Продадоха рядка илюстрация по Ханс Кристиан Андерсен за 32 хил. лири

ОFFNews 17 декември 2015 в 19:21 4322 0

Илюстрацията на Кай Нилсен.

Рядка акварелна илюстрация по разказа на Ханс Кристиан Андерсен "Славеят" бе продадена за 32 хиляди лири (над 85 хил. лв.), предаде "Гардиън".

Илюстрацията на датчанина Кай Нилсен към разказа за славея, който пее на китайския император, отиде в ръцете на американски колекционер.

Тя е била нарисувана през 1923 г. за сборник с разкази на Андерсен, издаден през 1924 г. Творбите на Нилсен, който е широко известен с работата си по приказките на Братя Грим, но умира в бедност през 1957 г., са много редки. Той често е смятан за един от най-добрите илюстратори на златния век на книжния дизайн от първата половина на 20 век.

Картината изобразява китайска девойка, която стои под върба до реката, заслушана в песента на славея. Смята се, че това е кухненската помощничка от историята на Андерсен, която довежда слугите на китайския император до птицата, която владетелят толкова отчаяно иска да чуе.

Илюстрацията в пълен размер.

"Познавам я добре, да, наистина, как само пее. Всяка вечер нося огризки от масата на моята болна майка. Тя живее до брега, и когато се връщам изморена и приседна да почина в гората, чувам песента на славея. Тя носи сълзи на очите ми, усещам я сякаш майка ми ме целува", пише Андерсен в своята история, издадена за пръв път пез 1843 г.

Императорът обаче решава, че песента на механичната птичка, която има, е по-хубава от тази на живия славей, и го изгонва. Но когато е на смъртния си одър и желязната птица се чупи, истинският славей пропява за него наново - и той оздравява.

"На мига откъм прозореца се чу най-красивата песен. Това беше живият малък славей, кацнал на клонка отвънка. Той е чул за нуждата на императора и е долетял, за да го успокои и да му вдъхне надежда с песента си. И както пееше, формите започнаха да губят своите очертания. Кръвта се шурна все по-бърза и по-бърза по крехкото тяло на владетеля, а Смъртта сама се спря и заслуша в песента: "Продължавай, малко славейче! Продължавай".

Смята се, че историята е вдъхновена от несподелената любов на автора с оперната певица Джени Линд. Други добавят пък, че на младини Андерсен е бил известен като Славея от Фюн, което добавя допълнителен смислов слой към историята.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews