Филмът "Шибил" на режисьора Никола Бозаджиев с премиера едновременно в интернет и киносалоните напълно безплатно

OFFNews Последна промяна на 31 май 2021 в 11:04 2992 0

„Шибил" е повече от филм, това е филм с кауза, който доказва, че младите български творци могат да творят смело и да покоряват света. "Шибил" развълнува публиката на 6 континента и спечели цели 136 награди от 49 държави.

Това е пилотен проект на фондация "Първа клапа", изграден на принципа "учене, чрез правене". Целта е младите творци да дебютират млади и да създават още такива стойностни филми, които да покоряват света и българските сърца. Този филм е първата крачка.

Авторитетни награди за своите дебютанти - филмът спечели престижната награда "Платинена Реми", с което нарежда младия режисьор Никола Бозаджиев до Дейвид Линч, Спилбърг, Лукас, Оливър Стоун, братя Коен и Ридли Скот, които също са взели дебютната си награда на този фестивал. Композиторът на филма Георги Стрезов е номиниран на Междунардния фестивал за звук и музика в Хърватия, редом с филмите "Паразит", "1917",
"Жокера", "Джуди", "Гордост и величие".

Атрактивна история - това е съвременна адаптация на едноименния разказ на Йордан Йовков. Невъзможната любов на Шибил и Рада плени публиката от Лос Анжелис до Кралство Бутан, от Швеция до Тайланд, от Аржентина до Япония. Тази история, разказана през очите на неочакван персонаж, плени света!

19-годишен режисьор и сценарист - Никола Бозаджиев пише сценария на 17 години и завършва филма на 19 години. Взима платинено Реми за "Най-добър международен филм" на 21 години, точно на толкова години Спилбърг получава своето дебютно Реми за късометражния си филм "Амблин", на чието име е кръстено известното му студио.

Силна визия и оригинална музика – действието се развива през четирите сезона на годината и пресъздава цялата прелест на Българската природа. Симфоничната музика се свърза с дълбоките корени на българския дух.

"Гледайте филма и, ако мислите, че целите на фондацията са оправдани, дарете бъдеще на нашата мисия чрез дарителски SMS, който ще бъде активен преди премиерата, или направете дарение през някой от останалите ни дарителски канали.

По този начин ние ще осигурим възможността още млади хора да ударят своята първа клапа на своите първи български шедьоври, на които след това да се насладим! Ти ко-продуцираш бъдещото на творците ни!" - казват продуцентите на филма.

Това е история за невъзможната любов, видяна през очите на неподозиран разказвач - превъплатената душа на Шибил и спътник в живота му - неговия кон.
През втората половина на XIX век смелостта превръща разбойника Шибил в заплаха за властта и легенда за момците. При един от набезите си Шибил се среща с Рада и между тях пламва любов.

Същевременно за главата на хайдутина е обявена награда. Знатният търговец, Велико кехая, за да засвидетелства подкрепата си към османската власт в борбата със зачестилите хайдутски набези, скроява капан за Шибил - собствената си дъщеря, Рада. Без знанието на Рада се заплита любовна клопка, с непредотвратим горчив край. В устроения капан попадат както врагове, така и приятели. В стремежа си да бъдат заедно, двамата герои избират смъртта като единствен начин да сбъднат любовта си. Защото, както отбелязва и разказвачът на тази история, смъртта е само праг, а любовта е вечност.

Филмът спечели 136 награди, в 49 държави, на повече от 6 континента, доказвайки, че посланието, духът и историята му са универсални и всеки би могъл да се припознае в него. Следващата цел на филма е да достигне и последния континент, който ни липсва - Антарктида. И това предстои да се случи. Следете кога и как.

Никола Бозаджиев, младият режисьор на "Шибил", завършва дебютния си пълнометражен филм през 2019 г., на 19-годишна възраст. До момента филмът има 29 награди за "Най-добър режисьор" и "Най-добър дебютен режисьор", 5 награди за "Най-добър сценарий" и повече от 35 награди за "Най-добър пълнометражен филм", сред които авторитетните награди за "Най-добър европейски и международен филм" от ECU European Independent Film Festival, Burbank International Film Festival, Los Angeles Movies Awards, Oniros Film Awards и отличителната "Платинена Реми" от Worldfest-Houston, USA, която често се определя като четвъртата по значимост след Оскар, Еми и Ади в Америка.

Избраните локации и решението филмът да се снима по време на 4 сезона, в реални метеорологични условия, са две от главните причини тази обикновена история да бъде разказана по необичаен начин.

Природата във филма има независимо и обективно присъствие - един експресивен наблюдател на героите, който се мени и развива заедно с тях, за да влезе в унисон с чувствата им и да подпомогне разбирането на публиката за вътрешния живот на Шибил.

Музиката на филма, композирана от Георги Стрезов, е записана на живо с оркестър с повече от 80 класни български инструменталисти. Със своята комплексност, авторската музика спечели 14 международни награди и беше номинирана редом с филми като "Хотел Мумбай", "Болка и величие", "Джуди", "Вади ножовете", "Жокера" и "1917" на Международния фестивал за звук и филмова музика в Хърватска.

Предстои откритата национална премиера на филма "Шибил". Всеки от Вас има ексклузивната възможност за безплатен достъп, едновременно онлайн и в избрани кина в цялата страна. Вземи своя безплатен достъп на www.shibil.bg

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови