Димитров смята, че новият златен венец на НИМ е от времето на Троя

ОFFNews 16 декември 2015 в 19:07 4640 3

Снимка НИМ.

Тракийският венец.

От тази сутрин специалистите на Националния исторически музей и техни колеги от столични музеи са в яростна научна дискусия относно възрастта на златния царски тракийски венец, който вчера бе дарен на директора на НИМ, а той на свой ред го дари на музея, пишат от музея.

"Както е известно, първоначално той бе датиран в I в. пр.н.е. Но ред специалисти по бронзовата и ранножелязната епоха твърдят, че венецът е с 1200 години по стар. Носещата златни листа лента при всички известни досега тракийски венци от V–I в. пр.н.е. е оформена като обла златна клонка, а при новопостъпилия венец е елипсовидна плоска лента, каквито има при златните венци от времето на Троянската война в областта на града на Приам, Хектор и хубавата Елена.

Известно е, че много вождове на тракийските племена са били наемани на страната на Троя в десетгодишната война. Един от тях, цар Рез, дори е бил убит от Одисей. Очевидно някой от другите е останал жив и е бил възнаграден със златен троянски венец", пише Божидар Димитров в писмо до медиите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!