Quantcast

Имало ли е развита цивилизация в Южна Африка преди идването на белите

ОFFNews Последна промяна на 18 декември 2015 в 18:31 6788 7

Снимка AFP Photo/Stefan Heunis

Златният носорг.

От години наред апартейдското правителство на Южна Африка (ЮАР) пренебрегваше фигурката на златния носорог, която предоставяше неоспоримо доказателство за присъствието на сложно устроено, цивилизовано общество още преди пристигането на белите заселници, пише АФП.

Но след края на расисткото управление през 1994 г., дългата едва 15 сантиметра и тежаща 42.8 грама фигурка на 700 години се превърна в определящ символ на предколониалната цивилизация на ЮАР. Някои хора дори я описват като южноафриканския еквивалент на златната маска на Тутанкамон.

Днес носорогът, направен от тънко златно фолио, може да напусне за пръв път родината си, за да бъде изложен в Британския музей в рамките на изложба на южноафриканско изкуство към края на другата година. Музеят е посещаван от над 6 милиона души годишно, което прави световния дебют на носорога доста важно нещо, особено ако се има предвид, че сега фигурката се намира в слабо посещавана галерия в университета на Претория.

Въпросът е - ще позволи ли правителството на ЮАР това? А отговор може да не се получи скоро, тъй като в момента правителството на страната все още обмисля дали да даде съкровището си на англичаните.

"Според мен заради колониалното си наследство, хората в ЮАР се притесняват много, когато културни ценности напускат страната. Но това са временни изложби, експонатите ще бъдат върнати", коментира Сиан Тайлей-Нел, управител на университетските музеи в Претория.

След продължила векове наред политическа, търговска и военна експлоатация - историята на Африка е горещо оспорвана тема. Европейските музеи притежават необятни колекции с колониални находки, вариращи от бенински бронзови пластики до угандски украшения за глава от истинска коса. Повечето от тях обаче са със спорен произход.

През август президентът на Зимбабве Робърт Мугабе обвини националния исторически музей на Великобритания, че не иска да върне на държавата му черепите на африкански бойци за свобода.

"Със сигурност в днешно време пазенето на отсечени глави като военни трофеи в националния исторически музей се нарежда сред най-високите форми на расистки морален упадък, садизъм и безчовечност", заяви той.

През 1932 година група бели мъже, ловуващи за съкровища, се натъкват на златния носорог на скалистия хълм Мапунгубве, намиращ се в северната провинция Лимпопо, където огромни дървета баобаб се извисяват над слонските стада.

Златният носорог. Снимка: AFP.

Приключенците намират останките на гробище на благородници от отдавна изгубено царство, което е било търговски център през 1220 г., обменяйки слонова кост и злато за стъклени мъниста и платове с Египет, Индия и Китай.

Въпреки очевидната си важност артефактът е пренебрегван от колониалното и последвалото апартейдско правителство, чийто режими се основавали на вярването, че африканците са примитивни.

Носорогът и останалите златни находки, сред които скулптурка на леопард и колиета, оспориха версията, че цивилизацията по земите на ЮАР носи своето начало от идването на холандския колониален администратор Ян ван Рибек през 1652 г.

"Мапунгубве показва, че ЮАР има много богата история, южната част на континента не е пуста митична земя", смята Сиан Тайлей-Нел.

Хълмът бе включен в списъка на ЮНЕСКО със световни паметници на културата, след като Нелсън Мандела стана първия демократично избран президент на страната през 1994 г., а Орденът на Мапунгубве е най-висшето държавно отличие.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.12 2015 в 10:19

Около 100 години преди Кирил и Методий, 9 учени мъже византийци от Магнаурската школа отиват в днешна Етиопия . Носят азбука на местните и пишат свети книги на местния език с нея. Азбуката се нарича Геез и поразително прилича на глаголицата.
Изглежда в Магнаурската школа са имали някаква заготовка на азбука и са я нагаждащи според мисиите си.

18.12 2015 в 23:10

SHIIEEET NIGGA WE WUZ KINGZ

WE WUZ BILLDIN PYRAMIDS N SHIT FO DEM WITE ASS NIGGAZ SHOW'D UP AND THREW US IN CHAINZ NIGGA

SHIEEETTT

We wuz kings n shit we dindu nuffin, this dick ain't free we kill all whitey

https://www.youtube.com/watch?v=CkaX6tyq9pI

18.12 2015 в 21:27

В Африка секви там фигурки на носорози, хипопотами и маймуни - бол.
Обаче СОБСТВЕНА ПИСМЕНОСТ - нъц.

Африка е единствения континент, в който никога не имало СОБСТВЕНА ПИСМЕНОСТ. Това според историците - африканците НИКОГА НЕ СА ИМАЛИ ПИСМЕНОСТ.

Правете си изводите сами.

18.12 2015 в 19:36

Абе след време, когато белите европейци изчезнат и Европа стане цялата чернокафява, ако някой намери парче от космическа ракета или компютър примерно дали ще си помисли че негрите, населявали Европа по наше време са имали по-висока цивилизация?

Та те дори с едно земеделие не могат да се оправят и то след като белите са им го развили - справка Зимбабве, където от житницата на Африка се превърнаха в страна с гладни епидемии след като изгониха и избиха белите фермери.

Като гледам прогресивната подмяна на историята в западните общества и пълният колапс на компетентност който винаги следва изчезването на бялото население - Детройт, Зимбабве, Южна Африка, винаги е едно и също - няма да се учудя ако саркастичният ми коментар се окаже съвсем пророчески. В такива времена живеем че вчерашните пародии са днешните сериозни новини.

18.12 2015 в 19:33

Имало е...не само в ЮАР...

18.12 2015 в 19:24

"WE WUZ KINGS AND SHIEET"

https://pbs.twimg.com/media/CSNnFEiW0AASTZg.jpg

https://img.4plebs.org/boards/pol/image/1445/90/1445900708749.png

http://static.fjcdn.com/pictures/Rome_025bac_1746931.jpg

http://www.rudefunny.com/wp-content/uploads/2013/10/Africa-then-and-now.jpg

18.12 2015 в 19:12

1220 г. :)

В Южна Африка има намерени артефакти в пластове на 3 млрд. години.