Имало ли е развита цивилизация в Южна Африка преди идването на белите

ОFFNews 18 декември 2015 в 18:31 8066 7

Снимка AFP Photo/Stefan Heunis

Златният носорг.

От години наред апартейдското правителство на Южна Африка (ЮАР) пренебрегваше фигурката на златния носорог, която предоставяше неоспоримо доказателство за присъствието на сложно устроено, цивилизовано общество още преди пристигането на белите заселници, пише АФП.

Но след края на расисткото управление през 1994 г., дългата едва 15 сантиметра и тежаща 42.8 грама фигурка на 700 години се превърна в определящ символ на предколониалната цивилизация на ЮАР. Някои хора дори я описват като южноафриканския еквивалент на златната маска на Тутанкамон.

Днес носорогът, направен от тънко златно фолио, може да напусне за пръв път родината си, за да бъде изложен в Британския музей в рамките на изложба на южноафриканско изкуство към края на другата година. Музеят е посещаван от над 6 милиона души годишно, което прави световния дебют на носорога доста важно нещо, особено ако се има предвид, че сега фигурката се намира в слабо посещавана галерия в университета на Претория.

Въпросът е - ще позволи ли правителството на ЮАР това? А отговор може да не се получи скоро, тъй като в момента правителството на страната все още обмисля дали да даде съкровището си на англичаните.

"Според мен заради колониалното си наследство, хората в ЮАР се притесняват много, когато културни ценности напускат страната. Но това са временни изложби, експонатите ще бъдат върнати", коментира Сиан Тайлей-Нел, управител на университетските музеи в Претория.

След продължила векове наред политическа, търговска и военна експлоатация - историята на Африка е горещо оспорвана тема. Европейските музеи притежават необятни колекции с колониални находки, вариращи от бенински бронзови пластики до угандски украшения за глава от истинска коса. Повечето от тях обаче са със спорен произход.

През август президентът на Зимбабве Робърт Мугабе обвини националния исторически музей на Великобритания, че не иска да върне на държавата му черепите на африкански бойци за свобода.

"Със сигурност в днешно време пазенето на отсечени глави като военни трофеи в националния исторически музей се нарежда сред най-високите форми на расистки морален упадък, садизъм и безчовечност", заяви той.

През 1932 година група бели мъже, ловуващи за съкровища, се натъкват на златния носорог на скалистия хълм Мапунгубве, намиращ се в северната провинция Лимпопо, където огромни дървета баобаб се извисяват над слонските стада.

Златният носорог. Снимка: AFP.

Приключенците намират останките на гробище на благородници от отдавна изгубено царство, което е било търговски център през 1220 г., обменяйки слонова кост и злато за стъклени мъниста и платове с Египет, Индия и Китай.

Въпреки очевидната си важност артефактът е пренебрегван от колониалното и последвалото апартейдско правителство, чийто режими се основавали на вярването, че африканците са примитивни.

Носорогът и останалите златни находки, сред които скулптурка на леопард и колиета, оспориха версията, че цивилизацията по земите на ЮАР носи своето начало от идването на холандския колониален администратор Ян ван Рибек през 1652 г.

"Мапунгубве показва, че ЮАР има много богата история, южната част на континента не е пуста митична земя", смята Сиан Тайлей-Нел.

Хълмът бе включен в списъка на ЮНЕСКО със световни паметници на културата, след като Нелсън Мандела стана първия демократично избран президент на страната през 1994 г., а Орденът на Мапунгубве е най-висшето държавно отличие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови