Как да си направим майонеза?

OFFNews 07 декември 2024 в 04:09 11676 0

Майонеза

Снимка Pinterest

Майонеза

Майонезата е много лесна за приготвяне у дома. Отнема само една минута да подготвиш майонезата с блендер! Ако се справите с приготвянето, повече никога няма да се върнете към купената от магазина. Тази домашна майонеза без яйца, кремообразна, гладка и идеална за намазване върху хляб за сандвичи или за добавяне към салати. Готова е за по-малко от 2 минути и може да се овкусява по всякакъв начин.

Идеална вариант за здравословна майонеза, особено за хората, които спазват диети. В тази статия ще ви покажем каква е рецептата за майонезата, в която ще се влюбите от пръв поглед

Необходими продукти

Рецептата се състои от следните съставки:

  • 100 мл студено прясно мляко;
  • 200 мл олио;
  • щипка лимонена киселина;
  • 1/3 чаена лъжичка сол;
  • Горчица.

Как да приготвите рецептата?

Сложете всички съставки от рецептата във висок съд, за да ви е удобно. Дали ще приготвите майонезата с мискер или пасатор не е от значение. 

Използвайте миксер/пасатор на висока скорост, за да превърнете сместа във вкусна майонеза с много крем.

Ако смятате, че майонезата не е достатъчно гъста, добавете още малко олио, продължете да разбивате, докато постигнете желаната консистенция. Важна стъпка е да добавяте олиото постепенно, за да избегнете пренасищането на сместа и да осигурите равномерно смесване.

Ето, че рецептата изобщо не е сложна и точно за 1-2 минути се приготви бързата и лесна майонеза.

Можете да съхраните готовия продукт в буркан или в купа, която е много добре увита в найлоново фолио. Съхранете продукта в хладилника в продължение на 7-10 дни. 

ЗАБЕЛЕЖКА: След няколко дни може да се получи леко отделяне на течност, ще има само малко прозрачна течност, това е суроватка, отделена от млякото. Напълно нормално, няма за какво да се притеснявате. Просто я излейте.

Защо трябва да си направите домашно приготвена майонеза без яйца

На първо място тази рецепта е по-здравословна от всяка друга. Без съмнение този сос е любим на всички поколения и по този начин няма да изпитате никакво угризение, докато си я хапвате. Повечето майонези са или обикновени с яйца, или веган - само от растителни съставки. Веганските обикновено са много по-скъпи от обикновените, а и не се намират лесно. Не всички магазини ги продават. Освен това не се и притеснявате за съставките, защото всичко се случва пред очите ви. 

Другото предимство на тази рецепта е, че можете да я овкусите, както пожелаете. Може да добавите чесън на прах, сушени билки, червен пипер, пресен чесън и др.  

Ако не следвате вегански начин на живот, но все пак избягвате яйцата, тогава това е рецептата за вас! Вкусът му е като на обикновената майонеза, но е без яйца.

И тъй като можете да го приготвяте според нуждите си на малки порции, не е необходимо да купувате голям буркан и да го съхранявате в хладилника. 

Виж още за:
    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Ученичката на Норбеков Гузал: Как да се справим с депресията, лошите мисли и болестите (подкаст)