Учени разбиха мита за нацисткия влак, пълен със злато

OFFNews 16 декември 2015 в 10:50 11866 1

Снимка Guardian

Полски учени сложиха край на мита за легендарния нацистки влак, пълен със злато, оръжия и диаманти. Темата бе повдигната в края на август тази година, когато двама полски аматьори обявиха, че са открили влака, изчезнал през Втората световна война. 

Те обявиха, че влакът е открит край полския град Вроцлав, където е изчезнал през 1945 г.

Адвокатска кантора от Полша твърди, че двамата поляци, които са открили влака, са се свързали с тях и са заявили, че искат 10% от стойността на товара на влака.

Историята на откривателите на влака съвпада с местния фолклор за изчезналия товар с навлизането на руската армия в страната в края на Втората световна.

"Няма влак", заяви проф. Януш Мадей от полската минна академия на пресконференция в град Валбжих. Той говори пред журналистите след месец, в който екип от учени прекараха изследвайки 35-километровия район, където уж е бил намерен влакът. След като полската армия изчисти насипа там, учени от минната академия използваха магнитни детектори, термални камери и радари, за да сканират мястото, където ентусиастите твърдят, че влакът е бил скрит - в тунел, затрупан от взривени скали.

Но търсачите на съкровище, Пьотр Копер и Андреас Рихтер, се опитаха да поддържат спекулацията жива и във вторник обявиха на пресконференция, зе да открили доказателството за съществуването на влака.

Твърдението за откриването на влака предизвика огромен интерес и журналисти от цял свят, както и търсачи на съкровища, въоръжени с метални детектори, издирваха скритото злато през последните няколко месеца. Discovery Channel подписа споразумение с минната академия за есклузивни права да заснеме работата на учените.

Според местна легенда е имало три нацистки влака, погребани във или около Валбжих - миньорски град в югозападна Полша. Твърди се, че влаковете напуснали Вроцлав между януари и май 1945 година, натовареди със злато, скъпоценности, оръжия и откраднати произведения на изкуството. Пътували за Валбжик, на около 60 км, където Хитлер създал таен команден център, свързан с тунели към планината.

Към момента няма нито едно доказателство, потвърждаващо историята за "златните" нацистки влакове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови