Навън захладнява все повече, стъмнява се по-рано и е време да кажем “Чао” на отминаващото си лято и “Здравей” на любимата есен. Безспорно едно от любимите неща през този сезон са тиквите! За да се подготвите подобаващо и да разнообразите менюто вкъщи, събрахме пет лесни рецепти с тиква, които няма да ви омръзнат.
Преди да преминем към рецептите обаче да поговорим малко повече за предимствата на този плод... или зеленчук? Всъщност тиквата е част от род плодови зеленчуци. Тя е нискокалорийна, но богата на витамин C, който подпомага производството на колаген. Освен че консумацията ѝ се препоръчва при бъбречни и сърдечно-съдови заболявания, тиквата е един прекрасен повод, който ни напомня, че есента е тук.
Тиквата заема важно място в нашата кухня, както в десерти, така и в основни ястия, и често присъства в предложенията на компаниите за кетъринг във Варна и други градове в страната. Ето ги и петте лесни рецепти за всички любители на това оранжево изкушение.
Домашен хумус с тиква
За тази рецепта ще са ви нужни нахут в консерва и печена/сварена тиква в съотношение 2:1. В блендер добавете малко лимонов сок, две лъжици тахан, три скилидки чесън и щипка сол. След като миксирате съставките добавете прецедения нахут (ние използвахме две консерви) и две чаени лъжици зехтин. След това добавете направената на пюре тиква, кимион и черен пипер на вкус. Оставете да престои в хладилник за поне 2 часа и сервирайте.
Тиквена крем супа
Запържете в мазинина глава лук, скилидка чесън и пресен джинджифил на вкус. Добавете 500г тиква, нарязана на кубчета. Ние използваме сорт цигулка. След като продуктите се задушат за около 7-8 минути, добавете 500мл пилешки бульон, сол и черен пипер на вкус. Оставете на средна температура за около 20 минути, след което пасирайте съставките. Добавете 100мл готварска сметана и оставете за още 5 минути. Сервирайте с крутони и тиквени семки.
Протеинови топчета с тиква
В процесор блендирайте 1 чаша фурми. Добавете 1 чаша овесени ядки, 1/4 чаша орехи, 1/4 чаша пюре от тиква, 1 лъжица кленов сироп, канела и ванилия на вкус. Миксирайте всичко с процесора и оставете в хладилник за 30 минути. От охладената смес оформете топчета. Можете да ги съхраните в хладилник до две седмици.
Омлет с плънка от ризото с тиква
Запържете нарязаната на ситно глава лук в мазнина, докато придобие златист цвят. Добавете 3-4 нарязани на ситно гъби, мащерка и сол на вкус. Запържете за 5 минути, докато гъбите пуснат своя сок. Добавете сварения кафяв ориз (около 1 чаша), 1/2 чаша пюре от тиква и 1/2 чаша вода. Когато сместа изглежда хомогенна, добавете 1/2 чаша спанак и гответе още 3-5 минути. Добавете черен пипер и кимион. След това пригответе омлет по любимия си начин. В една половина на омлета сложете тиквеното ризото, завийте на две и сервирайте с поръска от пресен босилек и ситно счукан пекан.
Палачинки с тиква
За сместа за палачинки ще са ви необходими: 350г печена тиква, намачкана на пюре, 1 и 1/4 чаша брашно, 2 с.л. пудра захар, 1/2 ч.л. бакпулвер, 1 яйце, 400мл прясно краве мляко, канела на вкус. В купа смесете захарта с яйцето, млякото и тиквата. Добавете брашното, бакпулвера и канелата. Пригответе палачинките в подходящ тиган и сервирайте с мед или кленов сироп.
Надяваме се тези вкусотии да харесат на вас и вашите близки. Тиквата участва в много други рецепти - от блатове за торта и тиквеник до малки и най-разнообразни хапки, предлагани от компании за кетъринг във Варна и други градове в страната. Насладете се на вкуса на есента и споделените мигове!
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари
Джендо Джедев
Условни присъди за двама души след изборния скандал ''Чичо Цено, кой номер''
dolivo
България получава първите осем изтребителя F-16 догодина
Владè
Можем ли да се излекуваме от зависимостите си? Ралица Стефанова в подкаста на OFFNews
Владè
Лаура Кьовеши осветли първата голяма акция срещу мафията, включително и в България